Aşırı terleme halsizlik yapar mı?

terlemeAşırı terleme ve halsizlik çoğu insanın etkilendiği sorunlardan birisidir. Aşırı terleme vücuttaki sempatik sistemde olan sinirlerin aşırı çalışması sonucunda meydana gelir. Aşırı terleme ve buna eşlik eden halsizlik, mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi, üşüme, nefes darlığı çekilmesi ya da göğüs ağrısı gibi belirtilerin olması halinde, hastalar mutlaka bir uzman tarafından değerlendirmeye alınmalıdır. Terlemeyle birlikte vücutta ter bezlerinden tuzlu bir sıvı salgılanır. Bu etki özellikle yaz aylarında, aşırı sıcaklarda vücudun soğutma sistemi vazifesini görmektedir. Sıcağın etkisine karşın, vücut ısısının korunmasına terleme yardımcı olmaktadır. Ergenlikle beraber aktif hale gelen ter bezleri, kadınlardan çok erkeklerde daha aktif olur. Fakat kadınlarda daha çok ter bezi vardır. Sinir sisteminin otonom kısmında kontrol edilen terleme ile ilgili kişinin kendisinin yapacağı bilinçli bir kontrol sistemi yoktur. Sıcak zamanlarda, aşırı derecede efor sarf edildiğinde, korkma, heyecanlanma ya da sinirlenme durumunda, insanlar daha fazla terler. Menopoz döneminde olan kadınlar da, aşırı terleme etkisinde olurlar. Bu tür etkenler ortada yokken kişinin devamlı olarak terlemesi halinde, tıpta hiperhidroz denilen aşırı terleme durumu yaşanır. Terleme normal olarak çevresel koşullara bağlı olarak vücutta ısı yükselmesine karşı bir tepki vermektedir. Bu şekilde vücut ısısını korumaya çalışır. Ancak terlemeye eşlik eden halsizlik gibi etkiler olduğunda, mutlaka bunun altında yatan etkenlerin değerlendirilmesi gerekir.

Aşırı terlemeye sebep olan etkenler nelerdir?

Hiperhidroz insanlarda aşırı terlemeye neden olur. Ancak aşırı terleme bozukluğu farklı türlerde olabilir. Birincil türlerinde genetik etkenlerin etkili olduğu düşünülür. Burada ter bezleri daha aktif olur yani normal koşullara göre 4-5 kat daha fazla çalışır. İkincil türlerde ise aşırı terlemenin altında başka bir hastalık bulunur. Bu tür aşırı terleme bütün vücutta etkili olur. Alkolün fazla kullanımı, çeşitli enfeksiyonlar, akciğer hastalıkları, kötü beslenme koşulları, düşük kan şekeri, şeker hastalığı, C ve D vitamini eksikliği, kalp hastalıkları, menopoz dönemi, fazla kilolar yani obezite, kanser, tiroit hormonu bozuklukları, bazı ilaçların kullanımı gibi etkenler insanlarda aşırı terlemeye sebep olabilir.

Düşük kan basıncı yüzünden aşırı terleme

Hipotansiyon yani düşük kan basıncı yüzünden aşırı terleme etkisi sıkça görülür. Kan basıncı düşük olduğunda, beyin ve kalp gibi organlara ihtiyaçları olan yeterince oksijen taşınamaz. Düşük kan basıncı durumunda aşırı terlemeye eşlik edecek halsizlik, gözlerde bulanık görme, yorgunluk, bitkinlik, baş dönmesi gibi etkilerde oluşabilir. Belirtiler şiddetli olursa, hastalara ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra beslenme düzeninde yemeklerine su ve tuz ilavesi yapılmalıdır.

Toksik şok sendromu yüzünden aşırı terleme

Bakterilerin sebep olduğu toksik şok sendromu, genellikle kadınların tampon kullanımı sonunda meydana gelir. Enfeksiyon yüzünden terlemenin yanı sıra halsizlik, ciltte döküntü, solunum güçlüğü ve kan basıncında düşme gibi belirtiler meydana gelebilir. Bu yüzden aşırı terleme ve halsizliğin bir arada görüldüğünde, takip edilmesi, hastaların doktor tarafından değerlendirilmesi ve uygun şekilde tedaviye alınması gerekir.

Aniden gelişen aşırı terleme ve halsizlik etkisi

Böbrek üstü bezlerindeki ani uyarılma yüzünden sempatik sistemin aktif olmasıyla birlikte, aşırı terleme etkisi görülebilir. Buna neden olan etkenlerin içinde böbrek ve idrar yollarına inmiş taşlar, doğum gibi vücutta şiddetli ağrılara sebep olan durumlar, ani şekilde kan şekerinin ve tansiyonun düşmesi, organlardaki iç kanamalar, mide ve bağırsaklarda kanamanın olması, böbrek üstü bezinde olan tümörler ile farklı psikiyatrik hastalıklar yer alır. Bu durumda olan hastanın hemen tetkik edilmesi ve bu etkilerin altında yatan hastalığın belirlenmesi gerekmektedir. Daha sonra buna uygun tedavi uygulanabilir.

Bir Cevap Yazın