Salebin faydaları nelerdir?

salepSalep kış aylarına ve karlı günlere çok yakışan bir sıcak içecektir. Soğuk günlerdeki akşam ayazında, ellerinizi ısıtacak sıcak bir fincan salebin evde içilmesinin keyfi de herkes için mükemmel bir seçenek olacaktır. Gerçekte doğada kendiliğinden yetişen salebin bir bitki kökü olduğunu sizlere söyleyebiliriz. Salep kış hastalıklarına karşı yıllar boyunca insanlığa şifa sunan geleneksel bir içecektir. Ortadoğu’da salebin, güneşin doğuşundan önce sabah uykusundan henüz uyanmışken içildiğinde, etkisinin kalıcı olduğu ve zindelik verdiğine inanılmaktadır. Soğuk kış aylarında Osmanlı İmparatorluğu zamanında da, kışın sultanı olarak bilinmekte ve baş tacı yapılmaktaydı. O dönemdeki padişahlar için hazırlanan bitki çaylarının içine sinameki, anason, zencefil gibi şifalı bitkilerin yanına salepte eklenmekteydi. Salebin içeriğinde nişasta, şeker ve yapışkan özelliği bulunan salep orkidelerinin farklı bir yapısı vardır.

Toprağın altında olan kök bitkisi, toplanıp yumruları suda yıkanarak kaynatılmaktadır. Daha sonra kurutulan çekirdek salep haline getirilmektedir. İçeriğinde olan kuvvet verici ve besleyici özellikleriyle salepte yapışkan bileşenli müsilaj bulunmaktadır. Bu yüzden vücudun dokuları üstünde yumuşatıcı etki yaratıp, dokunun üstünde geçici katmanları oluşturup koruma ve rahatlık sağlar. Bu nedenle  solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça faydalı etkisi olduğu bilinir. Salebin vücutta kronik ishal kesici etkisi de bulunur. Salep lezzetli olduğu kadar sütle yapıldığında, ayrı bir sıcaklığı olup içinizi ısıtır. Salebi eski çağlarda çoğu bilginler ve şeyhler bile tüketirmiş. Gebe kadınlar salep içtiğinde, karnındaki bebekleri sağlıklı ve düzgün olur, doğum yaptıktan sonra içtiğinde sütü çok olur.

Salebin faydaları nelerdir?

  • Salep göğsü yumuşatıcı etkisiyle, öksürük ve bronşitte faydalı olur.
  • Salep kabızlığı gidermektedir. Basur memelerinde faydalı olur.
  • Salep zihnin çalışma gücünü artırır ve kalbe kuvvet veren etkiler yapar.
  • Salep adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
  • Salep bağırsak solucanlarının düşürülmesine etki eder.
  • Salep vücudun ısısını yükselten etkiye sahiptir.
  • Salep cinsel gücü artırır.

Salep nasıl yapılır?

İki tatlı kaşığı salep, 2,5 yemek kaşığı toz şeker, dört su bardağı süt, tarçın ya da zencefil malzemelerimizdir.  Önce iki tatlı kaşığı salep ve 2,5 yemek kaşığı toz şekeri bir tencereye koyarak, iyice karıştırın. Bu karışımın içine yavaş yavaş dört su bardağı sütü ilave ederek ezin. Kısık bir ateşin üzerinde, karıştırıp iyice koyulaşıncaya kadar 15-20 dakika kadar pişirin. Pişmiş salebi fincanlara koyarak, üstüne tarçın serperek servise hazır hale getirin. İsteğe bağlı üstüne tarçın ya da zencefil dökerek te servis edebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte sıcak bir fincan saleple mutluluğu yaşayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın