Makale nasıl yazılır?
Makale herhangi bir konu ya da düşünceyi daha fazla kişi ile paylaşmada yazılı bir araçtır. Genelde gazete ve dergilerde, günümüzde artık internet ortamında da yayımlanır. Bazen yazarların makalelerini bir arada toplamak ve okuru ile buluşturmak amaçlı çıkardığı kitapları da bulunmaktadır.
Makaleyi yazmadan önce elbette ki bir konu belirlenmeli ve konu üzerine gerekli araştırmalar yapılmalıdır. Bu aşama makaleyi yazmaktan daha uzun bir süre gerektirir.
Makale yazmaya, makalenin konusu/içeriği hakkında bilgi verilerek başlanır. Burası makalenin en kısa tutulması gereken kısmıdır. Genelde okuyucu ilk başta bu bölüme göz atar, ilgisini çekerse makaleyi okumaya devam eder. Bu nedenle anlatılmak istenen ne ise net bir şekilde belirtilmelidir.
Genel olarak makalede yer verilecek bölümlerden, bu bölümlerin içeriği hakkında kısa ve öz bilgi verilir. Bu bölümler: makalenin yazılış amacının yer aldığı bölüm, konu ispatlamak için kanıtların yer aldığı bölümler, yazarın bizzat kendi şahsi görüşünü belirttiği bölümlerdir.
Makalede yer vermek istediğimiz bölümlerin başlangıcında yazının yazılış amacının belirtildiği bölüm gelir. Burada destekleyici nitelikte belge, tez, ya da antitezler varsa yer verilmelidir.
Sonraki birkaç paragraflık bölümde savunulan düşünce ya da konu ile ilgili, yazarın görüşünün doğruluğunu ispatlamak için örneklendirmeler ya da karşılaştırmalara yer verilir. Bu bölüm makalenin gövdesini oluşturur.
Sonuncu bölüm, yazarın makale bütününde anlattıklarının kısa bir derlemesinden oluşur. Yazar bu bölümde makale genelinde anlattığı düşüncesini kısa ve net bir şekilde yineleyerek makaleyi toparlar.
Makale sonrasında, yazılan metine uygun bir başlık seçilir. Bu başlık ne kadar ilgi çekici olursa makalenin bir o kadar etkili olmasını sağlar.
makaleyi istediğimiz bir ünlü hakkında yazabilirmiyiz
evet yazabilirız
ben makale yazacağım ama istediğim makaleyi bulamıyorum ama edebiyatla ilgili örnekler verir misiniz acilllll lütfen
oğuz hocama bak kesin bulursun 😀
ali hocay sor bulursun
bir de makale yazarken nelere dikkat etmeliyiz sorusuunun cevabını söyleyin ya nolur ödevim var
hipotez kurmaya
makaleme tam destek sizden geldi çok teşekkür ederim .
ödevime cok yardımcı oldu
saolun kardesler
keşke açıklamların altına bira örnek koysaydınız belki daha iyi anlayarak ödevvimi çabucak yapabilirdim ama genede güzel olmuş ellerinize sağlık
yusuf allah aşkına sus boş boş konuşma bide teşekkürler
bana örnek olarak bir kaç konu yazabilirmisiniz ?
ülkesını yuksek istiklalini korumasını bilen türk milleti dilini ve yabancı diller boyundurdugudan kurtarılmalıdır accil yazarmısınız
güzel saolun en azından nasıl yalıcaganı felan ögrendim 😀
benim insan kaynakları yönetimiyle ilgili makale yazmam gerekiyor bana yardımcı olabilir misiniz ?
marhaba ban iraniyim banim icin bir makale yazin emil edin turkiyani man cok seviram conku banda iran turkuyam hokuk internashnal okudum
Ödevime yardımcı oldu teşekkürler.
çok güzel.ödevime çok yardımcı oldunuz.teşekkürlerrr… 🙂
bu bilgileri bana verdiğin için teşekkür. Sağol
teşekkürler en azından nasıl yazıldığını öğrendim
çok teşekkür ederim belki de sizin bu yardımlarınız sayesinde girdiğim yarışmayı kazanacağım.İnşallah 🙂
makale yazan kişinin hem kendisi düşünmesi hemde karşıdakini düşündürmesi gerekir makalede öncelikle konu belirlenir gidişat bu konu üzerinedir makalede konuda ne anlatmak istendiği belli olur bu konu üzerinde düşünüp araştırma yapılması gerekir…
Sağolun çok yardımcı oldunuz teşekkürler..
