Zeplin nedir?

Dış görünümü nedeniyle insanların ilgisini çeken bir hava taşıtı olan zeplin, havayı yönlendiren motorlar yardımı ile hareket eder. Zeplinin puroya benzeyen dizaynı aslında havada daha rahat hareket edebilmesini sağlamak için tasarlanmıştır. İnce uzun yapısı ile hava akımını yükselmek ve manevra yapmak için kullanan zeplin, motorlarının oluşturduğu itme kuvveti ile yol alır. Üzerinde yolcu kabinleri de bulunan zeplinler oldukça dayanıklı bir omurga yapısına ve bu omurganın içinde yer alan dev Helyum balonlarıyla havada kalır. Alman mucit Kont Ferdinand von Zeppelin tarafından geliştirilen bu hava aracı, özellikle Nazi Almanyasında önemli bir statüye sahip olmuştur.

Kont Ferdinand von Zeppelin’den öncede birçok mucit tarafından Zeplin benzeri hava taşıtları geliştirilmeye çalışılmış olsa da, Zeppelin kendisinden önce kullanılan Hidrojen gazı yerine havadan çok daha hafif olan Helyum kullanarak bir devrim yaratmıştır. Zeplin teknolojisinin emekleme döneminde omurga yapısı içindeki balonlara Hidrojen gazı doldurulmuş ancak hava taşıtından arzu edilen verim alınamamıştır. Günümüzde bu hava taşıtı her ne kadar Ferdinand von Zeppelin ile anılsa da aslında başarılı ilk Zeplin uçuşu Fransız mühendis Henri Giffard tarafından 1852 yılında gerçekleştirilmiştir.

Fransız mühendis Henri Giffard tasarladığı buhar gücü ile çalışan motorlar ile ilk uçuşta zeplinle 30 kilometrelik yol yapmayı başarmıştır. 43 metre uzunluğundaki zeplini ile Paris’ten havalanan Giffard, beraberinde taşıdığı 60 kilogramlık ağırlık ile birlikte 30 kilometre ilerdeki Trappes şehrine ulaşarak büyük bir başarı göstermiştir. Ancak bilim tarihinde çoğu icatta olduğu gibi zeplin de Nazi Almanyasının güçlü propagandaları sayesinde Ferdinand Zeppelin ile anılmıştır. İlk zeplinlerde omurga yapısı Alüminyum malzemeden yapılmıştır. Alüminyum hafif yapısı nedeniyle zeplinin daha kolay havalanmasını sağladığı için takip eden dönemde de iskelet yapısında Alüminyum kullanılmaya devam edilmiştir.

İskelet yapısının içinde yer alan Hidrojen veya Helyum balonlarının dış etkenlerden korunması için çeşitli malzemeler kullanılmış ancak son olarak en hafif ve en dayanıklı malzeme olarak pamuk kaplama kullanılmasına karar verilmiştir. 20. yüzyıla kadar üzerinde sürekli geliştirme çalışmaları yapılan zeplinler, nihayet 1900’lerde aktif bir hava aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1900 yılında yapılan ve 128 metre uzunluğa sahip olan Alman zeplini, yerden 400 metre yüksekliğe erişmiş ve 17 dakikalık uçuşu boyunca 7 kilometre yol kat etmiştir.

Bir Cevap Yazın