Renk körlüğü nasıl belirti verir?

renkRenk körlüğü görme merkezinde olan pigment moleküllerinin az olmasından ya da olmaması yüzünden, çevrede olan renklerin ayırt edilememesi halidir. Bu sorun erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmektedir. Rahatsızlık en çok kırmızı, mavi ve yeşil renklerin ayırımında kendisini belli eder. Renk körlüğü sadece insanlarda değil, bazı hayvanlarda da görülmektedir. Kuşlar, balıklar, kelebekler ve sürüngenlerde sıkça rastlanmaktadır. Erkeklerde renk körlüğü olduğunda, doğan kız çocukları genellikle taşıyıcıdır. Taşıyıcı kadınların doğuracağı erkek bebeklerin genellikle yarısı bu hastalıkla doğar.

Renk körlüğünün sebepleri nedir?

Bu hastalığın kesin olarak sebebi bilinmese de, genetik olarak kişiden kişiye geçtiği izlenmiştir. Kalıtımsal olarak geçen hastalıklarda görme kaybı olmaz. Ayrıca sinirsel sorunları olan kişilerde, çocukluk döneminden itibaren ultraviyole ışınları alan kişilerde de renk körlüğü gelişimi saptanmıştır.

Renk körlüğünün belirtileri nedir?

Genellikle doğumla başlayan renk körlüğü sorunu kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil renklerin aynı renk olarak görülmesi nedeniyle kendini fark ettirir. Bu rahatsızlık insanların bazı meslekleri yapmasına da engel olan, yaşam kalitesini bozan olumsuz bir özelliğe sahiptir. Renk körlüğü ancak yapılan bazı testlerle tespit edilebilir. İnsanlar renk körlüğü sorununu tam olarak yaşayabildiği gibi, kısmi olarak ta yaşayarak bu hastalığın etkisinde olabilir. Normal olarak insanların renkleri doğru olarak ayırt etmesi için, üç adet koni hücresinin uyum içinde olması gerekmektedir. Bu koni hücrelerin birisi görevini yapmadığında, bunun görev alanında olan renkler görülemez. Bu durumda insanlarda kısmi bir renk körlüğü yaşandığı saptanır. Hastalar göremedikleri renklere göre tanımlanmaktadır. Kırmızıyı göremeyen kişiye kırmızı renk körü, yeşili göremeyen kişiler yeşil renk körü olarak tanımlanır. Kişilerin renkleri algılamasına yardımcı olacak koromojen lenslerin kullanılması, görünmeyen renklerin net olarak görülmesine yardımcı olur. Bu etkiyle yaşam kalitesi normal seyrine geri döner.

Bir Cevap Yazın