Uzay araçları uzayda nasıl hareket eder?

Uzay, Dünya’nın atmosferi dışında evrenin geri kalan kısmına verilen isimdir. Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamakla beraber Dünya’nın atmosferi uzaya doğru çıkıldıkça incelmektedir. Uzay’ın ortalama ısısı -270 santigrat derecedir. Uzayda milyonlarca galaksi bulunduğu bilinmektedir. Bu galaksilerin içinde tahminen milyonlarca sistem, gezegenler ve asteroitler bulunmaktadır.

Uzay karanlığı ve büyüklüğü ile ilgi çekici ve araştırılmaya değer görülmüştür. Bu yüzden insanlar her çağda uzayı merak etmiştir.

Uzayı araştırmak için icatlar, uzay araçları geliştirmişlerdir. Bunlardan birkaçı:

Uydular: Dünyanın yörüngesinde dönen, üzerlerinde özel alıcılar ve vericiler bulunan araçlardır. Uydular, roketler ya da uzay mekiklerinin yardımı ile uzaya taşınır. Dünya’nın yörüngesinde haberleşme uyduları, meteoroloji uyduları, astronomi uyduları, gözetleme uyduları, güneş enerjisi uyduları gibi çeşitli binlerce uydu bulunmaktadır.

Yörünge Araçları: Başka gezegenlerin ya da gökcisimlerinin yörüngesine girip keşif yapmaları için gönderilen uzay araçlarıdır. Üzerlerinde özel kameralar, alıcılar ve vericiler bulunmaktadır.

İniş Araçları: Yörünge araçları ile birlikte, başka gezegenlerin keşfi için gönderilirler. Gezegenin yörüngesine girdikten sonra yörünge aracından ayrılarak gezegene iniş yapan araçlardır.

Yüzey Araçları: İniş yapılan gezegenlerin yüzeyinde ilerleyerek veri toplayan robotlardır. Yine bunlarında üzerinde çeşitli alıcılar ve vericiler mevcuttur.

Uzay Mekikleri: Uzaya insan ve yük taşımada kullanılan araçlardır. Fırlatılarak uzaya gönderilirler, geri dönüşte ise özel bir piste iniş yaparlar. Dünya ile uzay arasında birçok kez sefer yapabilirler.

Uzay İstasyonu: İçinde insanların yaşayabileceği ve çalışabileceği büyüklükte uydulardır. İstasyon dünyanın yörüngesine yerleştirilmesi ile astronotlar deneyler ve araştırmalar yapma imkânı bulurlar.

Uzayda hava yoktur. Bu yüzden uzay araçları Dünya’da ki gibi sürtünmeyi kullanarak hareket edemezler. Bunun yerine uzay araçlarının hareket etmesi için momentumun korunumunu kullanırlar.

Momentum, bir cismin hızı ile kütlesinin çarpımıdır. Özelliği ise dışarıdan bir kuvvet etki etmedikçe sabit kalmak zorunda olmasıdır. Bu nedenle momentumu korumak için bir sistemin kütlesi değiştiğinde hızı da değişmek zorunda kalır. Eğer bir cisim üzerine uygulanan kuvvet yoksa cismin ilk momentumu ile son momentumu birbirine eşit olacağından dolayı momentum korunmuş olur. Uzayda da etki edebilecek hiçbir kuvvet bulunmaz.

Bir örnek ile açıklayacak olursak: Yakıt tankında yakılan sıvı yakıt yüksek hızla ve devamlı olarak dışarı püskürtülür. Bu da uzay aracına ileriye doğru bir hız kazandırır. Bu sayede uzay araçlarının uzaydaki hareketlilikleri sağlanmış olur.

Bunun yanı sıra uzay araçları belli bir hıza ulaştıklarında, bu hızı korumak için devamlı yakıt kullanmalarına gerek yoktur. Bunun sebebi yine uzayda hava bulunmamasıdır. Hava bulunmadığı için sürtünme olmaz ve hızını bir gezegenin çekim alanına girmediği sürece problemsizce koruyabilir.

30 thoughts on “Uzay araçları uzayda nasıl hareket eder?

