Küf nasıl önlenir?

küf lekesiKüf ve rutubet her evde ev kadınlarının korkulu rüyası olan bir sorundur. Yalıtımı iyi şekilde yapılmamış duvarlarda ve tavanlarda meydana gelen küf, aynı zamanda sağlığı da tehdit edici bir durumdur. Yaşam alanlarında %40 ve % 50 arasında olması gereken nem oranı, içerdeki ısı ve dışarıdan gelen soğuğun birleşmesiyle ve terlemenin oluşmasından sonra artış gösterir, bu durum küfe ve rutubetin oluşmasına neden olur. Yüzeylerde kendisini siyah, yeşilimsi ya da sarı renkteki oluşumlarla gösteren küf, nemin oldukça fazla olduğu mutfak, banyo ve bodrum katlarında daha fazla görülür. Mümkün olduğu kadar küflenmenin olmamasına gayret edilmelidir. Bu derece zararlı olan küfle aynı ortamda bulunmamak gerekir.

Küfün zararları

Küfle temasın etkisiyle kısa bir süre içinde burun, boğaz ve gözlerde tahriş etkisi olabilir. Buna ilave olarak öksürük, hapşırık ve kaşıntı gibi yakınmalar da görülebilir.

Astım hastalığını tetikleyici etki yapar ve rahatsızlığın seyrinde negatif bir etki yaratır. Özellikle küfe alerjisi olan hastalar da, hastalıklarında kötüleşme görülür.

Küf sinir dokularına zarar vericidir, hassas ve zayıf sinirsel fonksiyonlara neden olabilir.

Besinlerin uzun süre beklemesi sonucu da meydana gelebilen küf, bunları tüketenlerde çeşitli hastalıklara neden olabilir.

Küfü önlemek için hangi önlemler alınabilir?

Evler, yaşam alanları, nemin fazla olduğu yerler, her gün 15-20 dakika gibi süre havalandırılmalı, ortamda nemin azalması sağlanmalıdır. Hava alan yerlerde nemlilik azalır.

Suyla teması daha fazla olan yerler, sık sık çamaşır suyu ile temizlenmelidir.

Evlerde hava temizleyen ve nem alıcı aletler kullanılmalıdır.

Evlerin içinde uzun süreli şekilde ıslak eşyalar bulundurmamaya özen gösterilmelidir. Koltuklar, yastık, çarşaf, battaniye ve kıyafetler uzun süre ıslak bırakılmamalı. Çünkü bunlar ne kadar ıslak kalırsa, küflenme etkisi o kadar kısa sürede meydana gelecektir.

Evlerin inşaatı sırasında duvarlarında küflenmeyi geciktirmek için geliştirilen anti küf boyalar, sıva ve harç malzemelerinin kullanılması gerekir. Binalar için güvenilir ve sağlıklı ısı yalıtımı yapılmalıdır.

Fazla sayıda bitkinin olduğu ortamlarda daha fazla nem olur. Bu yüzden çiçekler için balkon ya da mümkünse açık alanların tercih edilmesi gerekir.

İç alanlarda kurutulmaya çalışılan çamaşırlar yüzünden de nem oranı artar, bunu yapmak içinde açık alanlar tercih edilmelidir.

Nemin fazla olduğu banyolarda, banyo ve duştan sonra havalandırılmalı, eğer duş perdeleri varsa nemi alınmalıdır.

Küfün bulunduğu yerlerde, küf gideren ve önleyen kimyasal solüsyonlar kullanılmalıdır. Temizliğin iyi yapılmasına özen gösterilmelidir. Çünkü küf, sporla üremekte ve gözle görülemeyecek kadar küçük sporlar bırakmaktadır. İyi temizlenmemiş alanlarda küfün yenide oluştuğu görülebilir.

Küften etkilenmiş olan eşyaların, mümkün olduğu kadar güneşe çıkarılması ve kurutulması gerekir.

Küften etkilenmiş olan gıdalar, asla şekilde tüketilmemelidir. Küfün gözle görünmeyen sporları besinlerin tümüne yayılmış olabilir. Bu nedenle küflü kısmını atarak, geri kalanını tüketmek sağlıklı olmaz.

Bir Cevap Yazın