Mektup nasıl yazılır?
Gerek resmi, gerek samimi her insan bir şekilde bir mektup yazmak durumunda kalmıştır. Günümüzde iletişim kanallarının hızla artması ve çeşitlenmesi nedeni ile eski günlerdeki kadar sık mektuplaşma gerçekleşmese de geleneksel yaşam sürenlerin özel yaşamlarında bizzat tercih etmeleri de dahil olmak üzere, özellikle resmi başvurular ve iletişim hala büyük oranda mektuplar ile gerçekleşmektedir.
Resmi de olsa özel mektup da olsa mektup yazmanın belirli bir formatı mevcuttur. Resmi mektuplarda çok daha önemli olan format şu şekildedir
- Hitap
- Giriş
- Gelişme
- Sonuç
- İmza
Mektuplara hitap ifadesi ile başlanır. Bu özel bir mektup ise hitap ifadesi “Sevgili Hasan” gibi bir şekilde oluşturulabilir. Resmi bir mektup ise “Sayın (Ad) (Soyad)” ya da hitap edilen resmi dairenin tam adı bazen de kimin muhatap olduğu tam olarak bilinemiyor ise “Sayın Yetkili” gibi bir ifade ile mektuba başlanır.
Giriş kısmında mektubun yazılma nedeni net ve açık bir şekilde ifade edilir. Mektubun içeriğine dair bir geçmiş bilgi ve/veya mektup silsilesi var ise en son mektubu ve geçmiş bilgileri hatırlatacak, kısaca özetleyecek şekilde atıflar ve açıklamalar giriş kısmında yapılır.
Gelişme kısmında mektup ile anlatılmak istenen hususlar istenilen detayda anlatılır. Bu bir resmi mektup ise çok fazla uzatmaktan, gereksiz bilgilere yer vermekten imtina edilmeli, kısa ve net ifadeler ile mektup gayesi izah edilmelidir.
Sonuç kısmında mektup ile hedeflenen kısaca özetlenir, sonrası için bir beklenti varsa bu ifade edilir. Yanıt muhakkak arzu ediliyorsa, bir bilgi rica edilmişse bu detaylar ve özel mektuplarda samimi dilekler bu kısımda net bir şekilde tekrar edilerek mektup sonlandırılır.
İmza kısmına mektubun en altında ve sağ tarafta yer verilir. Bu kısma da ad soyad yazılır ve imza atılır.
Yazılı iletişim, standart kuralları olan bir iletişim kategorisidir. Görgü kurallarından uzak kalmamak, resmi mercilerce dikkate alınabilmek adına yazılı iletişimin en önemli çeşitlerinden olan mektup yazımını her birey bilmeli ve uygulayabilmelidir.
bayabi işime yaradı
güzelmişşş
geröekten öğrencilerime bu siteyi önerebilirim çok teşekkürler herkese yardımcı olan bir site yardım alanları tebrik ederm alamayanları başka siteleride daha dikkatli arayıp başaracaklarını dile getiririm Bahar Bülbül Türkçe Öğretmeni
şey hoca tükenmez kaleme kızıyor bizim sizce kurşunlamı yazıyım tükenmezlemı :(((
ama mektup tükenmez kalemle yazılır hocana söyle kurşun kalemle mektup yazmasın
çok şey öğrendim ,hocamdan aferin aldım.
çok güzel bir site çok işime yaradı teşekkürler ve thank you miri mayç. 😀
aynen
maddeler halinde olsaydı keşke ama yine de sağ olun teşekkür ederim işine yarayıp iyi not alanlar için de tebrik ederim sizin için bu 🙂 benim içinde bu 🙁
çok teşekkür ederim =D :*
bende
hiç işime yaramadı çok kısa
yuppiii bu site öğretmenimden aferim almamı sağladı 🙂
mektup yazmayı öğrendim 🙂 🙂 x-#
aynen
bu siteden çok yardım aldım tavsiye ederim 🙂
harika bir site 🙂
abi çok iyi yaa ;D
abi çok iyi yaa
sağ olun işime çok yaradı
benimde
çok güzel olmuşş ellerinize sağlık 🙂
Tşk ederim çok iyi geldi …
ben öğretmene yazıcamda yardım acil öğretmen istiyo
çok güzeel tavsiye ederimm arkadaşlarrrr (gereklii)
atatürke mektup yazacaktım ve çok iyi oldu
işime yarayabilir öğretmenimiz sınavda sorabilirim demişti bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim
bu siteyi kullanmanızı tavsiye ederim
çok işime yaradı
çook işime yaradı süpeeer
çok beğendim
çok işime yaradıdı yaa hemde çokk tesekkurler
Çokk teşekkür ederimm
İşime çook yaradı
ben mektup nasıl yazılıyor dedim tükenmez kalemmi nasıl hitap etme eğer isterseniz öğretmene mektup yazıp bir örnek yapabilirsiniz lütfen çok acil öğretmen istiyo
bilmem