Kerevizin faydaları nedir?
Kereviz, maydanozgiller familyasından olan yaprakları ve kökü tüketilebilen iki yıllık bir bitkidir. Bitkinin üzerindeki çiçekler kreme çalan beyaz renkte ve çapları 2-3 mm dir. Boyu bir metreye kadar uzayabilir. Kokusu kendine has olan bitki, daha çok Avrupa’nın kuzey ve batı ülkelerinde sahil yörelerinde yetişir. Yaprak ve sapları salatalarda, kökleri yemeklerde, tohumları bitkisel tedavi alanında kullanılmaktadır. Şifalı özelliğinden faydalanmak için çayı ve tentürü yapılır, eter yağı çıkartılır. Bitkinin bilinen yirmi kadar alt türü bulunur. Anavatanının doğu Akdeniz ülkeleri olduğu bilinen kereviz, birçok farklı ülkede yetişmektedir. Ülkemizde ise hemen her yörede yetişir.
Kerevizin yapısı nasıldır?
Çapı 10-20 cm olan kökleri yumru biçiminde olan bitkinin yan kökleri vardır. Dışı sarımsı beyaz renkte, içi beyaz renkte olan, yumuşak ve aralarında boşlukları bulunan kök yapısına sahiptir. İki yıllık bir bitki olan kereviz, ilk yıl kök ve uzun saplı rozet yapraklara, ikinci yıl ise boyu bir metreye kadar çıkan, çiçekler açan, tohum veren ve üst tarafları çatallaşan yapıya sahiptir. Tohumları özel bir kokuya sahiptir. Üstteki yaprak gövdesine alt yapraklar gelir. Yaprakları çoğunlukla üçlü yapraklar halindedir. Kenarları derin dişli bir yapıda ve koyu yeşil renge sahiptir. Çiçekleri 3-6 mm büyüklüğünde, beyaz ve sarımsı veya yeşilimsi renkte taç çiçekleri vardır. Genellikle 10-14 çiçek şemsiyeciği, 9-15 şemsiyecik ise bir şemsiyeyi oluşturur. Meyveleri 1-2 mm çapında ve üzerinde yay biçiminde üç çıkıntı bulunur. Parlak, tüysüz, özel kokuya sahip, esmer renkte, köşeli, yassı veya yuvarlak olur. Sert rüzgârdan ve güneşten korunmalıdır. Sulak, nemli ve bitek topraklar ekim için tercih edilmelidir. Fide halindeyken yeri değiştirilerek, daha iyi verim için şaşırtma yapılmalıdır.
Kereviz hasat zamanı ne zamandır?
Büyüyen bitkinin taze yaprakları ve sapları Mayıs ayı ile Ekim ayına kadar kesilmelidir. Kök kısımları ise Ekim ayında çıkarılarak yıkanır. Kökler yemeklerde kullanılır. Tohumları ise Ekim ayı ile Kasım ayı arasında toplanarak, kurutulur.
Kerevizin faydaları ve kullanım alanları nelerdir?
- İçeriğinde besleyici maddelerin olması bitkiyi tüketilen gıdalar arasına sokmuştur.
- Yaprakları kurutulup yemeklerde çeşni olarak kullanılır.
- Tohumları öğütülerek, tuzsuz diyetlerde sofra tuzu yerine kullanılır.
- Uyarıcı özelliği bulunur.
- İdrar söktürücü özelliği, böbreklerin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
- Kan temizleyici özelliğe sahiptir.
- İçeriğinde bulunan apiol, idrar yollarını temizler.
- Bağırsaklarda oluşan gazı giderir.
- İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir.
- Sinir sistemi üzerine olumlu etkileri vardır.
- Metabolizmayı güçlendirir.
- Artrid, romatizma ve gut hastalığı tedavisinde olumlu etkiler yapar.
- Afrodizyak etkileri vardır.