Ordu’nun tarihi yerleri nerelerdir?

1-Taşbaşı Kilisesi
İl merkezindeki Taşbaşı Mahallesi, kentsel sit alanı içersinde bulunmaktadır. Kilise dikdörtgen planlıdır. Kilisenin ana mekanı iki sıralı üç sütunla üç nefe ayrılmış olup, nef diğer neflere göre çok daha geniştir. Kilisenin semardam çatısı, sütunlarla desteklenmiş olan kemerlerle taşınmaktadır. Batıdaki nefteks kuzey ve güneye açıktır. Bugünkü kalıntılardan kilisen kuzeyinde ikametgah binaları, okul vb. sosyal mekanların oluğu anlaşılmaktadır. Kilise, 19. yy. ortalarında hepsi düzgün kesme taştan yapılmıştır. Bir ara cezaevi olarak kullanılmış olan kilise, Kültür Bakanlığınca restore edilmiştir.
ordutarihi
2-Cotyora ( Bozukkale)
Ordu’nun ilk kuruluş yeri olarak bilinen Cotyora ( Kot Türklerinin yurdu) Kod Yurdu halk arasında Bozukkale, yapılan araştırmalara göre 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılan küçük bir gözetleme kulesi olduğu anlaşılmıştır. Ordu-Samsun karayolu üzerinde il merkezine 2 km uzaklıkta bulunmaktadır.

3-Bolaman Kalesi
Ordu’nun Fatsa ilçesi Bolaman kasabasında bulunmaktadır. Pontus Rumlarında kaldığı tahmin edilmektedir. Kale Karadeniz Bölgesinin en özgün sivil mimarlık örneklerinden biridir.1980 yılında Haznedaroğlu Ailesi, konağı restore edilmesi ve halka açılması şartı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bağışladı.

4-Jasonum – Yason Burnu ve Kilisesi
Ordu’nun Perşembe ilçesinin 22 km batısında Yason Burnu’nda, bulunmaktadır. Yason Fenerinin bulunduğu burunda çok eskiden kalma bir kilise yıkıntısı vardır..

5-Tozkoparan Kaya Mezarı
Ordu’nun Ünye ilçesinin Gürpınar Köyü Tozkoparan mevkiinde bulunmaktadır. Bu kaya mezarları anıtsal büyüklüktedir.

6- Delikkaya Kaya Mezarları
Ordu il merkezine 10 km mesafede olup Delikkaya sınırları içerisinde bulunmaktadır. Tek odalı, sütunsuz ve alınlıklı ve çift sütunlu girişe sahiptir.

7-Ünye Kalesi
Ordu’nun Ünye ilçesinin 5 km batısında bulunmaktadır. 2500 yıllık bir kaledir. 300-400 metre yükseklikte bir kaledir. Ortaçağda volkanın krateri üzerinde bazı savaş tesisleri kurulmuştur. Kalenin platosunda savaş zamanlarında kullanıldığı anlaşılan büyük bir havuz bulunmaktadır. Kaleden dereye inen bir merdiven vardır. Savaş anlarında, yöresiyle ilişkisi kesilen kalenin, su ihtiyacını kanaldan sağladığı sanılmaktadır. Yarıya kadar gömülü kapısının iki yanı tarihi ve renkli resimlerle süslüdür. Kale çevresine göre çok yüksek olduğu için XI- XII. yüzyıllarda müstahkem mevkii olarak kullanılmıştır. Kale girişi güney-doğudadır.

8- Göller Köyü Kalesi
Ordu’nun Çatalpınar ilçesi, Göller köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kale çevreye hakim olan kayalıklar üzerinde kurulmuş olup, sur kalıntıları, sarnıç ve yerleşim izlerine rastlanılmaktadır.

9- Kaleköy Kalesi
Ordu’nun Mesudiye ilçesine 6 km. uzaklıkta bulunan kale, Kaleköy sınırlarında bulunmaktadır. Üç kümbet kalıntısı ve kaya mezarları vardır. 14. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Burada eski mezar taşları vardır. Büyük sur duvarları, kümbet kalıntıları ve tarihi mezarlardan oluşan kalıntılar bulunmaktadır.

10- Meletios (Yastura) Kalesi

Ordu’nun Mesudiye ilçesine 15 km. uzaklıkta Yeşilçit köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yeşilçit köyünün doğusundaki doğal kaya blokları üzerine kurulmuştur. Ana kayanın oyulması ile yapılan merdiven ile kaleye ulaşım sağlanmaktadır. Kale yörenin en eski yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir.

11- Gölköy Kalesi
Ordu’nun Gölköy ilçesi Kale mahallesinde bulunmaktadır. Tek kapılı olup geniş alana inşa edilmiştir. İlçeye hâkim durumda olup gözetleme ve savunmaya elverişli olarak yapılmıştır. Kale girişinin solunda silindir şekilli bir burç ve gözetleme kulesi bulunmaktadır. Kale,1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Antik Eserler Listesi’ne alınmıştır.

12- Bolaman Kalesi
Doğu Karadeniz kıyısında zincirleme olarak inşa edilmiştir. Gözetleme ve karakol görevi için iç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir. İç kale kalenin batı ucunda yer almakta olup çok yüksek duvarlardan oluşmuş ve kesme taşlar kullanılmıştır. İçinde bazilika planlı küçük bir şapel de bulunmaktadır. 18. yüzyılda iç kale üzerine ahşap bir konak yapılmıştır.

13- Gençağa Kalesi
Ordu’nun İkizce İlçesi Karlıtepe köyü sınırlarında sarp bir kaya üzerinde yer almaktadır. Fazla hasar görmemiştir. Kale 13. yüzyılda Hacıemir Beyliği zamanında yapılmıştır.

14- Kuşnefak Kalesi
Ordu’nun Kumru İlçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Merkeze 3 km uzaklıktadır.

15- Çubuklu Kalesi
Ordu’nun Ulubey İlçesi Çubuklu köyü sınırlarındaki kale ilçeye 35 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Burada ilginç kaya mezarları bulunmaktadır. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Antik Eserler Listesi’ne alınmıştır.

16- Kevgürk Kalesi
Ordu’nun Akkuş ilçesinin 30 km güneybatısında, Gökçebayır Çayı’nın bir devamı olan Tifi Çayı yakınlarında tabandan yaklaşık olarak 300 metre yükseklikte yalçın kayanın üzerinde, dört yan görünüşüyle yöresine tamamen hakim olarak kurulmuştur.

Atik İbrahim Paşa ( Orta Cami), Aziziye ( Yalı) Cami, Hamidiye ( Hükümet) Camii, Selimiye Camii, Saray Camii, Hacı Osman Ağa Camii, Yalıköy Camii, Çayır Camii, Büyük Hamamı, Küçük Hamam, Eski ( Ulu Camii) Camii, Medreseönü Afırlı Camii, Efirli Camii ve Mezarlığı, Yalı Hamamı, Saray Hamamı, Eski Hamam, Çifte Hamam, Düz Mahalle Kilisesi,
Meletios Kalesi diğer önemli tarihi eserlerdir.

Bir Cevap Yazın