Kekik yağının yararlı etkileri nelerdir?

kekik yağıKekik yağının faydaları hakkında herkes bilgi sahibi olmalıdır. Kekik yağı sağlığımız açısından pek çok yakınmaya karşı etkili olan bir yağdır. Faydaları sayamayacağımız kadar çok olan kekik yağındaki şifa özelliği ile eski dönemlerden günümüze kadar yaygın olarak ilaç niyetine kullanılmıştır. Kekik ayrıca mutfaklarda sıkça kullandığımız bir baharat türüdür. Kekik yağı kekik bitkisinin yapraklarının damıtılması yöntemi ile elde edilmiş olan bir bitkisel yağdır.

Kekik yağının faydaları nelerdir?

Spazm Engeller: Kramplarda, öksürük ve kramplara bağlı olarak oluşan ağrılar pek çok kişinin maruz kaldığı yakınmalardır. Spazm kontrolsüz olarak ve yoğun şekilde ortaya çıkan kasılma olarak tarif edilir. Kekik yağının antispazmodik etkisiyle birlikte kasları gevşetici, öksürük giderici ve karın ağrısını ortadan kaldıran etkisi vardır. Ayrıca sinirlerin yatıştırılması içinde kullanılabilir.

Antiromatizmal Etkisi: Eklemlerdeki kireçlenme, gut hastalığı ve romatizmal sorunları kan dolaşımı sorunu ya da ürik asit miktarının kanda artması yüzünden ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Kekik yağı bu tür rahatsızlıklara sebep olan etkenlere karşı faydalı olan bir bitkisel yağdır. Bunun dışında idrar söktürücü etkisi vardır. Bu etkisiyle vücuttan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Kekik yağı kullanıldığı zaman bol su tüketilmesi gerekir. Yağın uyarıcı etkisi kan dolaşımını hızlandırıp, romatizmal ağrıların hafiflemesini sağlar.

Antiseptik özelliği: Kekik yağının antiseptik özelliği oldukça yoğundur. Bu özelliği sayesinde açık yaraların mikrop kapmasını ve yaralardaki enfeksiyonu engeller.

Bakterileri Yok Etme etkisi: İçeriğindeki maddelerin bakterileri yok edici özelliği bulunmaktadır. Kekik yağı bakterileri yok edip vücuttan uzaklaştırır. Cilt yaralarında, solunum ve bağırsaklardaki bakterilere karşı etkilidir.

Kalp İçin Faydalı Bir Yağdır: Kekik yağının etkin bir kullanım alanı kalp sağlığıdır. Kekik yağı sayesinde kalp kapakçıklarının aktif bir şekilde çalışması sağlanır, spazm engelleyici etkisinin olması da damarları rahatlatır. Kalp kaslarını kuvvetlendirir.

Karın Ağrısına İyi Gelir: Mide ve bağırsaklarda birikmiş olan gaz kişilerde iştah kaybına, uyku sorununa, tansiyon ve baş ağrısı gibi yakınmalara neden olabilir. Kekik yağı gaz giderici etkisiyle bu şikayetlere çözüm getirir.

İdrar Söktürücü Etkisi: Vücutta su tutulumu olan ve ödem sorunu bulunan kişiler kekik yağından fayda görebilir. İdrar söktürücü etkisiyle vücutta birikmiş olan fazla tuz ve suyun dışarı atılmasını sağlar.

Adet Söktürücü: Adet döneminde yaşanan şikâyetler, düzensiz adet görme çoğu kadında sorun haline gelmiştir. Adet dönemindeki kramplar, sancı, ağrı, halsizlik ve stres gibi şikâyetlere karşı sizlere kekik yağı yardımcı olabilir. Bu tür sorunlarda kekik yağının rahatlatıcı etkisi vardır.

Yaraların İyileşme Süresini Kısaltır: Kekik yağı ciltteki kesiklerde, yara, akne ve kızarıklıklarda, diğer cilt sorunlarında oldukça faydalı bir yağdır. Bu tür sorunların giderilmesinde kekik yağını gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Soğuk Algınlığı: Burun tıkanıklığında, boğaz ağrısı ve enfeksiyonlarda kekik yağından destek alabilirsiniz. Bu tür sorunlarda kekik yağını kaynar suyun içine damlatarak buharını solumanız gerekir.

Kekik Yağının Diğer Faydalı Etkileri

  • Kekik yağı kan dolaşımını hızlandırıcı etki yapar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kolesterolü dengeler
  • Şeker hastalığına iyi gelir
  • Hafızayı güçlendirici etki yapar
  • Saç dökülmelerine engel olur
  • Depresyon belirtilerinin hafiflemesini sağlar
  • Alyuvar oluşmasını destekler
  • Obeziteye karşı etkilidir. Vücutta olan yağları parçalayıcı etki yapar
  • Diş ve dişetinde olan iltihaplara karşı etkili olur
  • Banyo suyuna konulduğunda kas ve eklem ağrılarına fayda sağlar
  • Kekik yağıyla buhar banyosu yapılırsa, ciltteki tıkanan gözeneklerin açılması sağlanır
  • Vücutta bağırsaklardaki kurtların düşmesini sağlar
  • Masaj yağı olarak kekik yağından faydalanılabilir. Fakat burada zeytinyağı ile seyreltilmelidir

Kekik yağını dâhilen ve haricen kullanabilirsiniz. Ancak gebe kadınların, emziren kadınların ve guatr hastalarının kullanması uygun değildir.

Bir Cevap Yazın