Göbekten akıntı gelmesi neden olur?

göbekGöbekten akıntı gelmesi toplum arasında çok sık rastlanan göbek deliği iltihaplanması nedeniyle görülür. Buna tıpta omfalit denmektedir. Bu sorun çocuklardan yetişkinlere kadar, her yaştan kişiyi etkileyebilir. Bunun ilerlemeden, daha ciddi hasarlar vermeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Göbekten akıntı gelmesi bazen göbek fistülü ve bağırsak fistülleri gibi başka sorunlarla karıştırılabilir. Bu yüzden ayırıcı teşhisin yapılması, uygulanacak tedavi için önemlidir.

Göbekten akıntı gelmesine sebep olan iltihaplanma neden olur?

  • Göbekte kılların toplanmasından ve ciltten dökülen doku artıkları yüzünden göbeğin kirlenmesi
  • Göbek deliğinin dar açılı olmasından ve fazla çukur olmasından
  • Göbek deliğinin temizliği için, içine hijyen olmayan aletlerin sokulması
  • Aşırı kilolu olunması ve aşırı terleme

Göbek deliğindeki iltihaplanma nasıl belli olabilir?

Göbekte iltihaplanma olmasının en önemli belirtisi göbek deliğinde akıntı olması, kötü ve oldukça rahatsız edici kokunun olması, şişlik, göbek çevresindeki kaşıntı ve kızarıklık gibi etkiler olabilir. Bu rahatsızlığın tanısı için, hastaya klinik muayene yapılması yeterlidir. Fakat bazı hallerde kan testleri, röntgen ve ultrason gibi tetkikler yapılıp patolojik durumların tespiti yapılabilir.

Göbekten akıntı gelmesinin sebepleri nelerdir?

Göbek deliğinin nemli ve sıcak bir ortam olması nedeniyle, bakteri ve mantarların çoğalması için uygun bir bölge olduğu söylenebilir. Bu yüzden göbek deliğinde enfeksiyon oluşup, akıntı gelmesi mümkündür. Göbek deliğine ellerle dokunulması, bakterilerin bu alana daha kolay ulaşmasına sebep olabilir. Çünkü ellerde çeşitli bakteriler olur. Yeterince duş alınmaması, kirli suların kullanılması, kullanılan sabunların yetersiz kalması göbek deliğinde bakterilerin üremesine etkili olabilir.

Göbekten akıntı gelmesi nasıl tedavi edilmektedir?

Göbek deliğinde meydana gelen iltihabın tedavisi başlangıçta daha kolay tedavi edilmektedir. Bu durumda ilaç tedavisiyle sorun giderilir. İhmal edildiği takdirde, iltihaplanma kronik hale gelir ve ciddi hastalıkların olmasına etken olabilir. Bunun sonucunda göbekte apse, göbek düşmesi ve göbek fıtığı gibi bazı sorunlar olabilir. Göbek etrafının temiz tutulması, düzenli şekilde göbek bakımı yapılması, içerideki kılların temizlenmesi gerekir. Tıbbi tedavi için kullanılan ilaçlar antibiyotik ve analjezik türünde ilaçlardır. İlerleyen aşamada ve granülasyon olan durumlarda cerrahi girişim yapılır ve göbekten akıntı gelmesi giderilir. İlk aşamada akıntının giderilmesi için, göbekte oluşan iltihabın tedavisi gerekir.

Bir Cevap Yazın