Stresi kontrol altına almak, halsizliğe engel olur mu?

halsizlikGenellikle yorgunluk, uyuşukluk ve bitkinlik gibi hislerle anlatılmaya çalışılan halsizlik, kişide fiziksel ve zihinsel olarak ya da her iki etkinin olmasıyla birlikte görülen bir yorgunluk halidir. Fiziksel ve zihinsel halsizlik çekilmesi birbirinden farklı durumlar olmasına rağmen, bu etkiler çoğunlukla bir arada görülür. Kişi uzun bir süre fiziksel halsizlik etkisinde olması durumunda, belli bir süre sonra zihinsel halsizlik çektiği görülür. Fiziksel halsizlikte kişinin fiziksel kapasitenin hareketlerini yapmakta yetersiz kaldığı, zihinsel halsizlik durumunda ise uykulu olma ve dikkatini toplayamama etkileri meydana gelir. Halsizliğin çekilmesi belirli bir hastalığın etkisi olarak hissedilmez. Bunun meydana gelmesinde pek çok neden etkili olabilir.

Halsizlik sebepleri neler olabilir?

Psikolojik etkenler: İnsanların günlük yaşamında olan yeme bozuklukları, yas tutulması, anksiyete, çevre değişimi, eşten boşanma ve can sıkıntısı gibi etkenler psikolojik yönden yıpratıcı olabilir. Stres belirli bir oranda olduğu zaman, kişiler için destekleyici olabilir. Fakat stresin oranının yükselmesi halinde, halsizlik etkisi olarak etkili olabilir. Endişe ve stresin insanlarda yorgunluğa neden olduğu bilinir. Stres yoğun yaşandığı takdirde, kişiler çaresizlik ve umutsuzluk duygularına kapılmakta ve vücutlarında olan enerjinin çekildiği görülmektedir. Bu etki yorgunluk ve halsizlik etkilerinin yaşanmasını sağlar. Depresyonda olan kişilerin tedavisinde kullanılan ilaçlar, bu yüzden çektikleri uykusuzluk halsizliğe sebep olan etkilerdir.

Metabolizma hastalıkları: İnsanlarda mevcut olan karaciğer hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, şeker hastalığı, Cushing hastalığı gibi sorunlar halsizlik etkisine neden olabilir.

İlaç kullanımı: Hastalıkların tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak halsizlik belirtisi görülebilir. Daha çok antidepresan, alerji ilaçları ve sakinleştiriciler halsizliğe sebep olabilir.

Kalp ve akciğer hastalıkları: Bu hastalıklar diğer belirtilerinin yanı sıra kişilerde halsizliğe sebep olabilirler.

Uyku sorunları: Mesleki olarak uzun süren çalışma saatleri, uzun sürecek yolculuklar, uykusuzluk hastalığı ve uyku apnesi gibi sorunlar uykuların düzensiz olmasına sebep olur. Çoğu insanda halsizlik sorunu çekilmesinin nedeni yeterli uyku uyumamaktan kaynaklanır. Bu bazı mesleklerde çalışan kişilerde bu fazla etkili olur. İtfaiyeciler, hemşire, polis, doktor ve mağazacılık sektörü çalışanlarında halsizlik yakınması sıkça görülür.

Enfeksiyon hastalıkları: Hepatit, grip, sıtma, tüberküloz gibi hastalıkları bulunan kişilerin halsizlik yakınması daha fazla olur.

Vücuttaki kimyasallar: Vücutta mineral, vitamin ve zehirlenmenin etkisi kendini halsizlikle gösterebilir. Fazla miktarda alınan alkol ve kafein tüketimi uykuya dalma ve derin uykuyu engellediği için, uykuda yatmadan önce bunların içilmemesi gerekir. Diyetlerin daha bilinçli yapılması ve beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir. Bunlara özen gösterilmediğinde vücudun dengesi bozulabilir.

Menopoz dönemi: Menopoz döneminde kadınlarda görülen en önemli belirti uykusuzluktur. Kadınlar bu süreçte yeterince uyumadıkları için, halsizlik görülür. Buna hormonal düzensizliklerin etkili olduğu bilinir.

Stresin kontrol altına alınması halsizliğe çare midir?

Yaşamın içinde ayrılmaz bir bütün olan stres, mutlaka kontrol edilmesi gereken bir duygudur. Herkes normalde belli bir stres eşiğine sahiptir. Bu eşiğin aşılmamasına çalışılmalıdır. Yaşam tarzı düzene sokulmalı, hafif egzersizler uygulanmalı, sağlıklı beslenip ideal kilonun korunması gerekmektedir. Bunlar kişilerin kronik yorgunluk ve halsizlik etkilerinden korunmasını sağlar. Uyku düzenine dikkat etmek, rahat uyku uyumak için yaşamdaki her şeyin düzenlenmesi gerekir. Mevcut iş yoğunluğunun azaltılması, yaşamdaki sorumlulukların paylaşılması, belli aralıklarla iş ortamından uzaklaşılarak dinlenmeye vakit ayrılması insanlara faydalı olur. Rahatlamak için yoga ve meditasyon gibi aktiviteler yapılmaya çalışılmalıdır. Doktorun tavsiye ettiği vitamin ve mineraller alınmalıdır. Stres belirli ölçülerde yaşandığında fayda sağladığı gibi, bu ölçülerin aşılması halinde büyük zarar getirecektir. Vücudun fiziksel ve zihinsel halsizlik etkilerinden bile, huzurlu bir ortam sayesinde kurtulabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın