Tavşan hastalıkları nelerdir?

Tavşanlarda görülen hastalıklar çok çeşitli olmasına rağmen, sadece tavşanlara özel ve sık olarak görülen bazı rahatsızlıklar vardır. Bu hastalıkların belirtileri görüldüğünde, tavşanların veteriner kontrolüne götürülmesi gerekir. Bilinçsiz olarak ilaç kullanılması sakıncalı olabilir. Tavşanlarda görülen hastalıkların en büyük nedeni strestir. Stresi önlemenin yolu onlara uygun bir yaşam alanı oluşturmak, beslenmelerini sağlamak, kemirmeleri için uygun materyaller verilmelidir. Hasta olan tavşanlarla, sağlıklı olanların ayrı tutulması gerekir. Parazit tedavilerinin düzenli olarak yaptırılması hastalıklar karşı koruyucu olacaktır.

Tavşan hastalıkları nelerdir?

tavşan

İshal: Tavşanlarda görülen hastalıkların başında ishal gelir. İshalin görülme nedeni beslenmeye bağlı olabileceği gibi diğer hastalıklardan kaynaklanabilir. Günlük yedikleri gıdaların %3 oranında selüloz içermesi ishal olmalarını sağlarken, %6 oranındaki selüloz bu sorunun yaşanmamasını sağlar. Tavşanlara verilen lifli gıdaların çok ince olmaması ve selüloz oranlarının dengelenmesi ishal sorununu ortadan kaldırır. Selüloz oranını saman, kuru yonca gibi yemlerle düzenleyebiliriz. İşlenmemiş olan lifli gıdalar iyi sindirilemeyeceğinden tavşanlar için zararlıdır. Selüloz içeren lifli yiyeceklerin az miktarda, protein ve karbonhidratın ise fazla miktarda olması sindirimin azalmasına ve PH dengesinin bozulmasına, ayrıca bağırsakta amonyak seviyesinin artışına neden olacağından ishalin görülmesi kaçınılmaz olur. Beslenme biçiminde yapılan ani değişikliklerde ishal oluşumuna neden olabilir. Yeni gıdaları az miktarda verip, bunlara alışmalarını sağlamalısınız. Yavru tavşanlara nem oranı düşük gıdaların verilmesi gerekir. Yüksek nem oranı içinde körbağırsakta farklı mikroorganizmalar gelişeceğinden ishaller görülebilir. Kuru ot ve pelet yem tavşanların beslenmesi için uygun olur. Tavşanlar 3 aylık olduğunda sebzeleri, 6-7 aylık olduğunda meyveleri yemelidir. Sindirim sisteminin kendini geliştirmesine ancak bu şekilde yardımcı olunabilir. Sütten kesilmemiş olan tavşanlara inek sütü vermek ishallere neden olabilir. Hastalıklara bağlı gelişen ishaller bakteriler, virüs, parazitler ya da protozonlar gibi etkenlerden meydana gelir. Bu ishaller sırasında beslenmeye dikkat etmek gerekir. Bu şekilde bağırsaklarda bakterilerin çoğalmasını önlenmiş olur. Tavşanları stresten uzak tutup, hasta olanlarla bir araya getirmeden, veterinerin önereceği tedavileri uygulamak gerekir.

Tüy yutma: Tavşanlar temizlenmek amacıyla yalandıklarından, mide ve bağırsaklarında biriken tüyler, trichobezoar adı verilen kıl yumağına neden olur. Tüy değiştirme döneminde daha fazla tüy yutan tavşanlarda, bu tüyler sadece dışkılamayla atılır. Bunu yapabilmeleri için yeteri kadar sıvı almaları ve sindirim sisteminin sağlıklı olması gerekir. Suyu yeteri kadar içmedikleri takdirde, tüyler yapışarak, tıkanmalara neden olur. Bunu önlemenin yolu, doğru beslenme düzeninden geçmektedir. Tedavi tüylere engel olmak değil, beslenmeye dikkat edip, yeterli sıvı alımını sağlamakla olur. Tedavi edilmeyen tavşanlar ölüme kadar gidecek bir süreç yaşar.

Kulak uyuzu: En çok görülen hastalıkların başında gelen kulak uyuzunun nedeni Psoroptes cuniculi’dir. Tavşanların birbirleriyle olan temaslarıyla bulaşır. Kulaklarda tahriş, kabuklanma ve sulanmaya neden olan bir hastalıktır. Kulakta başlayıp yukarıya doğru yayılır. Kulaklarda gri beyaz renkte akıntılar, deride kızarma ve ağrı görülür. Kaşıntı olması, huzursuzlanma, başı ve kulakları sallamak hastalığın belirtileri arasında yer alır. Kulakların ısırılması ve kalınlaşması görülebilir. Tedavi edilmediği zaman orta kulak ve sinir sistemini etkileyerek, diğer alanlara uyuz yayılım gösterir.

Pastörellozis hastalığı: Stres sonucu ortaya çıkan hastalık, Pasteurella bakterileri nedeniyle oluşur. Temas halinde, solunum yoluyla ya da aynı malzemeleri kullanmakla diğer tavşanlara da geçer. Hastalıklı olan anne tavşanların doğumdan sonra yavruların da hastalanmasına neden olur. Bazı tavşanlar bu hastalığın sadece taşıyıcısıdır. Vücuda girmiş olan bakteriler kan ya da lenf yollarıyla bütün vücuda yayılıp, birçok organa sirayet eder. Hızlı seyrettiği zaman ani ölümlere neden olan, yavaş seyrettiğinde ise vücutta iltihaplanmalara sebep olan bir hastalıktır. Burunlarını patileriyle temizleyen tavşanlarda, burundaki iç kısımları nemli ve tüylerde yapışıklık olur. Akciğerlere yerleşmiş olan bakteriler solunum güçlüğüne, üreme organlarına yerleşen bakteriler kısırlık gelişimine neden olur.

Tyzzer’s hastalığı: İshal ile birlikte seyreden hastalık, sıvı kaybı nedeniyle ölüme sebebiyet verir. Başlangıç aşamasında belirti veremeyen hastalığın bulaşıcı özelliği vardır. Yavrularda daha sık rastlanır. Tedavi edilmediğinde tavşanlar 1-2 gün içinde ölür. Sütten kesilen tavşanların stresten uzak tutulması, ısının ayarlanması, temizliğe dikkat etmek gerekir. Hasta olan tavşanlarla sağlıklı olanları ayırmak gerekir.

Treponematozis hastalığı: Çiftleşme döneminde temasla ve anneden yavru tavşana temas yoluyla geçen bir hastalıktır. Cinsel bölgeler, deri, gözler, burun, göz kapakları ve dudaklarda oluşan yaralar ve kabuklanmalar vardır. Tavşanlarda kısırlık ve ölüm riski meydana getirir.

Bir Cevap Yazın