Ödem nedir, nasıl oluşur?

ödem nedir, nasıl oluşurBirçok farklı tipi bulunan ve kesinlikle önemsenmesi gereken bir problem olan ödem; beyin travmalarından böbrek rahatsızlıklarına, kalp rahatsızlıklarından damar tıkanıklıklarına oldukça ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilen bir sağlık sorunudur. İnsan bedeninin mikro işçileri olan hücrelerin arasında yer alan sıvında normalin üzerinde kan plazma birikmesi sonucunda gelişen ödem, vücudun birçok farklı yerinde görülebilmektedir. Hemen her insanın bacaklarının şişmesi sonucunda karşılaştığı ve parmaklarıyla da bu şişkin bölgeye bastırdığında içeriye doğru bir çökme oluşmasına neden olan sorun, ciltte görülen bir tür ödemdir. Farklı hastalıklarda vücudun farklı bölümlerinde oluşan ödemin ortadan kaldırılması için hastalığın tedavi edilmesi gerekebileceği gibi, ödemin kendisinin de cerrahi müdahale ile vücutta çıkarılması da söz konusu olabilir. Hastalıklar neticesinde gelişen ödemlerin temel nedeni bu sağlık sorunu olduğundan, hekimin hastalığa yönelik tedavi uygulaması ödemin de ortadan kalmasını sağlamaktadır.

Ödem tedavisinde kullanılan bir takım ödem söktürücü ilaçlar da bulunmaktadır. Hastalık kaynaklı gelişen ödemlerde hekim hastalığın ortadan kaldırılarak ödemin de tedavi edilmesini sağlarken aynı zaman da bu tür ödem sökücü ilaçlara da başvurabilir. Birçoğu idrar söktürücü özelliğe sahip olan bu ilaçlar, hastanın dolaşım ve boşaltım sisteminin etkin bir şekilde çalışarak ödem oluşumunun ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Çok fazla ayakta durmaktan dahi kaynaklanabilen ödem sorunu bazı durumlarda ise tamamen genetik sebeplerden ötürü gelişmektedir. Kişinin doğuştan itibaren sahip olduğu kalıtımsal özellikler neticesinde gelişen bazı ödemlerin hayati organların çalışmasına mani olması ya da çok farklı nedenlerin söz konusu halinde hekim ödemi cerrahi bir müdahale ile alma ihtiyacı da duyabilmektedir. Ödemin oluştuğu bölgeye göre bu cerrahi müdahaleler “nispeten” basit operasyonlar olabileceği gibi son derece hassas ve kritik operasyonlar da olabilmektedir.

İltihaplanma neticesinde oluşan ödemlerin tedavisinde uygulanacak yöntemi ancak uzman bir hekim belirleyebileceğinden, bu tür sorunlarda muhakkak bir sağlık kuruluşuna danışılması tavsiye edilir. Tüm bunların dışında vücudun çeşitli bölgelerinde gelişen bazı ödemlerin oluşmasındaki temel neden, kişinin yeterince su içmemesi de olabilmektedir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte “yaklaşık olarak” her insanın günde 2 litre su içmeye ihtiyacı vardır ve bilhassa hareketsiz yaşayan, bu sebeple de kilo sorunu olan kişilerin düzenli su tüketimine dikkat etmesi gerekir. Vücutta ödem oluşmasının önemli nedenlerinden biri olan yetersiz su alımı, vücudun ihtiyacı olduğu suyu alamadığı için mevcut suyu saklamasına ve su toplanması neticesinde de ödem oluşmasına neden olmaktadır.

Bir Cevap Yazın