Çok sağlun yarına bir ödevim vardı çok yardımcı oldu
Paper nasıl ve hangı formatta yazılır?
beğendim öğretici
Arkadaşlar, genel olarak makale 3 bölüme ayrılır: Giriş, gelişme ve sonuç. Çarpıcı bir girişle konuya girilir, anlatılacak konu söylenir. Sonra ana fikir belirtilir ve örneklendirme yapılır. Daha sonra istatistiki verilerden yararlanılarak ana fikir okuyucuya gerçekçi bir şekilde açıklanır( Makalede amaç savunduğunuz konuyu kanıtlamak olduğu için örneklendirme, istatistik ve tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yollarından faydalanılmalıdır.) Anlatılan konu ile başka düşünceler arasında ilişki kurulur(Örneğin eğitim sistemindeki hataları konu aldıysanız öğrencilerin başarısı, gelecek kaygısı gibi başka konularla ilişkisini anlatmalısınız.) Konuyla alakalı ünlü kişilerden tanık gösterilir ve sonuç yazılarak makale tamamlanır.
Makale yazmadan önce o konuda yazılmış diğer makaleleri de incelerseniz hem alıntı yapabileceğiniz kaynaklarınız artmış olur, hem de aynı şeyleri yazmayarak özgünlük kazanmış olursunuz. Ayrıca anlatımda nesnel olmanız ve düşüncenizi kanıtlamaya çalışmanız da gerekmektedir.
Zor bir konu gerçekten, makale yazacak arkadaşlara şimdiden kolay gelsin.
ben yazacağım bana bir örnek gönderebilirmisiniz
hiç yardımcı olamadınız
Arkadaşlar makalenin en önemli özelliklerinden biri tarafsızca yazılmasıdır.Bu kendinizden hiç bir şey eklemeyeceğiniz anlamına gelmez tabi ki.Makale kısa ve öz yargılardan oluşmalıdır.Bu şekilde bir makale yazabilirsiniz.Araştırmalarınızı bir deftere not edin daha sonra bu notları gözden geçirerek ve kendi düşüncelerinizi etkileyerek bir metin yazınız.Bir makale konusu : Çarpık Kentleşme.Başarılar.
arkdaşlar eger makale ödevinizse ve ne yazzacagınızı bilmiyorrsanız internete 8. sınıf türkçe calışma cevapları bisiklet yayınları yazıp sayfa 67 den örnek bulabilirsiniz beni dinlediginiz için saolun
bncede güzel anlatmış abi ama kısaca ne yani şimdi ?
çok işime yaradı teşekkürler
Birde küçük harfle başlamıssın.
Yusuf “Türkçeniz” derken niz ayrılacaktı yani “Türkçe ‘niz” olcaktı.Birde başkalarının notuyla alay ediyorsun
Selcuk Üniversitesi gsf’den gelenler..
çook …. teşekkürler…
Çok teşekkürler merakname amcaaa
beğendim
güzel merak ediyordum yahu bu iyi oldu
çok işime yaradı sağolun
saolun türkçe yazılımda çıkıcak
gelçekten çok faydalı bi sitet sınavımısda öğretmen makkale soracak ve siz yardım ettiniz için teşşekkrler ve bu sayfayı herkeze önericem ben gamze 8 sınıf öğrencisiyim
tşk ederim
Yusuf sende büyük harfle başlamamışsın
gerçekten çok işime yaradı çok önemli bir ödeviyapmama yardımcı oldunuz
cümlelerinde w,q kullanıp da saçma sapan yazanlar boşuna ödevi yapmayın zaten Türkçenizin nasıl olduğu belli oluyor.
eywallah saolasın kardeşim bu qün Çok Önemli Ödewimi YaPtım Saqolasınız.eyw.
Çok sağolun yarına ödevim vardı.
konusu mesela atatürkün hayatı nasıl bir bilgi verebiliriz
cok sagolun cok önemli bir ödevi yaptım
iyi anlatılmş ama bnm yarına ödwm war makale yazmamız gerekiyor ama ne ile ilgili bir makale yazacağıma karar bilee bermiş deilm :/
3. paragraftaki “Makale yazmaya, makalenin konusu/içeriği hakkında bilgi verilerek başlanır”
ile
5. paragraftaki “Makalede yer vermek istediğimiz bölümlerin başlangıcında yazının yazılış amacının belirtildiği bölüm gelir.” çelisiyor.. Nasıl baslayacagıma karar veremedim daha acık yazmalısınız!
Aslında özünde ikisinde de aynı şey anlatılmakta: Makalenin yazılış amacı yani makaleye konu olan her ne ise girişte bundan bahsedilir.
çok teşekkür ederim performans ödevime yardım ettiniz şu an