Yılbaşı sofrası için hindi dolması nasıl hazırlanır?

İzlediğimiz Amerika ve Avrupa yapımı filmlerde ‘Christmas’ olarak adlandırılan yılbaşı sofralarında hindi dolması vazgeçilmez bir unsur olarak belleklerimizde yer etmiştir. Peki, nasıl hazırlanır hindi dolması?

Kişi sayısını baz alarak 5kg ile 6kg arasında bir hindiden 10 kişilik porsiyon çıkmaktadır. Bu doğrultuda bir hindi seçmelisiniz.  Hindimizin arzuya göre çeşnilendirilmiş bir iç pilav ile doldurabileceğimiz gibi aromatik otlardan da destek alarak meyve ve sebzeler ile de doldurmamız mümkündür. Hindimizi doldurabileceğimiz her iki harçta da doldurma işleminden önce muhakkak ön pişirme yapılmalıdır. Ön pişirmede pirincin veya sebzelerimizin yarı pişmiş olmasına dikkat edilmelidir aksi takdir de pilavımız lapa, sebzelerimiz ise püre halini alacaktır.  Sebzeli iç harç için bir malzeme örneği vermek gerekirse, 1 adet kereviz, 2 patates, 1 adet elma, arpacık soğan, taze biberiye, tane karabiber, az bir tutam tarçın ve eklemek istediğiniz lezzet arttırıcıları (kuş üzümü, kuru kayısı, badem, ceviz, kestane gibi…) kullanabilirsiniz. Soyup, istediğiniz ebatlarda doğradığınız soğan, sebze ve meyvelerinizi harlı ateşte bir kaşık tereyağında soteleyin ve tamamen pişmemesine özen gösterin. Sebzeli iç harç ile doldurulacak hindinizi, tatlı-ekşi uyumlu bir sos ile kaplamayı tercih edebilirsiniz. Hindinizin büyüklüğüne göre 2-3 kaşık bal, zencefil rendesi, 2 kaşık sıvı yağ ve 1 adet portakalı suyunu bir kasede karıştırın. Karışımınızın hindinin her yerine temas ettiğinden emin olarak sürün. İç harcınızı tıka-basa değil, boşluklar bırakarak sıkıştırmadan doldurun. Unladığınız fırın poşetine yerleştirmeden önce hindinizin iki bacağını birbirine sabitleyin. Fırın poşetinizde hava alması için bir nokta bırakılmamış ise çatalın ucu ile 2-3 noktaya küçük delikler açın. 180 derecelik fırında 2.5-3 saat ara arar kontrol ederek pişirin.

İç pilav ile hazırlayacağınız hindi dolmasını, ilk defa deneyecekseniz basit bir hile yapabilirsiniz. Pilavınızı tamamen pişirdikten sonra hindinin pişmesine yakın doldurabilirsiniz. İç pilav için soğan, tarçın, karabiber, dana ciğer ve ya kestane kullanabilirsiniz. Pilavınızı hazırlarken en dikkatli olmanız gereken nokta ciğer ve kestane tercih ederseniz, malzemenizi ekledikten sonra çok fazla karıştırmayın ki, ezilerek kötü bir görüntü vermesine izin vermeyin. Pilavın demlenme süresini hindi ile birlikte tamamlamalısınız. Hindinin pişmesine yakın son 15 dakikası, pilavınızı doldurmak için iyi bir zamandır. Hindinin sofrada servis görüntüsünün güzel olmasına rağmen bölmek oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Evinizde var ise elektrikli bıçak yardımı ile etli kısımlarını dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın