Öksürük neden olur ve nasıl geçer?

Kış mevsiminde hepimizde görülen bademcik şişmesi, öksürüğe neden olan temel rahatsızlıklardan biridir. Bademciklerin iltihaplanarak şişmesi sonucu, gırtlakta oluşan rahatsızlık kişinin öksürmesine sebep olmaktadır. Bu durum süphesiz öksürüğe neden olmanın dışında da ciddi sorunlara yol açabilmektedir.Bademcik şişmesi ihmal edildiği zaman kötüleşerek bademciklerin alınmasını gerektirebileceği gibi kronik faranjit hastalığına da sebebiyet verebilir. Bu nedenle öksürmeye neden olmasının haricinde, sağlığınızı da olumsuz etkileyeceğinden zaman kaybetmeden hastanaye başvurmalısınız. Ayrıca gırtlakta oluşan tahriş arttıkça öksürük şiddetini arttırarak, bademcilerin işlevini yitirerek vücut ısınının da artmasına neden olur. Küçük yaşlarda sebep olduğu yüksek ateş nedeniyle havale geçirilmesi ihtimalini de kuvvetlendirir. Çocuklarda yüksek ateşe bağlı geçirilen havaleler beyinde hasar bırakabileceğinden öksürüğü basit bir sorun olarak görmeyerek, göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Bademcik iltihaplanmasından kaynaklanan öksürüğü önlemede adaçayı gargarası son derece etkin bir yöntemdir. İçerisinde bulunan Salvin  maddesi sayesinde adaçayı, antibiyotik etkisi olan doğal bir şifa kaynağıdır. Adaçayında bulunan “öksürük engelleyici” etkisi olan Cineol maddesi bir çeşit yağdır. Bu nedenle hem bademcik iltihaplanmasının hem de hem de kuru öksürüğün engellenmesinde, adaçayı sorunun çözümüne büyük yardımcı olmaktadır. Kaynamış suyu bir bardağa doldurduktan sonra içine atacağınız bir tutam adaçayını, bardağın ağzını kapatarak 2 dakika demlenmeye bırakın. Pratik bir biçimde hazırlayacağınız bu adaçayı suyu ile ağzınızı çalkalayın. Gargara yaptıktan sonra bir müddet sigara ve asitli içecekler içmeyin. Bademcikler üzerinde olumsuz etkilere neden olan sigara ve asitli içecek tüketimi, hem iyileşmenizi geciktirecek hem de bademciklerinizin daha fazla tahriş olmasına sebep olacaktır.

Ağzınızda oluşan bakteriler de bademcik iltihaplanmasını ve öksürüğü tetikleyen faktörlerdendir. Bu sebepten ötürü dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanızdır. Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalayın ve daha sonra adaçayı ile ağzınızı çalkalayın. Böylece adaçayı içinde bulunan faydalı kimyasallar daha hızlı bir biçimde etkisini gösterecektir. Bu da  iyileşme sürecinizi hızlandıracak ve adaçayının etkisinin daha uzun sürmesini sağlayacaktır. Öncelikle hastalığınız için doktora başvurmayı ihmal etmeyin. Muayene olduktan sonra doktorunuzun verdiği ilaçları kullanarak bu adaçayı gargarasını yapmanızın bir sorun yaratıp yaratmayacağını doktorunuza sorun. Bu adaçayı gargarası ilaç niteliğinden ziyade yardımcı bir tedavi yöntemidir.

Bir Cevap Yazın