Fesleğen nasıl yetiştirilir?

feslegenHoş kokulu otlardan biri olarak mutfaklarımızda sıkça yer verdiğimiz fesleğen, birçok rahatsızlığa iyi gelen şifalı bir bitkidir aynı zamanda. Eklem ağrılarında, bronşitte, romatizmada iyileştirici özelliğinden sıklıkla yararlanıldığı gibi, sivrisineklerden doğal bir şekilde uzak kalmanın yolu da yine fesleğenden geçmektedir. Ayrıca, bu hoş kokulu bitkinin sakinleştirici özelliğinden de yararlanılmaktadır.

Fesleğen yetiştirmek istenildiğinde iki yol söz konusudur: bahçede fesleğen yetiştirmek, saksıda fesleğen yetiştirmek. Tek yıllık bir bitki  olan fesleğenin bu iki yetiştirilme şekli arasında önemli farklar bulunmasa da tohumların ekilme zamanı olarak farklılık söz konusudur. Bahçeye ekim yapılacağı zaman Mayıs ayı içinde tohumlar toprağa ekilmiş olmalıdır. Saksıya ekim yapılacağı zaman ise Mart ayı içinde tohumların ekilmesi gerekmektedir. Fesleğen ekili alanda yabancı ot barındırılmamalı, bu kapsamda sürekli temizlik yapılmalıdır.

Her iki şekilde de, ekim yapılmış alanın ya da saksının gün ışığı alan bir yerde olması sağlanmış olmalıdır. Sıcağı seven fesleğen güneşle de dost bir bitkidir. Fesleğen soğuktan hiç hoşlanmaz, en küçük don olayında dahi önemli oranda zarar görebilir. Uygun koşulları bulduğunda hızla olgunlaşan fesleğenden yapraklarını toplamak suretiyle hemen yararlanmak da mümkün olabilmektedir.

Fesleğenlerin biçilmesi çiçeklenme başlangıcında yapılır. Bazen aynı yıl içinde birden fazla biçmek de mümkün olabilmektedir. Biçilen fesleğenler çok sıkı olmayan demet  yapılır ve 30 ila 35 derecede kurutulurlar.

Bir Cevap Yazın