Ürtiker tedavisi nasıl yapılır?

Ürtiker tedavisi buna neden olan etkenlerin uzaklaştırılması ya da durdurulması ile yapılmaktadır. Ürtikerde ortası soluk, etrafı kızarık olan, kaşıntılı ve yüzeysel cilt döküntüleri meydana gelir. Bunlar halk arasında kurdeşen olarak adlandırılır. Ani olarak başlayan bu döküntüler belirli süre içerisinde kaybolarak, farklı yerlerde yeniden çıkar. Genellikle 24 saatte geçmesine rağmen bir aya kadar süreyle devam ettiğinde akut ürtiker, 6 hafta ve daha fazla süreli devam ederse buna kronik ürtiker adı verilir. Cilt katmanından daha derinlere kadar inen döküntülerin meydana gelmesi halinde anjioödem olarak adlandırılır.

Ürtiker tedavisi nasıl yapılmaktadır?

ürtiker

Tedavi için öncelikle hastanın ürtikerini sınıflandırmak gerekir. Akut ya da kronik olmasına göre tedavi uygulanmalıdır. Fiziksel ürtikerde tedavi, bu etkenlerin rahatsızlığı nasıl etkilediğini ve oluşturduğunu açıklamakla başlar. Genellikle laboratuvar tetkiklerine gerek kalmadan, bu etkenlerden uzaklaşmak atakları azaltmaya sebep olacaktır. Antihistaminikler tedavide faydalı olsa da, bazı hastalarda sadece bunu uygulamak etkisiz kalabilmektedir. Bu hastaların uygun alerjenlerle cilt testleri yapılıp, sonuçların dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Altı haftadan az süren rahatsızlıklarda, yani akut olarak nitelendirilenlerde bu tetkiklere gerek kalmamaktadır. Kronik olan rahatsızlıklarda bu durumun uzun sürme nedenlerinin açıklığa kavuşturulması gerekir. Hastalığın kanser ya da başka bir hastalığın belirtisi olmadığının belirlenmesi gerekir. Hastanın yaşam öyküsü ve fiziki muayenesi sonucunda elde edilen bulgulara uygun tetkikler yapılmalıdır. Kronik ürtiker ile anjioödem hastaları bunları tetikleyebilecek olan aşırı yorgunluktan, aşırı sıcaklardan, alkol ve sigaradan, aspirin tarzı ilaçlardan uzak durmalıdır. Yulaf banyosu yapılması, ılık duş ve soğuk uygulaması hastaların geçici olarak rahatlamasını sağlayacaktır. Genel olarak bakıldığında ürtiker iyi seyirli bir hastalıktır. Uzun sürmesi durumunda bile, hastalığın altında önemli bir rahatsızlık nadir olarak rastlanmaktadır. Burada önemli olan hastaların kendi alışkanlıklarını kontrol altına almasıdır.

Tedavide Antihistaminiklerin kullanımı nasıl olur?

Semptomların yaygın olarak görülmesi durumunda, bunların baskılanabilmesi için hastaların her gün bu ilaçları kullanması gerekir. Özellikle geceleri şiddetli kaşıntılara neden olan kaşıntılar, uykuyu da etkiliyorsa, yatmadan önce sedatif olan antihistaminik alınması yarar sağlayabilir. Bu ilaçların hastalarda sabahları uyuşukluk yapma gibi yan etkileri olabilir. Hastaların bu konuda bilgilendirilmesi gerekir. Ağır yaşanan ataklarda sabahları sedatif olmayan antihistaminik, geceleri ise sedatif olan antihistaminik kullanılmalıdır.

Bir Cevap Yazın