  • 20 Ocak 2015 tarihinde, saat 10:44
    Permalink

    öncelikle merhaba bilgileriniz aydınlatıcı .sanırım bu durumda artık uzay boşluğunda nükleer enerji devreye giriyor. Bu konuda 7 yıldır kendimce bir çalışma yapıyorum. Basit bir şey olmadığını itiraf etmeliyim. Her hangi bir okul yada eğitim almadan tamamen yüce ALLAH’ımın verdiği bir ışıkla başladım ama maddi açık akla zarar. Bir tasarım tasarladım uzay boşluğunda ışık hızına yakın bir hız tamamen ALLAH’ım tarafından bir ışık. Bence yetkililer- anti (karanlık) maddeyi tekrar ele almalı ama en önemli bilgi tam bir imanla ve inanısla yaratanın yardımıyla olur kimse hayal kurmasın .ama tam imanla bunun olacağına ben bütün kalbimle inanıyorum tsk. ederim.

    Yanıtla
  • 22 Ağustos 2014 tarihinde, saat 15:19
    Permalink

    Yani yukarıda denilmek istenen uzay mekiğinin dünyadan çıkış hızını koruyarak aya kadar gittiğidir.Lakin hadi bu mekik aya kadar gitti.Fakat nasıl duracak yahut geri nasıl hareket edecek.Çünkü ayda atmosfer yok.Yani roketin itekleyeceği bir madde yok.Bence ayda az da olsa atmosfer var.Ayın yer çekimi az olduğu için az bir kuvvet yetiyor.

    Yanıtla
  • 06 Temmuz 2014 tarihinde, saat 22:21
    Permalink

    Uzayda hava yok,yani sıvı yakıtların yanması icin gerekli oksijen yok.Bu nedenle uzay aracı icinde dahi olsa yanma icin gerekli oksijeni sağlayamazsınız.Siz uzay aracı icinde yakıtı yaksanız bile yeterli yanma icin oksijen nasıl elde edersiniz.Gelecekte gercek uzay macaraları ancak elektriğin radyo frekans ile emniyetli iletimi ile başlayacaktır.Böylece sıvı yakıt ile atmosfer dışına çıkıp,daha sonra elektrik motorları ile dünyadan radyo frekans dalgaları ile gönderilen elektrik ile istediği yere gidecektir.

    Yanıtla
  • 22 Haziran 2014 tarihinde, saat 23:26
    Permalink

    Uzayda karşılıklı duran iki kişi birbirini iterse ikisi de geriye doğru gider, yani iki kişiden birini uzay gemisi diğerini gaz gibi düşünün, birbirlerini itiyorlar.

    Yanıtla
  • 20 Mayıs 2014 tarihinde, saat 17:49
    Permalink

    gaz iteklemesi bana pek inandırıcı gelemiyor,Çıkan gaz sonuçta bi rboşluğu dolduruyor sadece peki araç nasıl ileri gidiyor? aracın ileri gidebilmesi için sabit duran cisimden çıkan gazın bir dirençle karşılaşması gerekir,mesela hava direnci ..havaya jet motordan verilen gaz havada adeta abs etsi yapar bir dirençle karşılaşır ve geri tetiklemeer o cismi itekler aslında ..sürtünme sonra ki durum..uzayda ise hava direnci olmadığı için (ki öyle biliyoruz) bu gaz çıkışından oluşacak geri tetikleme gerçekleşmez ..tetikleme iteleme de olmaz.. benim mantığım böyle diyor ..yanılıyor olabilirim..

    Yanıtla
  • 19 Mart 2014 tarihinde, saat 14:10
    Permalink

    uzay aracının nasıl çalıştığını yazmamışsınız… 😀

    Yanıtla
    • 23 Mart 2014 tarihinde, saat 12:43
      Permalink

      aynn katılıyorum sana :|]

  • 25 Şubat 2014 tarihinde, saat 17:14
    Permalink

    çok iyi güzel

    Yanıtla
  • 28 Aralık 2013 tarihinde, saat 18:14
    Permalink

    aradığımı bulamadım bu ne yaaa ben size uzayda nasıl hareket ettiklerini sordum siz ne demişsiniz

    Yanıtla
  • 24 Aralık 2013 tarihinde, saat 18:52
    Permalink

    Çok güzel bir site bana ödevimi yapmakta yardım ettiğiniz için teşekkürler.

