Çocuğa kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Kitap okuma kültürü, insanın ruhen ve zihnen gelişiminde ve zenginleşmesinde, kendini geliştirmesinde en önemli faktördür. İnsanın bu kültürden mahrum kalması büyük kayıptır. Bu güzel alışkanlığı bireylere yerleştirebilmek için, çok erken yaşlarda başlanılarak bir gayret gösterilmeli. Çocuğa kitap okuma alışkanlığını, çok erken yaşlarda eline resimli dergiler, kartondan veya bezden dayanıklı kitaplar verilerek sağlanabilir. Dokuz ve ya on aylıkken çocuğa kitap okuma alışkanlığı aşılanmaya başlanılabilir. Bu sayede bir yaşına geldiğinde çocuk kitabın sayfalarını açıp kapatabilecek seviyeye gelecektir. Çocuk için kitapların eğlenceli bir oyuncak haline gelmesi için bunu yapmamız gerekir. Böylece kitap çocuğun en eğlenceli oyuncağı olacaktır.
İki üç yaşındaki bir çocuk için kitap oyuncak olmaktan çıkar resimlere bakıp tanıdığı cisimlerin isimlerini söyler, tanımadığı cisimleri ise büyük bir merakla sorar, öğrenmek ister. Resimli kitaplarda çok güzel kısa cümleli ve kahramanı çocuğun kendisi olan okumalar yapılabilir. Bu da çocuğun kitabı sevmesinde çok önemli bir faktördür. İki-üç yaş grubundaki çocuklar en çok kendilerinden, hayvanlardan, çocuklardan ve ailelerinden bahseden kitaplardan hoşlanırlar. Dört-beş grubundaki çocuklar ise doktor, otomobil, hayvan, yiyecek, giyecek gibi çeşitli araç ve canlılardan bahseden kitaplardan hoşlanırlar. Çünkü daha çok çevreleriyle ilgilenirler. Çocuk için kitap seçerken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü çocuk kitabın kahramanını taklit etmek ister. Yani kitabın içeriğinin ve kahramanlarının ahlakî açıdan sağlıksız olmaması gerekir. Çocuklara bol bol seviyesine uygun hikâyeler, masallar anlatılmalı. Ancak seviyesine uygun olmalı. Çocuğu ödüllendirmemiz gerektiğinde daha çok kitaplarla sürpriz yapılmalı. Ayrıca kitap almaya da beraber gitmek ve ona imkânımızca bir kütüphane hazırlamak çocuğa kitap okuma kültürünü kazandırmada önemli adımlardır. Tanınmış edebiyatçıların hayatlarını incelediğimizde, kitapla tanışmalarının ne kadar da küçük yaşlarda olduğunu görürüz.
Çocuğunuzun büyüme evrelerinde kitapla olan alakası ne kadar çok olursa, yetişkinlik döneminde kitap okuma alışkanlığı o kadar çok olur. Herkes çocuğunun kitap okumasını ve eğitimli bir birey olmasını ister. Bunun için çocuğunuzun eğitimini okula bırakmak yerine, ana karnından itibaren eğitimini kendimiz üstlenmeliyiz. Kendi araştırmalarınızın yanında, çocuk gelişiminde uzman kişilerden bilgi alışverişi yaparsanız, çocuğunuzun sağlıklı gelişimi açısından çok doğru bir yol izlemiş olursunuz.