Tüp bebek aşamaları nelerdir?

tüp bebekDoğal yollarla gebe kalamayan, bebek özlemini gideremeyen çiftlerin kısırlık tedavisi sırasında başvurduğu tüp bebek tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tedavinin uygulandığı hastalar acı çekmeden bu sayede bebek sahibi olabilir. Bu tedavi sırasında bazı aşamalar bulunmaktadır. Çiftlerin bu aşamalar hakkında daha önceden bilgilendirilmesi tedavinin başarılı olmasında önemli bir rol oynar. Tüp bebek tedavisi yardımcı üreme yöntemleri içinde kısırlık tedavisi gören çiftlerde en fazla başarı sağlanan yöntemdir. Tedavinin aşamaları fazla uzun süre devam etmese de, gebelik elde edilmesi açısından önemlidir.

Yumurtalıkların uyarılma aşaması

Tedavi uygulanacak çiftlere gereken tetkikler yapıldıktan sonra, kadının yumurtalıklarının uyarılma aşamasına geçilir. Verilen bazı hormon ilaçlarıyla normalde aylık bir tane kadar olan yumurta sayısının miktarı arttırılır. Bu ilaçların kadına herhangi bir yan etkisi olmaz. Sadece vücutta sıvı toplanmasına neden olabilir. Bu etki fazla olursa, hastanın göbeğinden sıvı alınması yoluna gidilebilir. Bu nedenle hastalar tedavi sonuna kadar devamlı şekilde takip edilir.

Yumurta toplama aşaması

Yumurtalıkların uyarılmasından sonra vajinal ultrasonografi yapılarak, yumurta toplama aşamasına geçilir. Bu aşamada kadına genel anestezi ya da lokal anestezi uygulanır. Kullanılan özel aletlerle yumurtalar steril tüplere alınır ve laboratuvar koşullarında saklanır. Bu işlem yapılırken erkekten yine laboratuvar koşulları altında sperm alınır.

Toplanan yumurtalar hangi aşamalara tabi tutulur?

Yumurta ve sperm hücresi laboratuvar koşullarında birleştirilerek embriyo oluşturulur. Yumurta hücreleri toplandıktan sonra yaklaşık 5-7 gün içinde anne adayının rahmine yerleştirilecek şekilde embriyo oluşturulma aşaması gerçekleştirilir. Embriyolar daha sonra rahme özel tüpler kullanılarak yerleştirilir. Bu işlem sırasında anne adayı herhangi bir acı duymaz. Bu aşamadan sonra anne adayı takip edilerek, gebeliğin oluşması beklenir. Yaklaşık 10-12 gün sonra kadına gebelik testi yapılarak tüp bebek tedavisinin başarısı izlenir. Eğer gebelik sağlandıysa, kadına progesteron içeren hormon ilaçları verilir. Bu gebelikte düşüğün oluşmasını engellenmek için uygulanır. Vücutta su tutulması dışında yan etkiye neden olmaz. Başarılı şekilde sonuçlanan tüp bebek tedavisi sonrasında, gebe kalmış olan kadınlar normal yollardan gebe kalan kadınlar gibi yaşamlarına devam ederler. Gebelik takipleri açısından aralarında herhangi bir fark olmaz.

Bir Cevap Yazın