Yazıyı kim buldu?

Yazının icadı, bilinen insanlık tarihinin de başlangıcı olarak kabul edildiğinden ve tarihin kayıt altına alınarak günümüze ulaşmasını sağladığı için en önemli icat olarak kabul edilir. Tarihsel süreç içerisinde her milletin kendine özgü bir yazı sistemi geliştirdiği ve bu durumun da insan yaşamında gelişen ihtiyaçlar nedeniyle zorunlu hale geldiği bilinmektedir. Yazının ilk olarak kim ya da hangi topluluk tarafından kullanıldığı kesin olarak bilinmese de, bilinen en alfabeye dayalı yazı sistemi Sümerlere aittir.
Sümerlerin geliştirdiği yazı sistemi ilk aşamada taş daha sonraki dönemde toprak tabletler üzerinde kullanılıyor ve günlük hayatın her alanından farklı bilgilerin kayıt edilmesini sağlıyordu. M.Ö. 26 yüzyıl gibi oldukça eski bir döneme tarihlendirilen Sümer tablerinin bulunuşu da, bilinen insanlık tarihinin rotasının belirlenmesi açısından hayal dahi edilemeyecek bir öneme sahiptir. İlk olarak Sümer rahiplerinin depoladıkları malların kaydını tutmak için geliştirdiği yazı sistemi, kısa süre içerisinde gelişerek ticaretten eğitime birçok alanda kullanılmıştır.

Ticaret hayatında alışveriş ve stok tutmada da yaygın olarak kullanılmaya başlanan Sümer alfabesi, ilerleyen zamanlarda insan isimlerinde meydana gelen karışıklıkların giderilmesi için hecelere ayrılmıştır. Kişilerin isimlerinin parçalara yani hecelere bölünerek farklı hayvanlara benzetilmesiyle gelişen bu sistem, kişinin isminin birkaç hayvan figürünün bir arada kullanılmasıyla belirtilmesini ve böylece karışıklıkların giderilmesini sağladı. Bu şekilde Sümer dilinde kullanılan seslerin bire bir karşıtı olan ilk harfler de şekillenmiş oldu ve Sümer alfabesi gelişerek daha kompleks bir yapıya büründü.
Yazının gelişim sürecine Eski Mısır toplumu da büyük katkı yapmış olsa da, hiyeroglif adı verilen resimlere dayalı anlatım dilini geliştiremedikleri için alfabe sistemine geçememişlerdir. Mısır yazım sisteminde farklı kelimeleri anlatabilmek için 3 bininin üzerinde hiyeroglif olması ve anlatımın daha karmaşık olması, Sümerlerin geliştirdiği alfabenin de yapısal anlamda farklı bir perspektifte incelenmesine neden olmaktadır.
Tarihsel süreç içerisinde çivi yazısı da önemli değişim aşamalarından geçmiştir ve özellikle Persler ve Hititliler tarafından yoğun bir biçimde kullanılmıştır. Ayrıca yazının tarihi gelişiminde büyük önemi olan Çinliler de, bilhassa hiyeroglif sistemini ilk olarak geliştiren toplum olarak görülmektedir. M.Ö. 1700’lerden itibaren başlayan hiyeroglife dayalı bir yazı sistemi tarihi olan Çinliler, bu süreçten sonra yazı sistemlerini sürekli olarak geliştirmiş ve günümüzde de hiyeroglife dayalı yazı sistemlerini de hala kullanmaktadır.
Sümerlerin yazıyı bulduğunu bulan kişi kim peki?
diğer yorumları okudum çoğu boş ama doğru olan şu ki ilk önce cebrail a.s tarafından hz ademe 10 suhuf yani sahife gönderilmiştir buda yzıyla olmustur yksa başka fikri olan varsa yorumlaşalım facem de bekliyorum yasin AVŞAR
çok teşekkür ederiz
teşekkürler sizin sayenizde 100 aldık
Bence söylenenlerin hepsi doğru ve ödevime çok yardımcı oldu. Üstelik internet size lazım değil kendinize göre yapın demişti ama internet i icat edene çok teşekkür ederim ve bu siteyede
sümerliler bulmadı türklerbuldu sümerliler ozaman deliydi türklerb oyazıyıu buldu türkler sümerlilere oğretti sonra türkler türkçeyi buldu dağa sümerliler konuşmayı bilmiyordular
merhaba ben Süleyman öğretmen bize araştırın dedi
biz öretmene sümerler dedik ama bize HAYIR dedi
ödevim biti thenkyu
arabayı bu kişi bulmuştur
Harf yazısını kim buldu?
