Tatil dönüşü sizleri neler bekliyor?

tatilYaz ayları denildiğinde yapılan tatiller herkes açısından keyif vericidir. Tatil yaparken kimsenin aklına sonradan yaşanabilecek olumsuzluklar gelmez. Bu konuda daha çok kadınlar açısından çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Tatil sırasında güneş, deniz ve havuz gibi unsurlardan cilt sorunları başta olmak üzere, kadınlarda vajina iltihapları, çeşitli enfeksiyonlar, mantar gibi sorunlar olabilir. Hamile olan ve menopozda olan kadınlar ise, bu konuda daha fazla risk taşırlar. Daha çok hijyene dikkat edilmemiş havuzlara dikkat edilmelidir. Enfeksiyonlar ve mantar gibi rahatsızlıklar bu yüzden olabilir. Temizliğine dikkat edilen, su sirkülasyonu bulunan ve kalabalık olmayan havuzlar tercih edilirse bunlardan korunmak mümkün olabilir. Yaz döneminde güneşin zararlı etkilerinden korunmakta çok önemlidir. Ciltte oluşan lekelerin sorumlusu genellikle güneş ışınlarıdır. Bu nedenle kendinizi güneşten mümkün olduğu kadar korumalısınız. Yazın sıvı alımına dikkat etmelisiniz. Havalar sıcak olduğundan, vücudunuz daha fazla su içmeye ihtiyaç duyar.

Kadınlarda yaz aylarında etkili olan hastalıklar nelerdir?

Cilt lekeleri: Yaz dönemi geldiğinde kadınlardaki cilt hastalıklarında artış olur. Özellikle ciltteki güneş lekeleri belirgin derecede artar. Güneş ışınları hem ciltteki lekeleri koyulaştırır, hem de yeni lekelerin oluşmasına etki eder. Bu nedenle tatilde olsun, normal zamanda olsun güneşten koruyan kremler kullanılmaya özen gösterilmelidir.

Genital bölgede enfeksiyon: Yazın sadece kadınlar değil, herkes temiz ve bakımlı havuzlarda serinlemelidir. Ancak havuz temizliğinde kullanılması gereken kimyasalların cilt yoluyla emilmesi, uzun süreli havuza girmek ve havuzdan sonra duş almamak risk oluşturur. Bunlara dikkat edilmeli ve ıslak mayo ile durulmamalıdır. Bunlara dikkat edilmediği takdirde genital bölgede floradaki mantarlar enfeksiyona neden olabilir, akıntı oluşabilir. Genital bölgedeki bu kaşıntı ve akıntı her kadını etkilese de,  hamile kadınlar daha fazla risklidir.

Hamile kadınlarda bacak krampları: Hamile olanlar denizde yalnız yüzmemelidir. Çünkü gebelikte magnezyum ihtiyacı artacağından, bacaklardaki kramp oluşumları sıkça görülebilir. Bunun için fazla sıcak olmayan zamanlarda denize girilmelidir.

Gıda zehirlenmesi: Yazın tatil yaparken dışarıda yenen yiyecekler yüzünden gıda zehirlenmelerinin oranı artar. Bu herkes için geçerlidir.  Zehirlenme bulantı, ishal ya da kusma gibi yakınmalarla kendin gösterecektir. Belirtiler oluyorsa durumda mutlaka doktora gidilmesi gerekir.

İdrar yolları enfeksiyonları: Kadınların yazın deniz ve havuza girmesinden sonra ıslak mayoyla durması halinde sıkça idrar yolu enfeksiyonu oldukları bilinir. Çünkü kadınlarda üretra daha kısadır. Enfeksiyonların hemen tedavi edilmesi gerekir. İlerleyen aşamada böbreklere yayılan enfeksiyon yüzünden daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kadınlarda yazın oluşan hastalıkların önlenmesi için nelere dikkat etmelidir?

  • Denize ve havuza girip, çıktıktan sonra ıslak mayoyla durulmamalıdır. Bu kadınlardaki enfeksiyonu önleyecektir. Vajinal hastalıklardan korunmayı sağlamak için, buna dikkat edilmelidir. Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar bu sebepten oluşabilir.
  • Havuzlar kalabalık olduğunda, su sirkülasyonu bulunmadığında ve havuz suyu temiz olmadığında havuza girilmemelidir. Temizlik hassasiyetini deniz içinde dikkate almalısınız. Temiz olmayan denizlere girmeyi hiç düşünmemelisiniz.
  • Havuza ve denize girmeden önce, çıktıktan sonra duş alınmalıdır. Böylece vücudunuz enfeksiyonlardan korunabilir. Enfeksiyonu bulunan bir kişinin girdiği havuza ya da denize girdiğiniz takdirde, sizde enfeksiyonu kapabilirsiniz. Bu nedenle duş alma konusunda hassas davranın.
  • Duş yapmak için PH değeri nötral olan duş jelleri ve sabunlar kullanılmalıdır.
  • İç çamaşırlarında pamuklu kumaşlar tercih edilmeli ve bunlar her gün değiştirilmelidir. Sentetik iç çamaşırları kullanılmamalıdır.
  • Vücudu sıkacak dar pantolonlar giyilmemelidir. Giysilerde açık renkliler ve pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Bu türdeki giysiler güneş ışığındaki olumsuz etkileri biraz azaltır.
  • Tampon kullanımında daha dikkatli olmalısınız. Tamponu kadınlara doktorlarda adet döneminde tavsiye eder. Fakat tamponu en fazla 3 saatte bir değiştirmek gerekir. Uzun süre tutulursa, ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Eğer tamponla birlikte denize ya da havuza girmek zorunda kalırsanız, çıktıktan sonra tamponu hemen değiştirmelisiniz.
  • Genital bölgedeki yararlı bakterilerin yok olmaması açısından vajina içi yıkanmamalı ve vajinal duş ürünleri olan deodorant, pudra ve parfüm tarzı ürünleri kullanılmamalısınız. Buna yılın her döneminde dikkat edilmelidir.
  • Devamlı olarak günlük ped kullanmak, bölgede havasız bir ortama zemin yaratacağından tercih etmemelisiniz.
  • Vajinadan kötü kokulu akıntının gelmesi, yanma ve kaşıntı gibi sorunlar oluşması durumunda, mutlaka doktora gidilmelidir. Bunların neden oluştuğu tespit edilmeli ve gecikilmeden tedaviye başlanmalıdır.

Bir Cevap Yazın