    Yanıtla
  • 23 Aralık 2013 tarihinde, saat 21:38
    Permalink

    on numara çok begendim 🙂

    Yanıtla
  • 22 Aralık 2013 tarihinde, saat 19:47
    Permalink

    bnce çk gzl bir sayfa. bzı siteler çok kötü bundan dolayı burayı sewdim

    Yanıtla
  • 21 Aralık 2013 tarihinde, saat 14:51
    Permalink

    güzeldi bu sayfa begendim tşk…

    Yanıtla
  • 20 Aralık 2013 tarihinde, saat 18:54
    Permalink

    çok güzel tşk inşallah 5 alırım

    Yanıtla
  • 19 Aralık 2013 tarihinde, saat 22:35
    Permalink

    Bilgileriniz için tşk. ederim inşllah 5 alırım bu sayfayı yaptığınız için teşekkür ederim 😀

    Yanıtla
  • 17 Aralık 2013 tarihinde, saat 22:44
    Permalink

    teşekkür ederim

    Yanıtla
  • 16 Aralık 2013 tarihinde, saat 21:55
    Permalink

    ben pek sevmedim.işime yarar hiç birşey yok.yapacak birşey de yok. başka sayfalara bakıcam. hadi bana kolay gelsin 😀

    Yanıtla
    • 22 Aralık 2013 tarihinde, saat 19:46
      Permalink

      kess bee. ne die buraya girion o zaman

  • 10 Aralık 2013 tarihinde, saat 23:31
    Permalink

    çok tşk 5 artı aldım 😀

    Yanıtla
    • 28 Aralık 2013 tarihinde, saat 18:15
      Permalink

      5mi abartma en fazla 3

  • 05 Aralık 2013 tarihinde, saat 19:11
    Permalink

    aradığımı bulamadım fakat güzel sayfa

    Yanıtla
  • 04 Aralık 2013 tarihinde, saat 21:41
    Permalink

    bilgileriniz için tşk. ederim

    Yanıtla
  • 03 Aralık 2013 tarihinde, saat 18:24
    Permalink

    😀 🙂 Bilgileriniz için tşk. ederim

    Yanıtla
  • 26 Kasım 2013 tarihinde, saat 16:53
    Permalink

    tşk.ederim

    Yanıtla
  • 25 Kasım 2013 tarihinde, saat 13:59
    Permalink

    ben bise sorcam ucaklar bermuda seytan ucgenının üstüne gelince oksijen olmadıgı icin motorları duruyo ve dusuyo ama uzay aracları uzaya cıkınca nası ucabilio ac senedir merak ediyom

    Yanıtla
  • 16 Kasım 2013 tarihinde, saat 13:03
    Permalink

    bilgileriniz için tşk. ederim

    Yanıtla
  • 16 Eylül 2013 tarihinde, saat 23:36
    Permalink

    Nasıl uçabıldıgını yazmamışınızzz ama işime yarar inş bye 😀

    Yanıtla
  • 18 Ağustos 2013 tarihinde, saat 01:12
    Permalink

    uzayın korkunç karanlık ve eksi 270-345 santigrat derecede soğuk olduğu izlenmiş..bu durumda kim hangi araçlarla nereye gidiyor??acaba amerika insanlığı uyutuyormu??ilk apollonun aya diktiği amerikan bayrağı rüzgardan sallanıyor resimde..atmosferi olmayan ayda bayrak nasıl dalgalanıyor??amerikada üyeleri profösör olan onlarca dernek aya gidilemeyeceğini ,amerikanın insanlığı aldattığını iddia ediyorlar..süreli yayınları bile var..yani bize bilim yalan söylüyor..

    Yanıtla
    • 23 Nisan 2014 tarihinde, saat 18:21
      Permalink

      o bayrak rüzgardan sallanmıyor. Düşük yer çekimi ve sürtünmesiz ortam nedeniyle astronotun bayrağın gözükmesi amacıyla biraz kaldırıp sallaması 30 sn. dalgalanmasını sağlayabilir.

  • 30 Mart 2013 tarihinde, saat 17:22
    Permalink

    bilgileriniz için tşk. ederim.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: