Petrol nasıl oluşur?

Temel yapı taşı hidrokarbon olan ve insanlık tarihinin günümüzde geldiği konuma büyük katkısı olan petrol; yoğun kıvamlı, damıtılmamış ve yeraltında bulunan son derece yanıcı mineral bir yağ türüdür. Petrol kelimesi, Latince taş demek olan “Petra” ile yağ manasında kullanılan “Oleum” sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuş ve eski Latince “Taş Yağı” anlamına gelmektedir. Her ne kadar ülkemizde ve dünya genelinde petrol denince akla benzin, fuel oil veya motorin gelse de, yeraltından çıkarılan “ham haldeki” mineral yağ petrol olarak tanımlanmaktadır. Bu tür yakıtların tamamı, petrolün “işlenmesiyle” elde edilen yan ürünlerdir.

Petrolün temel bir şekilde ifade edilebilecek kalıplaşmış bir kimyasal özelliği bulunmamakla birlikte farklı hidrokarbon yoğunluğunda oluşabilmektedir. Dünya üzerinde bulunan petrol yataklarının tamamı bulundukları coğrafyaya göre farklı özellikler göstermektedir. Örneğin; ABD’nin sahip olduğu petrol hidrokarbon bakımından zengin içerikliyken, Rusya petrolü ağır kokulu ve naften zengin içeriklidir.

Her ne kadar insanlar petrolün karadaki canlıların fosilleşmesi ile oluştuğunu düşünse de aslında petrol, denizde yaşayan “bitkilerin” ve hayvanların çürümesiyle oluşan bir mineral yağdır. Hayvan ve bitki kalıntılarının çürümesinin ardından belirli bir yoğunlukta ve kalınlıkta tabakalar halinde “milyonlarca yıl” boyunca kaldıktan sonra bu tabaka içerisinde yalnızca mineral yağlar kalır. Ağır çamur ve kaya tabakalarının altında milyonlarca yıl boyunca kalan bu bitki ve hayvan kalıntıları, petrol veya doğalgaza dönüşmektedir.

petrol nasıl oluşur

Dünya üzerinde farklı bölgelerden çıkartılan petrolün alevlenme noktası ve element bileşenleri gibi kimyasal özellikleri de büyük oranda farklılık gösterebilmektedir. 15ºC’de alevlenen petrol türleri olduğu gibi 150ºC’ye kadar alevlenmeden doğal yapısını muhafaza eden petrol türleri de bulunmaktadır. Petrol türlerinin alevlenme sıcaklıkları farklı değerlerde seyretse de, genel olarak dünyadaki tüm petrol türlerinin ortalama olarak 10,500 cal/kg ısıtma kuvvetine sahip olduğu söylenebilir. Aynı şekilde dünya petrol rezervlerinin element bileşenlerini de ortalama olarak tanımlamak gerekirse; %84 Karbon, %12 Hidrojen, %1 Oksijen ve eser miktarda da kükürtle diğer elementlerin birleşerek petrolü oluşturduğu söylenebilir.

Petrolün oluşması için bitki ve hayvan kalıntılarının muhakkak anaerobik bir ortamda bulunması gerekmektedir. Ayrıca petrolün oluşmasında ısı, basınç, jeolojik yapı, mikroorganizma yoğunluğu ve zaman da son derece önemli bir etkendir. Yeryüzünün her yerinde farklı şartlar söz konusu olduğundan, her bölgenin petrolünün de kendine ait özelliklere sahip olduğu söylenebilir.

16 thoughts on “Petrol nasıl oluşur?

  • 27 Şubat 2017 tarihinde, saat 16:54
    Permalink

    B be nce çok güzel ama cok uzun

    Yanıtla
  • 19 Ocak 2015 tarihinde, saat 17:23
    Permalink

    çok haklısın gülsüm

    Yanıtla
  • 19 Ocak 2015 tarihinde, saat 17:17
    Permalink

    çok güzel bir site

    Yanıtla
    • 19 Ocak 2015 tarihinde, saat 17:22
      Permalink

      çok haklısın

  • 26 Aralık 2013 tarihinde, saat 19:32
    Permalink

    Güzel site ama çok uzun olmuş

    Yanıtla
  • 23 Aralık 2013 tarihinde, saat 23:12
    Permalink

    kemallettin çokbilir hakikaten çok biliyorsun. Bilimden ancak bu kadar uzak olunurdu. Paylaşım için teşekkürler.

    Yanıtla
    • 13 Ocak 2016 tarihinde, saat 19:00
      Permalink

      aynen katılıyorum ayşenur inşallah çok güzeldir

  • 06 Eylül 2013 tarihinde, saat 17:16
    Permalink

    Yag suyun ustune cikar kardesim siz kimi kandiriyorsunuz yok hayvan ölmus dibe cökmüs yagi petrol olmus. Siz simdi dogal gaza hayvan ossurugu dersiniz millette bilim diye buna inanir. Az dusunun yaw.hayvan karada olse curur gider zaten petrol olsa mezarlar petrol olurdu.sen on sene sonra bi mezari ac bakalim kemik bile bulabiliyormusun milyon sene durcakmis ta yagi da suyun ustune cikmayacakmista yaw birakin bunlari yaw bi dusunun yaw milleti bole kandirdiniz iste ama artik yemeyiz bunlari gocum

    Yanıtla
    • 27 Mart 2014 tarihinde, saat 20:22
      Permalink

      Aynen kemalettin çokbilir

    • 14 Mayıs 2014 tarihinde, saat 18:47
      Permalink

      hayatımda çok cahil domat gördüm ama senin gibisine ilk kez rastladım. Demekki cehaletin sınırı yok…sen git seyhinin dibinde otur kafanı sallmaya absurd örneklerle cehalet sergilemeye devam et.

    • 07 Ağustos 2014 tarihinde, saat 16:25
      Permalink

      Acıklayın ozaman kardeşim bu hayvan yağı nasıl suyun dibine çöküyor ?yada bu rezervleri oluşturmak için milyarlarca hayvan nasıl aynı anda aynı yerde toplu olarak ölüyor? Çünkü ayri ayri ölseler çürüyüp kaybolurlar. Bide üzerleri nasıl kapadı? Öle herşeye körü körüne inanmayın . mal olmayın

    • 18 Haziran 2018 tarihinde, saat 15:23
      Permalink

      Kemallettin cokbilir hahikaten çok mu biliyorsun hayır şayet cokbiliyorsan söyle yada sen açıkla nasıl oluşmuş petrol.

  • 13 Mayıs 2013 tarihinde, saat 21:10
    Permalink

    çok güzel

    Yanıtla
  • 20 Şubat 2013 tarihinde, saat 20:06
    Permalink

    evet güzel site

    Yanıtla
  • 12 Kasım 2012 tarihinde, saat 18:47
    Permalink

    güzel site

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: