Telgrafı kim icat etti?
Telgraf, iki farklı merkez arasında özel geliştirilmiş bir işaret sistemi ile yazılı iletişimi temin eden bir iletişim aracının adına verilen isimdir. Telgraf iletişiminde kullanılan özel işaret sistemine mucidinden esinlenilerek “Mors Alfabesi” denilmiştir. Mors alfabesi, kısa (.) ve uzun (-) işaretler ile bu işaretlere denk gelen ışığı ya da sesi kullanmak sureti ile iletişim sağlayan kod sistemidir.
Telgraf üzerine birden fazla isim birçok çalışma gerçekleştirmiştir. Amaç aynı olsa da bu çalışmalarda yöntemler farklılaşmakta idi. Telgrafın mucidi olarak tanınan isim Mors Alfabesinin de isim babası olan Samuel Morse’dur.
Samuel Morse’un esas uğraşı önemli bir sanat dalı olan resim idi. Kendisi bir ressam olmakla beraber, telgraf üzerine çalışmalar gerçekleştirmekte idi. Ancak, istediği sonucu bir türlü alamıyordu. Bir gün bir seyahati esnasında kendisine eşlik eden bir yolcu elektromıknatıstan bahsetti. Samuel Morse, elektromıknatıstan çalışmalarında yararlanabileceğini düşündü ve bu yönde çalışmalarına hız verdi. Samuel Morse’un bu açılım ile devam ettirdiği çalışmalar, seyahatinden yaklaşık 3 yıl kadar sonra 1835 yılında sonuç verdi ve Samuel Morse ilk elektromıknatıslı telgrafı oluşturdu. Ancak, oluşturulan bu ilk versiyon telgraf, arzu edildiği kadar efektif çalışan bir sistem içermiyordu. Elektromıknatıslı başlığı olan bir kalemin bir kağıt üzerine çizdiği zikzaklardan ibaret olan iletişim detayı çoğu zaman başarısızlıklara maruz kalabiliyordu.
Samuel Morse oluşturduğu bu ilk yapıyı yardımcısı Vail ile geliştirmeye devam etti. Telgrafın kullandığı iletişim metodolojisinde bir sorun olduğu için özellikle bu alanda gelişme katettiler. Kısa ve uzun işaretlemelerden oluşan bir kodlamanın sonucu daha başarılı hale getirdiğini keşfettiler ve bu kodlama sistemini telgraf üzerinde kullanmaya başladılar. Bu versiyon bugün bilinen anlamı ile ilk telgraf olmuştur. Kodlama sistemine de Samuel Morse’un adından esinlenilerek Mors Alfabesi adı verilmiştir.