Leke nedir?

lekeler

Leke bildiğiniz gibi elbiselerinizin, halılarınızın veya herhangi bir cisim ve eşya üzerine dökülen suları, belli bir yere kadar olan sıvı maddelerin dökülmesi ile oluşan ize denir. Evimizde kullandığımız eşyalar da parlak ve şeffaf cisimlerde ve diğer gördüğümüz eşyalar üzerinde herhangi bir sebepten dolayı ortaya çıkan renk değişikliklerine de denilmektedir.  Mesela parlak cisimlerde görülen beyazlı kaya karanlık renk değişiklikleri, değişik şekilde bulunan taşların üzerinde görülen ve bunların değerini artıran ve göz bebeğinde yer alan ve gözümüzün beyaz kısmı üzerinde bulunan ve görmemizi sağlayan siyah noktaya da leke adı verilmektedir.

Leke kavramı, toplumda içerisinde birçok farklı manada da kullanılmaktadır.  Bunlardan biri toplum içerisinde bir insanın izzetini veya şerefini düşürecek bir şekilde zedeleyen kötü hal, tavır ve davranışlarına denildiği gibi, astronomi ilminde güneşin, ayın ve diğer gezegenlerin üzerinde görülen krater parçaları, delikler vesaire bunlara da leke denilmektedir. Daha birçok sahada bu leke kavramı farklı şekillerde kullanmaktadır. Bazı hastalıkların oluşturduğu izler, kızarıklıklar veya düzelme sonucunda ortaya çıkan hastalıktan sonra vücutta kalan izler hepsi birer leke manasını ifade etmekle bu kelime kullanılmaktadır.

Fakat toplum içerisinde genel olarak kullanım alanı daha çok, sıvı maddelerin eşyaların herhangi bir sebepten dolayı üzerlerine döküldükten sonra bıraktığı iz olarak kullanılmaktadır. İnsanlar, en çok giydiği elbiseleri ve kullandığı eşyalar üzerinde oluşan lekelerin çıkarılması konusunda birçok temizlik malzemesi üretilmiştir. Hatta eşyanın üzerine dökülen sıvının cinsine göre farklı cinste ve türde üretilen birçok leke çıkarıcı dezenfekte edici maddeler kullanmaktadır. Bu kullanılan yöntemlerden farklı olarak daha pratik ve bu ürünler ihtiyaç kalmadan temizleme yöntemleri bulunmaktadır.

Mesela elbise üzerine dökülen veya halıya dökülen çay lekesini çıkartmak için kullanılan bir yöntem olarak, yani çayın döküldüğü yüzeye kolonya dökerek hemen yıkamakla çıkabilirsiniz. Leke uzun süre kalırsa çıkarılamaz. Kahve lekesi içinde, dökülen yere soğuksu tutularak daha sonra ılık sabunla yıkanması neticesinde bu leke çıkartılabilir.

Kan lekesi, sıcak su kullanmadan soğuk su ile hemen yıkanmalıdır. Kullandığınız eşya bitkilerden elde edilmiş kumaşlar ise amonyakla daha sonra da sabunlu suyla yıkanması gereklidir renkliler ve sentetik kumaşlar için öncelikle soğuk su, daha sonra sabunlu su ile yıkanması gerekir. Yünlü eşyalarınızda bulunan kan lekesi için ise aspirin kullanılır. İlk önce lekeyi çıkartmak için aspirin suda eritilir. Lekeli kısım bu suda bekletilir ve sonra bir saç kurutma makinesi ile kurtulur. Suya konulmadan önce parçanın altına bir pamuk parçası konulması gerekir.

Elbiseye bulaşan yağ lekelerini çıkarabilmek için, eğer bu dökülen makine yağı ise benzinle temizlenir, eğer zeytinyağı veya tereyağı gibi bir yağ ise vakit geçirmeden bir parça kurutma kağıda veya un üzerine serpilir. Daha sonra elbisenin üzerinde bulunan lekeli kısım sıcak ütü ile ütülenir. Kullanılan kağıt veya un, bu sıcaklık vasıtası ile yağı emer. Eğer yağ tam emilmemiş ise bu yöntem tekrar uygulanır.

Bir Cevap Yazın