Roman nasıl yazılır?

Romanlar, hikâyelerden daha gelişmiş ve daha uzun yazılan, yaşanmış ya da tasarlanmış olayları anlatan edebi eser türüdür. Tasarlanan karakterler, onların duyguları ve başlarından geçen olaylar; tarihi olaylar ve gelişmeler; kısacası insan, dünya ve evren ile ilgili her şey romanın konusu olabilir.

Romancının özelliği yazdığı eserin kendine has olmasıdır. Başka hiçbir kaynaktan esinlenmiş ya da alınmış olmamalıdır.

Roman bir hikâye vb. eserler gibi kısa vade de tamamlanamayacağı için, yazar tahmini bir zaman belirlemelidir. Roman genelini günlük bölümlere ayırarak ilerleyebilir.

Roman yazımına başlanmadan, romanın nasıl anlatılacağı da belirlenmelidir. Roman kahramanı tarafından mı yoksa 3. şahıs tarafından mı anlatılacak karar verilmelidir.

Roman yazmada 3 temel esas vardır:

Kişiler: Romanın başında kişiler belirsiz kalsa da, romana ve konuya yayılarak geliştirilirler. Romanın kapsamı gereği birçok karakter mevcuttur ve romanda bu karakterlerin özelliklerine, duygularına da değinilir. Romandaki kişiler sayesinde romancıda her karaktere girebilme imkânı bulur. Bu sayede romanda yer alan her bir kişi romancının kendini geliştirmesine de katkıda bulunur.

Yazar: Romanda birçok duyguya yer verilir. Roman yazarının bu konuda dikkat etmesi gereken şey kendi duygularına ve inançlarına takılı kalarak yazmaktan kaçınması ve tarafsız olmasıdır.

Romanın amacı: Romancı bir hikâye, öyküden ziyade gerçekçi olmalı ve gerçek ile alakadar eserler üretmelidir. Gerçekçi olanı yazmakla birlikte, bunların içinden okuyan kişide merak uyandıracak, gölgede kalmış, gün ışığına çıkarılması beklenenlere değinmelidir. Roman, yine hikâyeden farklı olarak sadece bir olay çevresinde değil, daha geniş bir alanı kaplar. Bazen bir hayatı bütünüyle ya da bir hayatın bazı bölümlerine yer verir.

Roman temel esaslar gibi 3 bölüme ayrılır:

  • İlk bölümde olay nedenleri belirtilir ve kişiler tanıtılır.
  • Gelişme bölümünde olay, yer ve kişi detaylarına girilir. Kişilerin karakterleri, olayın gelişmesi anlatılır. Olayların geçtiği yerlerin özelliklerine değinilir.
  • Son bölümde ise olaylar bir noktada toplanarak burada çözüme kavuşturulur.

Bütün bu temel esaslar ve bölümler bütününde oluşturulacak eserde imla ve dilbilgisi kurallarına dikkat etmek, doğru kelimeler seçmek hususlarına da dikkat etmek gerekir.

Eser bitiminde son kontroller yapılmalı, olası hatalar gözden geçirilmelidir.

7 thoughts on “Roman nasıl yazılır?

  • 14 Ocak 2014 tarihinde, saat 16:23
    Permalink

    çaldıran savaşına dair hayali bir savaş romanı yazmak istiyorum bana yardımcı olurmusunuz msn adresimden bana yardımcı olursanız sevinirim görüşlerinizi bekliyorum

    Yanıtla
  • 10 Ocak 2014 tarihinde, saat 22:34
    Permalink

    erkek arkadaşım en yakın arkadaşım ailem ve sokak hayatımla ilgili bir roman yazmak istiyorum geçerlimidir ?

    Yanıtla
  • 23 Kasım 2013 tarihinde, saat 02:57
    Permalink

    Mismillah, mende bugun basladim, insallah gonullerde yer alan bir roman olur diyelim, bana dua ve sans dilemeyinizi cok isterdim. Romanimin ismi “Sonunda Yalnizam” olacaq… bitirdikden sonra sizlernen palyasacagim insallah…

    Yanıtla
  • 31 Mayıs 2013 tarihinde, saat 17:23
    Permalink

    mehmet bey sz ve sevdıgınız kız arasın da br olayı anltmak ıstıyo snuz.. yardmcı olnmasnı ıstemıs sınz.. bn sze yrdımcı olcgım.. tabii arzu edrsenız. bna kalırsa egr sevdıgız kız ıle arnızda gecen szın ıcn ozel ıse anltmamanızı tavsıye edrm. cnku br ılskı de ozellık kısmı onmlı noktya degnılmıstırr.. ama egr szın ıcn ve sevdıgınz kız ıcn bu drum problenm yratmıyosa bnce seffaf gzel br dlle dygu ve dsuncelernızı kagıda dkmelı snız.. tabı bu knu hrıcın de genıste dsunmek lzım.. yanı baska knularda roman yazımna aktarlmak pek abes kacmaz hrhalde.. ama ynede bu szın dsuncenız.. bu bnım nacızade fkrım.. bır romn yazmk ıcn konu ıı dsunulmsı gerkmktedır… ve arastrılmsı caba sarf edılmsı grekmektdırr… brda noktayı brakmk ıstırum.. yardımcı olbldıysem ne mutlu bna…allah klaylık versın.. esenlıkle klın.. ıyı gnler.. SAYGILARRR…

    Yanıtla
  • 25 Mayıs 2013 tarihinde, saat 00:29
    Permalink

    roman yazmak istiyorum benimle sevdiğim kız arasında geçen bir olayı anlatmak istiyorum bu roman için uygun mudur yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
  • 20 Şubat 2013 tarihinde, saat 06:54
    Permalink

    Selamlar;
    Ben kendi hayatımı anlattığım bir dizi roman yazıyorum. Bu 3 kitaptan oluşuyor. Birincisi annemin hayatı. İkincisi benim hayatım ve üçüncüsü de yine benim hayatımın Kıbrıs ayağını konu alıyor. Ben bu romanda anlatım şekli olarak ikinci bir şahısın ağzından anlatmayı tercih ettim. Bunda bir sakınca var mıdır. Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla…

    Yanıtla
  • 14 Kasım 2012 tarihinde, saat 21:03
    Permalink

    ben yazdım sizde yazın

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: