Vitamin eksikliği nasıl anlaşılır?

vitamin eksikliğiSuda ve yağda eriyenler olmak üzere iki temel gruba ayrılan vitaminlerin eksikliğinde yaşanan sorunlar, eksikliği görülen vitaminin vücutta yerine getirdiği göreve bağlı olarak değişmektedir. İnsan bedeninin vitaminleri kendi başına sentezlememesi, bu yaşamsal pek çok faaliyetin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli olan temel yapı taşlarının düzenli bir biçimde dışardan beslenme yolu ile vücuda alınmasını gerektirir. Bu vitaminlerin her birinin vücuttaki hücresel faaliyetler açısından önemi farklı olduğundan, beslenme yolu ile yetersiz miktarda alınan vitamine göre kişide görülen sağlık sorunları çok ciddi ve hatta ölümcül dahi olabilmektedir. A, D, E ve K yağda eriyen vitaminleri insanoğlunun bedeninde belirli bir seviyeye kadar depolanarak ihtiyaç duyulması halinde bu stoktan kullanılabilirken, C ve tüm B kompleks vitaminler bedende depolanamadığı için “her gün” düzenli bir biçimde beslenmeyle vücuda alınmalıdır. Vitamin eksikliğinin anlaşılması için öncelikle hangi vitaminlerin eksikliğinde hangi sağlık sorunun görülebileceğinin bilinmesi gerekir;

  • A Vitamini: Başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok vücut sisteminde önemli faaliyetlerin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan A Vitaminin eksikliğinde; enfeksiyona karşı direnç düşüşü, görme problemleri, yüksek tansiyon şikayetleri, saç tellerinde ve tırnaklarda kırılma, kronik hale gelen halsizlik ve ciltte kuruma gibi sorunlar görülmektedir.
  • B1 Vitamini: Özellikle sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyulan B1 Vitaminin eksikliğinde; sinir sistemi, dolaşım sistemi ve sindirim sistemi gibi hayati derece önemli sistemlerde oldukça ciddi sorunlar görülmektedir.
  • B6 Vitamini: Kan hücrelerinin yapısına katıldığı için vücutta kanla etkileşimi bulunan tüm doku ve organlar için önemli olan B6 Vitaminin eksik alınması halinde: sinir sistemini ilgilendiren hastalıklar, kansızlık, böbrek taşı oluşumları ve halsizlik gibi problemlerle karşılaşılır.
  • B12 Vitamini: Hücre yenilenmesinden sinir sisteminin yapılandırılmasına birçok kritik fonksiyonda görev alan B12 Vitamini eksikliği; Alzheimer, iştahsızlık, gelişim bozuklukları, hastalıklara karşı direncin azalması gibi şikayetlere neden olmaktadır.
  • C Vitamini: Hücre yenilenmesi, kan dolaşımı ve daha da pek çok kritik derece önemli fonksiyonda kullanılan C Vitamini eksikliği; romatizma, diş çürümelerinde artış, kaslarda zayıflama, dolaşım sistemi bozuklukları gibi sorunlara sebep olmaktadır.
  • D Vitamini: İskelet sisteminin en temel yapı taşlarından biri olan D Vitamininin eksikliğinde; raşitizm, gelişim bozuklukları, diş eti hastalıkları ve hızlı ilerleyen kemik erimesi gibi çok ciddi sağlık sorunları söz konusu olmaktadır.
  • E Vitamini: Kansere karşı koruma sağlayan antioksidan etkisiyle oldukça önemli bir yapı taşı olan E Vitaminin eksikliği; erken yaşlanma, kısırlık ve iktidarsızlık gibi sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır.
  • K Vitamini: Kanın pıhtılaşması gibi çok önemli bir görevin yerine getirilmesini sağlayan K Vitaminin eksikliğinde; bağışıklık sisteminin zayıflaması, yaraların geç iyileşmesi ve erken yaşlanma gibi sorunlar gündeme geliyor.

Bir Cevap Yazın