Kahkahanın faydaları nelerdir?

kahlaha-gulmekBazı eylemler vardır ki, göründüklerinden ya da bizim için ifade ettiklerinden çok daha fazla öneme sahiptirler. Gülmek de bunlardan biridir. Kahkaha atmanın psikolojik etkilerinin yanı sıra fizyolojik etkileri de söz konusudur. Bilimsel olarak gösterilmiştir ki gülme esnasında vücuttaki birçok kas uyarılmakta, ağrı ve acıya tolerans artmakta olup, otonom sinir sistemine etki yapılarak stres hormonlarının salınımı olumlu yönde değiştirilmektedir.

Kahkaha esnasında özellikle karın kasları gerilmekte ve bu gerilme karın bölgesinin düzleşmesinde ciddi bir etki göstermektedir. Kahkaha atmanın formda kalmak yönünde fizyolojik etkisi ile birlikte, psikolojik etkisi de söz konusudur.  Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; mutlu insanlar, mutsuz insanlardan daha zayıf ve daha formdadır. Bunun ana nedeni gülme eyleminin yemeğe olan düşkünlüğü azaltmasıdır. Mutsuz ve depresif insanlar yeme eğilimlerini artırmakta, zaman zaman bu eğilim kontrolsüz hale gelebilmektedir.

Mutlu olabilmeyi başarmanın en büyük sırrı, olaylara ve yaşanımlara karşı sergilenen bakış açısının olumlu yönde değiştirilmesidir. Zira, bir olayın iyi ya da kötü olması söz konusu değildir. O olaya bakış açısının olumlu ya da olumsuz olması ancak sonucu etkileyen etkendir. Klasik bir tanımlama vardır ki bu durumu tam olarak izah eder: bardağın boş tarafından ziyade dolu tarafını görebilmek. Mutlu olmak, gülümsemek ve hatta kahkaha atmak; insan hayatında öyle sihirli sonuçlar temin etmektedir ki, bu sonuçlardan mahrum kalmamak adına mutlu olabilmeyi başarmak için çabalamak önemlidir.

Mutlu insanlar etraflarına da bu mutluluğu pozitif enerjileri ile dağıttıklarından, bireysel anlamda yaşanan olumlu sonuçların aynı şekilde toplumsal sonuçlar olarak görülmesi mümkün olabilmektedir. Bu konu öyle önemlidir ki, ülke yönetimleri, uluslararası anketleme şirketleri belirli aralıklarla insanların mutluluk düzeylerini ölçen anketler gerçekleştirmekte, sonuçlarını ayrı bir uzmanlık ile detaylı şekilde değerlendirmektedirler.

Bir Cevap Yazın