Kombi alırken nelere dikkat edilmelidir?

Konutların hem ısıtma hem de sıcak su ihtiyacını karşılayan elektronik bir cihazdır.
Hafiftir, ufaktır, duvara asılır ve bundan dolayı az yer kaplar, kolay taşınabilir, sessiz çalışır, kullanıcıya bağımsız ısınma konforu sağlar. Genellikle galvanizli çelik, DKP saç, bakır, alüminyum ve plastik parçalardan yapılır.
Arkadaslar-Kombi-Alirken-Nelere-Dikkat-Etmelisiniz
Isıtma sistemi için gereken pompa, termostat, genleşme tankı, kontrol panosu gibi zorunlu sistem ve emniyet ekipmanlarına sahiptir. Bireysel ısınma imkanı sağlar. Kullanıldığı kadar yakar ve ödeme yaparsınız. Ayrıca sıcak su kullanım konforu sağlar. Sıcak su için ayrı bir cihaz kullanılmasına gerek yoktur. Çok yakın bir zamanda sadece küçük mekanlar için uygun olan kombi şimdilerde daha fazla alanlar için rahatlıkla kullanılıyor.

Kombi cihazları şofben sisteminde olduğu gibi borular vasıtasıyla gelen suyun bir eşanjör ile ısıtılması ilkesi üzerine çalışırlar. Kombilerde baca tepmesine ve çekmemesine, alev sönmesine, aşırı ısınmalara, donmaya ve gaz kaçağına karşı TSE standartları ölçüsünde bütün önlemler alınmıştır.

Kombi seçiminde üç önemli kriter bulunmaktadır. Evin alanı, bulunduğu yön ile bulunduğu kat çok önemlidir. 80-90 metrekarelik bir alana 17 bin kilokalorilik kombiler, 90-150 metrekarelik bir alana 20 bin kilokalorilik kombiler, 150 metrekare ve üzeri yerler için ise 24 bin– 6 bin kilokalori arası kombiler tercih edilmelidir.

Kombi alırken ilk olarak piyasayı gezmek gerekiyor. Isıtma sistemleri satış ve teşhir yapan bayileri gezip, teknik bilgi alınmalıdır. Tavsiye edilen cihazın kapasitesinin alan için yeterli olup olmayacağını öğrenin. Bilinen, geniş servis ağı olan güçlü firmaların ürünlerini seçin ve mutlaka TSE damgası olup olmadığını inceleyin. Ayrıca kombi tercihinde önemli olanın maliyet değil, tüketim bedeli ve servis maliyetlerinin de önemli olduğudur.

Bilinmesi gereken ilk konu bir kombinin servisi yok ise doğalgaz dağıtım firması o kombinin satışına izin vermemektedir. Bundan dolayı kombi servisinin yeterli teknik bilgiye sahip mi, arıza durumlarında anında müdahale edebilir mi, yeterli kombi parçası stokunda var mı gibi sorulara cevap bulmaktır.

Kombiler çalışma prensibine durumlarına göre bacalı, hermetik, baca fanlı (yarı hermetik) olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Ateşleme sistemine göre de pilot alevli ve elektronik ateşlemeli olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Ayrıca son zamanlarda yoğuşmalı olan kombiler yeni bir kombi ürün grubu olarak ön plana çıkmaktadır.

Sessiz çalışması da çok önemlidir. Bir kombi sesli çalışıyor ise kombi büyük hacimli olarak tasarlanarak daha çok ısıtma kapasitesi özelliği olduğu hissi vermek, daha rahat dekoratif şekil vermek amacı ile yapılmış demektir. Fakat parçalar arasında çalışma sırasında meydana gelen titreşimden ses yapma riski bulunmaktadır. Ama kombilerin ses yapmasının temel nedeni içindeki pompadır. Ses olayı en pahalı kombi ve en bilinen markalarda da olabilir.

Aynı markanın fiyat farkı olan bir çok kombisi vardır. Birde diğer markaları düşününce ne kadar fazla seçme imkanınızın olduğunu düşünmelisiniz Aynı özellikte fakat farklı iki markada hemen hemen iki kat fiyat fark olduğu görülmektedir. Bu yüzden piyasaya hakim olana kadar araştırma yapınız.

Genel olarak kombilerin teknik özellikleri aynı olmasına rağmen teknolojik gelişmeler ile yoğuşma teknolojisi, dijital kontrol paneli, arıza uyarı sistemi, full alev modülasyonu, ön karışım teknolojisi, dış hava sondası ve oda termostadı ile kullanım, aşırı soğuk havalarda donmaya karşı koruma, pompa sıkışmasını önleme gibi ilave teknik özellikler ile kombiler birbirinden ayrılmaktadır.

Bacalı kombilerde fan bulunmamaktadır. Atık gaz, sıcaklığından dolayı genleşerek yükselir, tabii bir çekim veya baca ile dışarı atılır. Bundan dolayı bacalı kombi cihazları standartlara uygun olarak yapılmış olan bir bina bacasına bağlanmalıdır. Uygun olmayan binalarda bacadan sızan atık gaz kişileri zehirleyebilir. Hermetik kombi fanlı kombi çeşididir. Atık gaz fan vasıtası ile iç borudan dışarıya cebri olarak atılırken, dış borudan da yanma havasını yanma odasına doğru çeker. Bundan dolayı, hermetik kombi cihazlarının bacaya ihtiyacı yoktur, evin dış alana açılabilen bir yerine monte edilebilirler. Ortamdaki havayı tüketmezler ve baca çekiş problemi olmamasından dolayı ortamdaki havayı kirletmezler.

Eğer binada standartlara uygun olan müstakil bir baca var ise bacalı, standartlara uygun olmayan bir baca var ise ya da baca yok ise mutlaka hermetik bir kombi tercih etmelisiniz.

Bir Cevap Yazın