Kızartmalar nasıl yapılmalıdır?
Bazı kızartma çeşitleri sağlığımız için pek yararlı olmasa da, Türk mutfağının vazgeçilemeyen lezzetlerindendir. Peki, kızartmalar basıl yapılmalıdır? Bununla ilgili olarak aşağıda bazı detayları bulacaksınız. Kızartmalar üç şekilde yapılır:
1 ) Düz kızartma: Ayıklanmış, yıkanmış ve istenilen şekilde doğranmış sebzeyi doğrudan doğruya yağa atarak kızartmak demektir. Yağı fazlaca emeceğinden, sindirimi zor olan bir kızartma çeşididir. Çok sıklıkla bu tür kıozartma yenmemesi daha doğru olur.
2) Pane yaparak kızartma: Ayıklanmış, yıkanmış ve istenilen şekilde doğranmış sebzeyi, önce una veya çok ince galeta ununa bulayıp kızartmaktır. Un, sebzenin fazlaca yağ emmesine engel olur. Sindirimi daha kolay ve görünüşü daha güzel olan bir kızartmadır.
3) Kaplama yaparak kızartma: Sebzeler, temizlendikten sonra 2-3 mm incelikte doğrayıp daha önce un ve yumurta ile hazırlanan bulamaca batırılıp kızartılır. Bu tarz bir kızartmada sebze görünüş ve lezzet açısından daha iyidir. Sebzenin üzerindeki bulamaç ta fazla yağ emmeyeceği için sindirimi de daha kolay olacaktır. Aynı zamanda bulamaç, sebzedeki besin maddelerini koruyarak, sebzenin lezzetli ve besin değeri bakımından da iyi olmasını sağlar.
Kızartma yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
Kızartma işlemi derin bir kapta ve bol yağda yapılmalıdır. Yağ olarak mısırözü, ayçiçeği yağı veya soya yağı kullanmak lazımdır. Tava gibi mutfak gereçleriyle ve az bir yağda yapılan kızartmalarda sebzelerin besin maddeleri kaybolmaktadır. Az yağ ısının etkisiyle yanacağından rengi kararır ve bu da sebzenin rengini bozar. Ayçiçek ya da mısırözü yağ kullanmak en doğru çözümdür. Yanan yağlar Arkeloin denen zararlı bir madde açığa çıkarır ki, bu bazı rahtsızlıklara sebep olur.Derin bir tencerede yapacağınız kızartmalar hem daha çabuk olur, hem de lezzet, görünüş ve daha fazla kızartma yapabileceğiniz anlamına gelmektedir. Bol yağda yapılan kızartmalarda oksidasyon olmayacağı için, yiyeceğin besin değerleri de kaybolmaz.