Bu çivi yazısı 🙁
güzel ama çok uzun
Allah(c.c) ilk olarak hz. Ademi yarattı ve hz. Adem doğduğunda her kelimeyi biliyormuş arapça öğretmeni söyledi
çok kötü çok tavsiye etmem kesinlikle girmeyin bunun yüzünden projemden 1 aldım ok kötü genelikle 5 alırdım bunu yaptım 1 aldım bütün yazı yanlış girmeyin
aslında yorumlara bakılınca yazının sümerlere ait olmadığı düşünülüyor belkide doğrudur sümerlilr bulmamıştır ama şuan sümerlilerin adı geçtiği için derste bize lazım olacak şey yazıyı sümerlilrin bulmasıdır.
hayir
yazı kimler bulmuş tabiki Sümerler buldu
aslında sümerler bulmadı.Çünkü Allah ilk insan olarak HZ.Ademi yarattı ve ona suhuf yani sayfalar gönderdi demekki yazı vardı aslında HZ.Adem zamanından beri yazi vardı .Onların uydurmaları böyleişte.
bilal o arapçaydı
yes doğru
çok memnun oldum ve ödevim bitti thank you
Çok eyvallah 😉
🙂
Bu site çok güzel
çok yardımcı oldu süper 🙂 (Y)
çok iyi
tek kelimeyle harika
Avrupa Uygarlık Tarihi dersine göre Yazı’nın Ortadoğuda bulunduğunu ve bunu ilk Medeniyetler Mısırlılar bulup Sümerlerin geliştirdiğini öğretirler. Lakin biz Ortadoğu İnsanları ‘Yazıyı ilk kim buldu?’ sorusunun Avrupa Uygarlık Tarihi dersiyle yeterli cevap sağlanamayacağını bildiğimizden ötürü, bir de İSLAM UYGARLIK Tarihini KAYNAK olarak araştırırız ve aaah, bir bakmışız, Mucit’in bir ismi var: Hz. Adem! Çünkü Allah c.c insanları yeryüzüne terk edince, başıbozuk olmasınlar, hayvanlaşmasınlar diye onlara akıllarına gıda olabilmesi için ilk peygamberini, yani ilk insanı 10 Suhuf (Sayfa) YAZIYLA yollamış ve bu mucizevi doğaüstü ‘YAZMAK’ Kabiliyetini insanlara ilk günden beri sağlamıştır ki, KÜLTÜR ve UYGARLIK kaabiliyetini Ademoğlu İnsan geliştirebilsin. Ve bu İLAHİ lutuf YAZMA Kabiliyetini SON Peygamberi ile de IKRA, yani OKU (artık oku oku!) diye başlattığı Kuran-ı Kerimi OKUTMAKla sonlandırmıştır. Yani bizler artık ilahi lütuf gereği yazıp okuyabilen ilim ve irfana kavuşabilen Allah’ın üstün yaratıklarındanız, tabiki okuyup anlayabilene… anlamayana davul zurna az! Bunlar da nasıl çürük Domatesi Cöpe atarsak, insanlığın cürük cinslerinden olarak Tezgah altı, Cehenneme atılacak…
garip ama güzel
😀 evettt
harika diyecek bişey bulamadım
çok süper ödevime yardımcı oldu iyi ki sümerler bulmuş yoksa biz napardık
bence bu kişi nasıl bulduğunu söylüyor .ama hangi aletleri kullandığını söyemiiyo
Güzeldi diyecek bişey buamıyorum :_*
vavvv harika ödevime yardımcı oldu
çok süper tam bir özet gerekli bilgiler yazıyor boş bilgi yok 😀
tebrikler:D
aynen bencede 😉
sümerler
yazıyı sanırım ön-türkler buldu.ciddiyim
önturkler?????
çabuk söyleyleyin
süper ötesi süper güzel
güzelmiş
yazıyı ilk sümerliler bulmuş
aynen yazıyı kim buldu
yazıyı kim buldu ya off
sümerliler
civi yazısı üğretmanim siz cok seviyoruz sizde bizi sevin
güzel