Kronik yorgunluk sendromu nedir?

yorgun-is-kadiniKronik yorgunluk sendromu (CFS) adı verilen hastalık; sebebi bilinmeyen, en az 6 ay süren yorgunluk hissinin yaşanması halidir.

Yorgunluk, insan bedeninin alışık olduğu temponun dışına çıkması durumunda verdiği doğal bir tepkidir. Sebebi bilinen ve bir iki gün süren yorgunluklar bu nedenle normal kabul edilebilmektedir.

Ancak, bazı durumlar vardır ki, kişi normal temposu dışına hiç çıkmadığı halde, dinlenme için yeterince zaman dilimleri yaratabildiği halde yine de kendini aşırı yorgun hisseder. Bu durum, birkaç ay bu şekilde devam eder hale gelmişse artık bu yorgunluğu normal kabul etmemek ve bir doktora danışmak gerekmektedir.

Kronik yorgunluk sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, psikolojik etmenlerin bu sendrom üzerinde çok fazla etkili olduğu, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ilintisinin yüksek olduğu bilinmektedir.

Bu hastalığın belirtileri arasında, ilk ve en güçlü belirti, ani bir şekilde başlayan, hiçbir şekilde açıklanamayan, dinlenme ile azalmayan aşırı yorgunluk hissidir. Bu durum kişinin hem sosyal açıdan hayatının bozulmasına, hem de günlük yaşam aktivitelerini zayıflattığından yaşam konforunun azalmasına sebebiyet vermektedir. Bu etkilerin oluşması kişide stres yaratacağından, stresin bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkisi olduğundan, bağışıklık sisteminin zayıflamasının ise kronik yorgunluk sendromuna elverişli ortam oluşturması söz konusu olacağından, bu çevrim bir kısır döngü şeklinde devam edecektir. Bu nedenle, bu çevrimin bir noktada kırılabilmesi için tıbbi yardım elzemdir. Kronik yorgunluk sendromunun diğer belirtileri arasında ateş, kas ağrısı, eklem ağrıları, baş ağrısı, gece terlemeleri gibi fiziki belirtiler de yer almaktadır ve bu tarz belirtileri sebebi ile kronik yorgunluk sendromu  ile fibromiyalji aynı anda seyredebilen, bazen de birbiri ile karıştırılabilen hastalıklardır. Doğru teşhis bu sebeple önemli ve gereklidir.

Kronik yorgunluk sendromu, sıklıkla 35 yaş üzeri kadınlarda görülmektedir. Erkeklerde ve yaşı genç olanlarda bu hastalığın görülme sıklığı azdır.

Bir Cevap Yazın