Osmaniye tarihi ve gezilecek yerleri nelerdir?

osmaniyeOsmaniye Çukurova’nın doğu tarafında bulunan ve ilk çağlardan itibaren yerleşim yeri olarak kullanılmış olan, Akdeniz bölgemizdeki bir şehirdir. Coğrafi yapısı yüzünden, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin üzerinde geçit yolu üzerinde kalır. Tarihi ipek yolunun bu şehirden geçmesi, geçmişinde de konumu nedeniyle önemli bir bölge olduğunu gösterir.

Ülkemizin sekseninci şehri olarak kabul edilen Osmaniye, geniş tarım alanlarıyla ve şehrin yarısını kaplamış olan ormanlarıyla doğada olan tüm güzellikleri içinde barındırmaktadır. Şehrin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Tarihte çok sayıda medeniyete yerleşim alanı olmuştur. Hititler, Asur, Pers, Roma ve Bizans gibi medeniyetlerin yaşamına şahit olmuştur. Bu şehirdeki birçok tarihi eser günümüze kadar ulaşmıştır. Ulaşım açısından oldukça şanslı konumuyla, sahip olduğu doğa güzelliğiyle görülmesi gereken şehirlerimizden birisidir.

Akdeniz iklimini görülen bölgede, dağlık kesimler daha serin iklim koşullarına sahiptir. Bölgede Akdeniz bitki örtüsünün tüm güzelliğini görebilirsiniz. Yazların çok sıcak geçtiğinden, yayla kültürü oldukça gelişmiştir. Yaylalar özellikle yazın serin olduğundan, bölgede yayla turizmini ön plana çıkarmıştır.  Osmaniye’de yetiştirilen yerfıstıkları ile tanınmaktadır. Tarihi ve doğal güzelliklerini keşfedeceğiniz bu şehri görmenizi tavsiye ederiz. Burada görebileceğiniz yerler ise;

HARUNİYE KAPLICASI: Ceyhan nehrinin kıyısındaki bu kaplıca hem doğal güzelliğiyle, hem de şifalı özelliğiyle bilinmektedir. Dört mevsim ziyaretçilerine hizmet veren kaplıcanın suyu, romatizma hastalıklarına, deri, karaciğer, mide, safra kesesi, kadın ve sinir hastalıklarında tedavi edici özelliğe sahiptir.

BODRUMKALE – KASTABALA ANTİK KENTİ: Günümüze kadar ulaşmış olan Kastabala antik kenti, sütunlu caddesiyle ve beş bin kişilik tiyatrosuyla oldukça görkemlidir. Şehirdeki Roma hamamı, iki tane kilise, stadyum ve kaleyi çevrelemiş olan nekropoller kenti Osmaniye’nin en güzel ören yerlerindendir.

KARATEPE ASLANTAŞ AÇIK HAVA MÜZESİ: Şehre olan uzaklığı 30 km olan tepe üzerinde bulunan kalıntılar, Finike ve Hitit hiyeroglif yazılarının okunması için yardımcı olan anahtar bulunmuştur. Dünya üzerinde bulunan tüm Hitit yazılarının okunmasını sağlayan bu anahtar, Anadolu’da bulunan Hitit yazılarının tamamının okunmasına neden olmuştur. Bu etken bölgeyi çok önemli bir konuma getirmiştir. Tarihe ışık tutan bu kalıntılar, açık hava müzesi olarak sergilenmektedir.

TOPRAKKALE KALESİ: Bu kale Çukurova ve Suriye’yi bağlayan Amanos Demirkapı geçidinim kontrol altında tutulması için, ilk çağlarda inşa edilmiştir. Kalenin yapısı iç kale ve dışındaki surlardan oluşur. Kale duvarları ise, siyah bazalt taşlarla yapılmıştır. Kalenin kuzeyindeki Kınık (Öranşar) kalıntıları uraya gidenlerin görmesi gereken yerler arasındadır.

KAYPAK (SAVRANDA) KALESİ: Şehrin doğusunda olan, Kaypak yolu üzerindeki Kalecik barajının yanındaki kale, dikdörtgen biçimde, 12 kulesi ve burcu olan tarihi önemi olan bir eserdir. Kalenin olduğu meydandaki, tarihi su sarnıçları ile bina kalıntılarının mimari özelliklere görülmeye değerdir.

ZORKUN YAYLASI: Burası özellikle yaz ayları geldiğinde serin ve temiz havası ile yayla turizmi için tercih edilmektedir. Zorkun Yaylasında çam ve ardıç ağaçlarıyla kaplı yayla evleri ve lüks dağ evleri bulunmaktadır. Şehirde halk tarafından tercih edilen bölge olması yüzünden, burası ihtiyacınız olan her şeyi bulabileceğiniz bir yerdir. Burada ister kamp ve piknik yapabilir, isterseniz ev kiralayarak kalabilirsiniz.

OLUKBAŞI YAYLASI: Şehre yaklaşık 16 km mesafede olan Zorkun Yaylası güzergâhındaki Olukbaşı Yaylasına ulaşım sorunu yoktur. Yaylada dilediğiniz gibi doğa keyfi yapabilir, buradaki yayla evlerinin mimarisini görebilirsiniz.

ALMANPINARI YAYLASI: Hasanbeyli ilçesine yaklaşık 4 km mesafede olan yayla, ulaşım sorunu yaşanmadan görülebilir. Burasının en eski yaylası olan bölge, eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Yaylanın içindeki kır kahveleri, lokantalar ve alışveriş merkezleri ilginizi çekecektir.

KARAÇAY ŞELALESİ VE MESİRE ALANI: Osmaniye’den yaklaşık 4 km uzaklıkta olan Karaçay mesire yeri, tüm sosyal düzenlemeleri yapılmış halde hizmete sunulmuştur.  Mesire alanının 4 km daha ilerisinde olan Karaçay Şelalesi burada Akdeniz bitki örtüsünü en güzel şekilde yansıtmaktadır. Yaklaşık 25 metre yükseklikten akan şelalenin güzelliği ilginizi çekecektir. Doğal güzelliklerini gezmenizi tavsiye ederiz.

ALA CAMİİ: Kadirli ilçesindeki tek tarihi değere sahip olan bu eser, Romalılar tarafından manastır olarak yapılmıştır. Bundan sonra bina dayanıklı taşlarla yapılmış kilisenin ilave edilmesiyle büyütülmüştür. Alt katında bodrum bulunan kilisede, yapılan kazı çalışmalarında insan kemiklerine rastlanmıştır. Roma, Bizans ve Türk mimarisi ile oluşturulmuş olan yapı, daha sonradan cami olarak kullanılmıştır.

Bir Cevap Yazın