Solaryumun cilde verdiği zararları nelerdir?

Tüm dünyada çok daha eski kullanım alanı gören solaryum, Türkiye’de son 10 yılda talep patlaması yaşamıştır. İlk çıktığı dönemlerde solaryum-zararlarıdaha çok rağbet gören solaryum, toplum bilinci arttıkça talebi git gide azalmıştır. Bronzlaşmanın en kolay yolu olarak görünen solaryum, güneşin yansıttığı uv ışınlarına yaklaşık bir ışık yansıtan, yapay bronzlaştırıcı makinasıdır. Uva ve uvb ışınları güneşte var olan ışınlardır. Uva ışınları, pigmentlerin rengini değiştirir ve bronzlaşmayı sağlar. Uvb ışınları ise, cildi kalınlaştırmasıyla beraber çok şiddetli ve yakıcıdır.

Hem yaz hem kış aylarında kullanılabilen solaryum, her mevsimde estetik bir cilt görünümü sağlamak için tercih edilmektedir. Amaçları sadece kazanç olan bazı solaryum merkezlerinde, müşterisinin solaryumu haftada kullanma sıklığından veya saatinin uzunluğu gibi hususlardan hiç bahsetmez. Ama bilinçli olan solaryum merkezleri, müşterilerinin sağlığını bozmayacak kıstasları ve sağlığı bozmadan önemli kurallara uygun olarak kullanılması gerektiği konusunda, solaryum tercih eden müşterilerini uyarır.

Solaryum kullanılırken, dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Sağlayacağı estetiğin arkasında gizli olan birçok rahatsızlık bulunur. Bunlardan bazıları, gözlerde katarakt, cilt kanseri veya cilt yanıklarıdır. Amerika’da yapılan araştırmalar, solaryumun, deri kanserini yatkınlığa bağlı olarak arttırdığını kanıtlamıştır.

Güneş ışınlarını taklit eden solaryumdaki uva ışınları, ciltte kanser haricinde başka deri hastalıklarına yol açabilmektedir. En bilinen örneği, kırışıklık ve erken yaşlılıktır. Solaryuma girerken, vücutta olan krem, losyon, nemlendirici veya diğer kozmetik ürünler, solaryum ışınlarıyla temas ettiğinde, reaksiyon haline geçerek, cilt sağlığına oldukça ciddi zararlar vermektedir.

Tüm bunlar göze alıp, yine de solaryuma girmek istiyorsanız, solaryum kullanma kurallarına dikkat etmelisiniz. Doğal bir bronzluk ışın, cilt rengine bağlı olarak 4–5 seans yeterli olabilir. Tabi seans uzunluğu ve sıklığı oldukça önemlidir. Bir an önce bronzlaşayım diye, asla sık sık solaryuma girmeyin. Yâda aynı gün içinde birden fazla seans tekrarları yapmayın. Bu durum sizi ciddi boyutta tehlike içine atar. Seans süreleri azardan çoğalan sıraya doğru yapılmalıdır. İlk seans 7 dakikayı geçmemelidir. Daha sonra süreler yavaş yavaş arttırılmalı ve fakat 15 dakikayı geçmemelidir.

Cilt banyodan çıkmış gibi tertemiz olmalıdır. Hiçbir losyon krem ciltte bulunmamalıdır. Solaryum sırasında gözleri kapatmak yeterli olmaz. Mutlaka gözlük takılarak kabine girilmelidir. Kontak lens kullanan kişiler ise, lenslerini çıkartıp öyle solaryumu kullanması gerekir. Bir hafta içerisinde 3 ve daha fazla solaryuma girmek, cilt sağlığına ciddi hasarlar verir. En ideal olanı hafta bir veya en fazla iki seans olanıdır.

Bir Cevap Yazın