Grip ilaçları alırken nelere dikkat edilmelidir?
Kış aylarında başlayan ve mevsim değişiklikleri sayesinde bulaşıcı salgınla artarak her beş kişiden üç kişiye bulaşan üst solunum rahatsızlıklarında, masum olarak görülen soğuk algınlığı ilaçları alınırken oldukça dikkat edilmesi gerekir. İlaçları doktor ve eczacılara sorarak satın almalı, ilaç bilgileri mutlaka okunmalıdır. Doktorlar, grip ilaçlarının semptomatik tedavi ederek ağrıyı azalttığı ve ateşi düşürdüğünü, boğaz rahatsızlıkları ve tahrişleri azaltarak rahatlama sağladığını belirtmektedirler. Bu tedavi kesin tedavi olmayıp, hastalığı tam olarak ortadan kaldırmazken, geçici rahatlık sağlamaktadır.
Grip ilaçlarında birçok molekül bileşeni vardır. Bazı ilaçlarda tek molekül olurken, bazı grip ilaçlarında ise birbirinden ayrı molekül birleşiminden oluşturulmuştur. Hasta kişi, bu ilacı kullanıldığında hangi moleküle ihtiyacı olduğunu bilemez. Hiç ihtiyacı olmayan moleküllü grip ilacını içmek, vücuda hiçbir yarar sağlamadığı gibi, fazladan alındığı için gereksizdir. Grip ilaçları genelde ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliktedir. Hipertansiyon hastası olan kişi, ateş düşürücü nitelikte olan bir grip ilacını kullandığında, kan basıncı üzerinde etki sağlayıp, tansiyon sıkıntısı yaşayabilmektedir. Bundan dolayı bilirkişilere danışmadan, rahatsızlıklarınızı belirtmeden, grip ilacı satın alınmamalıdır.
Önceden ilaç prospektüslerini sadece sağlıkçılar anlamaktaydı. Avrupa birliği mevzuatlarına olan uyum zorunluluğu dolayısıyla artık, orta öğretimi düzeyinde olan eğitimli bir kişi, ilaç bileşenleri, endikasyonları veya kontrendikasyonları konusunda, ilaç bilgilerini rahatlıkla okuyup, anlayabilmektedir. Grip ilaçları içilirken, birlikte sadece su ile alınmalıdır. Meyve suyu ya da süt gibi içeceklerle asla ilaç içilmemelidir. Meyve suları kendi bileşenleri sayesinde, ilacı baskı altına alıp, vücuttan atılmasını zorlaştırmaktadır. Bu da vücuda yan etki sağlayıp, farklı rahatsızlıklara sebebiyet verir.
Süt ile birlikte alınan grip ilaçları ise, süt içinde absorbe olamadığından dolayı, emilimini tamamlayamaz. Bu da grip ilacının hiç etki etmemesine neden olur. Çok yaygın bir ilaç kullanım şekli ise, antibiyotik ilaçlarla birlikte vitamin ilaçlarının alınmasıdır. Vitamin ilaçlarının günümüzde artık hiçbir etki etmediği kanıtlanmıştır. Vitamin ilaçlarının sadece para tuzağı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, vitamin ilaçlarının sadece bayanlarda hamilelik döneminde folik asit ve yaşlılarda d vitamini dışında alınmaması gerektiğini, bu vitaminleri tamamen doğal olarak yiyeceklerden alınması gerektiğini vurgulamışlardır.
Antibiyotiklerin sadece reçete ile doktor tarafından alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, antibiyotikle vitamin alınmasının hiçbir ekstra katkı sağlamadığını da ayrıca belirtmektedirler. Bitki çaylarının, bu rahatsızlık dönemlerinde içilmesi, geçici rahatlık sağlasa da, tedavi amaçlı kesinleşmiş hiçbir bulguya varılmamıştır. Ayrıca günlük olarak iki bardaktan fazla içilen bitki çayları, insan sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Özellikle bayanlar, hamilelik döneminde asla bitki çayı içmemelidir. Bitki çaylarının bebek ve rahim üzerinde çeşitli etkilere sahip olduklarından, hamileler üzücü sonuçlarla karşılaşabilirler. Hamilelik döneminde doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanmalı, özellikle folik asit desteğini mutlaka almalısınız. Yapılan testlerde vücutta eksik olan vitaminler kolayca anlaşılacağından, sadece ihtiyaca yönelik olan vitaminler kullanılmalıdır. Hiçbir ilaç masum değildir.