Organik gıda nedir?

organik-urunler

Organik gıda, tarım ürünleri yetiştirilmesinde, işlenmesinde, paketlemesinde ve tüketicinin elinde geçinceye kadar her bir aşamasında herhangi bir şekilde hiçbir kimyasal ve yapay madde kullanılmamasıdır. Bu ürünlerin yetiştirilmesinde hiçbir şekilde genetiği değiştirilmemiş çekirdekler, tohumlar kullanmamaktadır. Ayrıca tarım ürünleri üretimi yapılan toprakta, herhangi bir şekilde hiçbir tarım ilacı ve sun’i gübre kullanılmaz. Eğer kullanılırsa o zaman bu üretilen ürünler, organik ürün veya gıda olmaktan çıkar.

Daha geniş bir manada organik gıda yetiştirilmesinde, işlenmesinde, herhangi bir şekilde çekirdek ve tohumlar da genetik mühendisliği kullanılmayan ürünlerin, yapay veya kimyasal gübrelerin, yabancı ot ilaçları, büyütmeye ve daha çok ürün elde etmeye yarayan hormonların kullanmasıdır. Ayrıca buna ek olarak antibiyotiklerin, koruyucuların, böcek ilaçlarının, renklendiricilerin, ürünün daha parlak gönderilmesi için kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerin, mantar öldürücü ilaçların ve tüketiciye ulaşması için kullanılan ambalajların kimyasal ambalaj malzemeleri olmayan ve hiçbir şekilde kullanılmayan ürünlere denir. Organik gıdalar, bitkisel ve hayvansal gıdalar olmak üzere iki kısımda toplanmıştır.

On sekizinci yüzyılda bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimini arttırmak için kimyasal ve suni maddeler kullanılarak üretim yapmak istenmiştir. Bunun sebebi ise, dünya nüfusunun büyük bir hızla artması ve buna karşı üretilen ürünlerin yetersiz olması nedeniyle daha hızlı ve daha çok üretim yaparak bu ihtiyacı karşılamak amaçlanmıştır. Fakat bu tarımsal üretimde kullanılan kimyasal maddeler toprağa çevreye ve insana büyük zararlar vermeye başladığı yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Bu zararlı neticeleri uzun bir süre sonra ortaya çıkmıştır. Bu kimyasal ve yapay maddelerin kullanması topraktaki madde oranlarının bozulmasına, bitkilerin dengesiz bir şekilde büyümesine ve insanlarda çeşitli ölümcül hastalıkları ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Son yüzyılda ise buna bir çözüm olarak devletler ve hükümetler, organik tarımı teşvik ederek hem üretimini arttırmayı hemde insan sağlığını korumayı amaçlamışlardır. Ayrıca topraklarda zarar görmeyecek çevre korunabilecek. Çiftçiler tarafından organik gıda üretimi yaparken, devlet tarafından bu üretime çeşitli düzenlemeler getirilmiştir. Yani bu üretimi herkes istediği gibi yapamamaktadır. Tarım Bakanlığı ve özel müsaade edilen kurumlar tarafından bu üretim merkezleri, üretimin her aşamasında gerekli kontroller ve denetimler ciddi bir şekilde yaparak üretim yapılmaktadır. Ondan sonra bu organik gıda üretiminde gerekli  aşamalara riayet ederek üretim yapan şirketlere ve çiftçilere Tarım Bakanlığı tarafından Organik Gıda Sertifikası verilmektedir. Böylece tarım bakanlığı tarafından onaylanmış ürünleri rahatlıkla alarak hem kendimizi hem çocuklarımıza sağlıklı bir hayat sunabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın