Kışın neden daha çok hasta oluruz?

gripSoğuk havaların gelmesi elbette herkesin içini hasta olma korkusu kaplıyor. Sonbahar ve kış aylarında grip, nezle gibi soğuk algınlığına dayalı olan hastalıklar yaz aylarına oranda daha fazla görülebiliyor. Bunun yanı sıra toplu yaşanılan alanlarda mesela okullar, iş yerleri gibi insanların kalabalık halde bir arada bulunduğu yerlerde salgın hastalıklar bile görülebiliyor. Yaz aylarında her ne kadar nezle ve grip olabilme ihtimalimiz olsa da kış aylarındaki kadar sık rastlanmıyor. Kış aylarında havanın soğuk olması grip virüsünün daha uzun süre hayatta kalabilmesini sağlıyor.

Yaz aylarında hastalık sebebi olan virüsler sıcaktan ve dış etmenden kolaylıkla etkilenerek yok edilebiliyor. Ancak kış aylarında havanın soğuk olması bu mikropların yaşamasına olanaklı bir ortam sağlıyor. Soğuk hava sayesinde kendine koruma sağlayabilen bu virüsler daha uzun süre yaşayabiliyor bu da insanlara kolaylıkla geçmesini sağlıyor. Sonrasında da insanların birlikte olduğu alanlarda havadan ya da temas yoluyla herkese bulaşabiliyor. Bu nedenle kış ayları hastalıklara daha çok dikkat edilmesi gereken aylardır. Özellikle bünyesi zayıf olan ya da ilaç kullanamayacak olan insanlar için daha zor bir dönem demektir hastalık evresi.

Sonbahar ve kış aylarında hastalıklardan korunmak için yapılacak temel şey ise bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Vitamin almak, sıcak içecekleri daha sık tüketmek, düzenli beslenmek de bağışıklık sistemi için olumlu etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra temizliğe dikkat ederek özellikle el ve tırnak temizliğine dikkat etmek gerekmektedir.

Aldığınız her tür tedbire rağmen yine de grip oluyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey kendini sıcak tutup dinlenmek. Çünkü grip gibi soğuk algınlığı hastalıklarında pek fazla ilaç kullanılması tavsiye edilmiyor. Yaklaşık bir hafta olan mikrop ömrü bir hafta sonrasında sizi terk ediyor.

Bir Cevap Yazın