Suyun özellikleri nelerdir?

Su canlılar için hayati öneme sahip olan bir sıvıdır. Su kohezyon özelliği olan, renksiz, tadı olmayan, kokusuz sıvı bir bileşiktir. 2 tane Hidrojen atomu ve 1 tane Oksijen atomundan meydana gelir. En küçük canlıdan, en büyük canlıya kadar biyolojik yaşam ve faaliyetlerini sağlayan bir sıvıdır. Yanıcı özelliği olmadığından ve ateşi söndürme özelliği olduğundan, yangınlarda yarar sağlar. Doğanın ve insan vücudunun oldukça fazla kısmı sudan oluşmaktadır.

Suyun özellikleri nedir?

su

Kohezyon ve adezyon özelliği: Suyun kohezyon özelliği olması sebebiyle kendi moleküllerini çekim gücüyle dağılmadan tutabilir. Molekülleri birçok maddeye yapışabildiği için, ıslatma özelliği de bulunmaktadır. Adezyon özelliği nedeniyle çekim gücüde fazladır. Kohezyon ve adezyon özellikleri suyu kopmadan yükselterek taşınmasını sağlar. Bu özellikleri canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için faydalıdır. Kohezyon ve adezyon özellikleri çarpışarak, suyu daha sek hale yani yumuşak hale getirir. Bu durum suyun rengi ve tadı ile kolaylıkla anlaşılır.

Yüzey gerilim özelliği: Molekülleri arasında kohezyon kuvveti bulunması sebebiyle yüzey gerilimine sahip olan suyun bu özelliğini gözle görebiliriz. Çözünmez bir madde üzerine suyu dökerseniz, bu madde düşene kadar suda üstünde kalacaktır. Bunun nedeni moleküller arasında olan çekim gücüdür. Yüzeyde olan moleküller içeriye doğru çekilir. Bu halde yüzeyde bir gerilim meydana gelir.

Kılcal hareket özelliği: Bu özellikte su oldukça dar bir boru ile yerçekimine karşı hareket eder. Bu hareket yer çekiminin suyun adezyon kuvvetini yenmesine kadar devam eder. Tabiatta ağaçlarda olan kılcal damarlarda su yukarılardaki dallara kadar bu özellik nedeniyle çıkar.

Yüksek erime ısısına sahip olması: Suyun bu özelliğe sahip olması donmasını geciktirir. 1 gram buz, 0 derecede 80 kalori harcanarak eritilebilir.

Isınma ısısının yüksek olması: 1 gram suyun ısısını bir derece arttırabilmek için, bir kalori enerji gerekir. Bu ısınma ısısı, amonyak dışında diğer maddelerden yüksektir. Su bu özelliğiyle, daha fazla enerjiyi ısıyı arttırmadan kendinde toplayabilir.

Buharlaşma ısısının yüksek olması: 1 gram suyun 100 derecede su buharı haline gelmesi için 539 kalori gerekir.

Donma noktası farklıdır: Su yüzeyden başlayıp donmaya başlar. Genellikle diğer maddeler dipten yukarıya doğru donar. Suyun katı durumu olan buzun, sıvı halden daha hafif olması nedeniyle, suyun donması yüzeyden başlar. Göllerde önce üst kısmının donması bu nedenledir. Soğuk bölgelerde bu su içindeki canlılara yaşam olanağı sağlar.

Elektriksel iletkenlik: Su içinde elektriksel iletiyi sağlayacak etkenler, mineral tuzlar ve karbondioksit iyonlarıdır. Su güçlü bir iletken olarak bilinse de, iletkenliği oldukça azdır.

Bir Cevap Yazın