Yaz aylarında kadınlarda görülen hastalıklar nelerdir?

yaz dönemindeYaz aylarının gelmesiyle birlikte bazı kadın hastalıklarında belirgin bir artış olur. Aşırı sıcakların başlaması, fazla terleme, hijyen koşullarının tam olarak sağlanamaması gibi olumsuzluklar kadınlarda jinekolojik sorunların artmasına neden olur. Yazın gelmesiyle özellikle hamile kadınlar ve menopoza girmiş olanlar başta olmak üzere tüm kadınlarda jinekolojik sorunlar artmaktadır. Hamile olanlarda aşırı sıcaklarla bağlantılı sıvı ve tuz kaybı fazla olduğundan ciddi sağlık sorunları olabilir. Bu etki tansiyon düşmesinden, yorgunluk, halsizlik ve kramplara kadar çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Aşırı susuzluğun olması halinde, hamile kadınlarına erken doğum riski bile gelişebilir. Kadınların bu kadar fazla etkilendiği yaz aylarında, daha dikkatli olması gerekmektedir.

Yaz aylarında kadınları etkileyen etkenler nelerdir?

Vajinal enfeksiyonlarda artış: Bu tür sorunlarda artış olması yaz aylarından çok hijyenik önlemlerin tam olarak alınmaması yüzünden yaşanır. Yaz döneminde havuza ve denize girme sırasında kadınların olumsuz olarak etkilendiği izlenir. Özellikle havuzlardaki temizliğe ve hijyene önem verilmediğinde bu risk daha fazladır. Ayrıca havuzdan ya da duştan çıkınca iyi kurulanmak, ıslak mayoyla kalmamak önemlidir. Islak mayonun vajenden çok fazla oranda ısı çekmesi, ortamdaki yararlı bakterilerin yerine zararlı bakterileri yerleştirmekte ve enfeksiyonların oluşmasına neden olmaktadır. Bu halde havuzda ve denizde kişi enfeksiyonları başkalarına bulaştırabilmektedir. Kadınlar bu yüzden suya girmeden hemen önce ve çıkınca duş almaya dikkat etmelidir. Bu önlem enfeksiyonlardan korunmak için alınan iyi bir tedbirdir. Günlük duş alınmazsa vajenin PH değeri olumsuz etkilenir ve enfeksiyon riski artar. Bu yüzden duşların PH değeri nötral olan duş jelleriyle ya da sabunlarla yapılması gerekir. Kadının vajinal bir enfeksiyonu olması halinde vajinada akıntı olur. Akıntı mantar enfeksiyonlarından oluştuğunda peynir kırıntısı, süt kesiği gibi akıntı, mikroplardan kaynaklanan enfeksiyonlarda kötü kokulu, sarımsı ve yeşilimsi bir akıntı oluşur. Bu durumda kadınların acilen doktora gitmesi gerekir.

Sentetik ve dar kıyafetler giymek: Yaz aylarındaki aşırı sıcaklarda havalandırmayı bozacak sentetikli iç çamaşırları giyilmemelidir. Pamuklu olanlarından tercih edilmesi havalanmayı sağlar. Bunun dışında her gün ped kullanılması son derece sakıncalıdır. Sırf bu alışkanlıktan kadınlarda mantar olabilir. Kıyafet seçimlerinde özellikle dar pantolonlar giyilmemelidir. Genital alanda deodorant, sprey ve pudra gibi bakım ürünlerinin kullanılmaması gerekir. Bu ürünlerde genital bölgenin PH değerini bozar. Bu yüzden hastalıkların oluşması kolaylaşır.

Tampon kullanımı:  Kadınların adet döneminde tampon kullanması son derece sağlıklıdır. Bunlar doktorlar tarafından da önerilir. Bunun nedeni tamponların kanın vajen içinde birikmesine engel olması ve kanı emmesidir. Ancak kullanılan tamponların sık değiştirilmesi gerekir. Özellikle yoğun kanamada 3 saatte bir tampon değiştirilmelidir. Ayrıca tampon kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. Tampon uzun süre içeride kalmamalıdır. Bu süre uzun olursa, ciddi kabul edilen hastalıklar oluşabilir. Kadınlar zorunlu dönemlerde tamponla denize girebilir. Ancak denizden çıkınca tampon hemen değiştirilmelidir.

Menopoz dönemi: Yaz döneminde menopoza giren kadınlar bu sürede daha fazla sıkıntı yaşarlar. Kadında bu dönemde oluşan ateş basması sıcaklarla beraber artış gösterir. Aynı zamanda çarpıntı, terleme ve ruhsal değişimler yaşanır. Bu etkenler yaşam kalitesini etkiler. Bunların yaz döneminde artış göstermesi durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Kadınların ilaç kullanması sakıncalıysa, bitkisel ürünler kullanılabilir. Burada özellikle karayılan otu, ginseng, keten tohumu ve soya gibi bitkiler faydalı olur.

Hamilelik dönemi: Yaz sıcaklarında hamile olan kadınların daha fazla dikkat etmesi gerekir. Bu dönemde hamile olanlar günde en az 3 litre sıvı almalıdır. Sıvı alımını dengelemek basurun, kabızlığın ve idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçer. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşte fazla kalınmaması gerekir. Bu dönemlerde yüz ve karın bölgesinde güneş yüzünden kahverengi lekelerin oluşmasına engel olunması için, güneşten korunmak gerekir. Bunu sağlayabilmek için koruma faktörü yüksek olan kremler kullanılmalı, şapka ve güneş gözlüğü takılmalıdır. Giysilerde açık renkli ve pamuklu olanların tercih edilmesi gerekir. Bu dönemde kadınları etkileyen bir sorunda ıslak mayolar yüzünden meydana gelebilen idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Sistit oluşumuna engel olabilmek için, denizden sonra ıslak kalınmamalıdır. Kadınlarda mesaneden idrarı taşıyan boru daha kısa olduğundan bu sorun sıkça yaşanabilir. Tedavisi yapılmazsa böbreklere kadar yayılıp, daha ciddi sorunlar oluşabilir. Bu yüzden daha dikkatli olmaları gerekir.

Bir Cevap Yazın