Sodanın kalorisi var mı?

sodaSodanın insan sağlığına olan faydaları,madenin doğal olmasından kaynaklanıyor. Vücuda sağladığı yararları her geçen gün artacak şekilde uzmanlar tarafından ortaya çıkarılıyor. Genellikle ağır yemeklerden sonra gelen şişkinlikten kurtulmak amacıyla başvurulan soda, sadece sindirimi kolaylaştıran bir içecek olarak değerlendirilmemeli, sayısız faydası olan bir şifa kaynağı olduğu bilinmelidir. Tüm minerallerle birlikte yeraltında çatlaklardan yolunu bulup yeryüzüne çıkan soda, bu tamamen doğal bir içecektir. İçtiğimiz şekliyle soda, bu oluşumun karbondioksit gazının sıkıştırılmasıyla elde edilmektedir. Doğal su halinde olan maden suyu, içindeki mineraller sayesinde vücut için gerekli olan besin kaynaklarının alınmasını sağlarlar. Yetişkinlerin içmeyi tercih ettiği soda, aslında çocuklar içinde içerdiği kalsiyum nedeniyle faydalıdır. Böbrek taşı oluşumunu da engelleyen etkisiyle, soda sıkça tüketilmelidir.

Soda kalorisi olmayan bir içecektir

Soda herhangi bir kalorisi ya da enerji değeri olmayan bir içecektir. Bu nedenle kilo aldırıcı etkisi de yoktur. Besinlerin yanında zararlı olabilecek asitli içecekler değil, su ve soda gibi yararlı içeceklerin tercih edilmesi gerekir. İçeriğinde magnezyum bulunduğu için, kalp krizi riskinin azalmasını ve vücut için gerekli mineral takviyesini yapacak soda oldukça faydalı olur. Özellikle yaz aylarında meydana gelen mineral kaybı, vücutta terleme yüzünden daha fazla olduğu için sıkça sodanın içilmesi gerekir. Ayrıca mineral içeriğinin cildin güzelleşmesine ve parlaklık kazanmasına yardımcı olur.

Sodanın zayıflatma etkisi var mıdır?

Soda tüketmenin bazı insanlar tarafından zayıflatıcı etkisi olduğuna inanılır. Ancak bu doğru bir inanış değildir. İnsanların fazla miktarda soda içmesi, mide delinmesine bile neden olabilir. Sodanın sık içilmesi, vücuttaki ödemi kronikleştirir. Gün içinde 2 tane soda içilmesi, yararlı etkisi için yeterli olacaktır. Bu faydalar, meyveli sodalar için değil, sade sodalar için geçerlidir. Sodanın tatlandırıcılarla birleşerek meyve aromalı hale getirilmesi, kandaki insülin oranının artmasına sebep olur. Bu etkende pankreas kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle sade olan sodaların tercih edilmesi iyi olur.

Çay kahve yerine soda tüketilmeli

Gündelik yaşamda evde ya da işyerinde bir şeyler içme ihtiyacı duyanlar, tercihlerinde çay ve kahveye yer verirler. Ancak özellikle güne yeni başlayanların, içinden balon kabarcıkları çıkan soğuk bir sodayla güne başlamaları, sağlıklı olmasının yanı sıra psikolojik açıdan kişinin dinamik olmasını sağlar. Avrupa’da maden suyunun tüketilmesi kişi başına yılda 100 litreyi geçerken, ülkemizde bu oran çok daha düşüktür. Sodanın faydalı etkileri açısından, bu tüketimin arttırılması gerekir.

Sodanın maden suyu dışında, çamaşır ve bulaşık yıkamakta,  endüstri alanında kullanılan ve kimyada adı nötr sodyum karbonat olarak bilinen bir tuzdur. Bu doğada saf halde ve kristal durumunda bulunur. En fazla göllerde ve civarında rastlanır. Dünyadaki en önemli soda gölleri arasında, Mısır’da Vadi-i Natrun’daki göller yer alır. Bu göllerin suyundan % 39 oranında sodyum karbonat, % 25 oranında sodyum bikarbonat olduğu gibi, göllerin çevresinde olan kumlar arasında bile % 35-42 oranında soda bulunmaktadır. Doğu Afrika’da olan Magadi gölü ve ülkemizdeki Van Gölü’nde de soda bulunmaktadır. Soda endüstri alanında Leblanc ve Solvay usulleri kullanılarak elde edilmektedir.

Van Gölü’nün içinde olan soda yararlı etkisiyle, vücutta çeşitli kronik rahatsızlıklara iyi geldiği hakkında son yıllarda yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Van Gölünün suyundan devlet tarafından ilaç üretileceği hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir Cevap Yazın