Larenjit hastalığı nedir?

Larenjit, ses tellerinin iltihaplanması hastalığıdır. Sorun, genel olarak viral kökenlidir ve dinlenme, bol sıvı alımı gibi rutin önlemlerle giderilmesi mümkündür. Larenjit kısa süreli veya uzun süreli olabilir. Genel olarak ani başlangıçlı olup hafta içerisinde iyileşir. Daha çok tahriş ve enfeksiyon sonucu meydana gelen bu hastalık belirgin bir şekilde kendisini gösterir. Ses kısılmasına veya ses kaybına yol açabilmektedir. Normal konuşma, akciğerden ses tellerinde yukarı hava gönderildiğinde oluşur.
larenjit
Kronik belirtiler 2 haftadan uzun sürelidir. Bu gibi uzun süreli rahatsızlıklarda altta yatan başka bir hastalık olup olmadığı doktorunuz tarafından araştırılmalıdır.

Larenjit, ses tellerini kaplayan duvarın veya çeperin iltihaplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Gırtlağın tahriş olması nezleden, bronşitten, mide asidinin geri gelmesinden, gripten ve akciğer iltihabından kaynaklanmaktadır. Diğer belirgin nedenler ise; yüksek sesle konuşmak, bağırmak, kirli hava’nın nüfuz edilmesi veya kimyasal solumaktı. Boğaz reflüsü, alerjitüberküloz, virüsler, mantarlar bakteriler diğer nedenlerdir.

Larenjitin belirtileri şunlardır:
1. Boğaz ağrısı,
2. Birkaç gün süren ses kısıklığı,
3. Boğaz ağrısı, öksürük ve ateş,
4. Diğer soğuk algınlığı veya grip belirtilerinin geçmesine rağmen ses kısıklığının devam etmesi larenjit belirtisidir.

Larenjitin esas belirtisi sesteki kalınlaşmadır. Ses, çatallı ve daha derinden çıkar. Bazen tamamen ses kaybı görülebilir. Boğaz ağrısı, öksürük ve yutkunma güçlüğü oluşabilir. Eğer belirtiler bunlardan daha ciddi ise, altta yatan başka bir neden var demektir. Örneğin; ağzından salyası akan, solunum güçlüğü çeken, ağrılı küçük bir çocukta ses kısıklığı da var ise, bu epiglottit denilen ses tellerinin üzerini örten kıkırdak yapının ölümcül olabilen enfeksiyonuna işaret eder.

Teşhis koymak için ilk olarak tam bir kulak burun boğaz muayenesi yapılır ve boyunda şişlik olup olmadığı, burun ya da boğazdan ses tellerini etkileyebilecek akıntı veya enfeksiyon varlığı araştırılır. Ses kısıklığının başlama zamanı, yakında bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilip geçirilmediği tespit edilir. Muayenenin özel bir bölümünü ses tellerinin ve larinksin endoskop denilen kamera ile incelenmesi oluşturur. Burada ses tellerindeki rahatsızlıklar veya larinksi etkileyen hastalıklar ayrıntılı bir şekilde görülecektir.

Teşhis için ilk olarak hastalığa virüslerin mi yoksa bakterilerin mi yol açtığı laboratuar testleriyle tespit edilir ve buna uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bakterilerin neden olduğu larenjit için ilaç tedavisi gereklidir. Ancak virüslerin neden olduğu larenjit ılık içecekler ile düzelebilir. İlerleyen durumlarda uzman hekimler tarafından antibiyotik verebilir. 2 veya 3 haftadan fazla süren ses kısıklığını larenjit olarak algılayıp önemsememek, eğer ses probleminin altında başka bir neden yatıyorsa çok tehlikeli olabilir. Ses telleri bu dönemde daha hassas oldukları için yoğun ses kullanımından kaçınılmalı ve solunum yollarını tahriş edici ortamlardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Ses tellerinin zorlanması polip ve kist oluşumuna neden olabilir.

Ilık ve rahatlatıcı sulu maddeler bu tür Larenjit için en önemli tedavi yöntemidir. Larenjit türleri farklı farklıdır fakat ortak tedavi yöntemi belirli başlı maddeleri içerir.
1- Buhar solunmalıdır
2- Sigara ve alkol bırakılmalıdır
3- İlaç tedavisi uygulanmalıdır
4- Ses dinlendirilmelidir

Bir Cevap Yazın