Kumaşlardaki yağ lekesi nasıl çıkar?

kumaşta yağKumaştaki yağ lekesinin nasıl çıkacağı herkesi kara kara düşündürür. Kumaşlarda meydana gelen yağ lekelerinin sebepleri soslar, salça, zeytinyağı gibi farklı besin maddelerinden, vücut bakım ürünlerinden, evin içinde ve araç tamirinde kullanılan farklı sentetik yağlar nedeniyle oluşabilir. Kumaşta oluşan yağ lekesinin çıkarılması için farklı yöntemler kullanılır. Bunların sonucunda başarılı bir sonuç alınması için, yağ lekesini çıkarmak hangi malzemelerin kullanılacağını iyi bilmek gerekir. Bu yöntemlerin kullanılarak yağ lekesinin çıkarılması için, lekenin meydana geldiği kumaşın suyla yıkanabilir özellikte olması gerekir. Lekeleri çıkarırken kullanılan bazı malzemeler kumaşta olan yağı hızla emer, bazı malzemeler ise yağı iter. Kumaşta olan yağın temizlenmesi için, yalnız su ve deterjan kullanmak yeterli değildir. Bazı özel işlemler yaparak kumaşların yağdan arındırılması gerekmektedir. Yağ lekesini çıkarmak için kullanılan yöntemlerin bazısı, yün, doğal elyaf, keten, ipek ve süet tarzı hassas yapıda olan kumaşlarda ya da astarlı kumaşların dokusuna zarar verebilir, hatta renklerini bile açabilir. Bu yüzden bilinçli bir şekilde yağ lekesinin çıkarılmasına çalışılmalıdır.

Kumaştaki yağ lekesini çıkarmak için ne yapılmalı?

Açık renkteki kumaşlarda, kokusu ve boya içeriği olmayan bulaşık deterjanlarını kullanarak yağı çıkarmaya çalışmak en doğrusudur. Koyu renkte olan kumaşlarda bu tarz bulaşık deterjanlarının kullanılması, kumaşın rengini soldurabilir.

Sos, tereyağı, zeytinyağı ya da farklı sıvı yağlar gibi yemekler yüzünden oluşan yağ lekelerinin çıkarılması için, yağ çözücü özelliği olan bulaşık deterjanının ya da sabununun kullanılması yararlı olur. Ancak içinde limon gibi maddeler olan deterjanları tercih etmemelisiniz. Bunların içeriğinde asit içerikleri fazla olduğu için, kumaşlarınıza zarar verebilir.

Kumaştaki yağ lekesinin yeni oluşması halinde, hemen leke kurumadan üstüne pudra serpin. Pudranın kumaştaki yağı emmesinden sonra, üstüne temiz bir bez örtün. Ütüyü orta ayarda ısıtın ve kumaştaki bezin üstünden ütü yapın. Daha sonra kuruyan pudrayı kılları yumuşak olan bir fırçayla iyice fırçalayın. Bu şekilde kumaşın üzerinde olan yağ lekesi temizlenmiş olur.

Sentetik kumaşlarda oluşan yağ lekesini çıkarabilmek için, eterden yardım alabilirsiniz. Yağ lekesini çıkarmak için, etere batırdığınız bezle silmelisiniz. Bundan sonra kumaşı açık havada kurutmalısınız. Çünkü eter uçucu bir madde olduğu için, kumaştan bu şekilde temizlenir. Bunun yanında eter yanıcı özelliğe sahip olduğundan, kullanıldığı zaman dikkatli olmalısınız.

İpekli kumaşlarda meydana gelen yağ lekesini çıkarmak için amonyak kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için 1 su bardağı suyun içerisine, 1 fincan amonyak koyarak karıştırın. Yumuşak bir bezi bu karışımın içine batırıp, kumaştaki yağ lekesini güzelce silin. Bundan sonra kumaştaki yağ lekesi olan yere kalın bir kâğıt koyun. Kumaşı ılık ısıdaki ütüyle kâğıdın üstünden ütüleyin. Bu yöntemle ipek kumaşlarda oluşan yağ lekesinden kurtulursunuz.

Kadife kumaşlarda meydana gelen yağ lekesi için, kuru soğanı kullanın. Kumaşta olan yağ lekesini soğanla güzelce ovun. Daha sonra yağ lekesinin üstüne kâğıt havlu koyun ve kumaşı tersinden orta sıcaklıkta olan ütüyle ütüleyin.

Kumaşın üzerinde motor yağı ve gres yağı gibi oldukça zorlu bir yağ lekesi olduysa, önce lekenin kumaştan keskin olmayan, küt bir metalle iyice kazınması gerekmektedir. Bundan sonra lekenin üstüne vazelin sürüp, yağ lekesinin iyice yumuşamasını sağlamalısınız. Bu yapınca lekeden daha kolay kurtulacaksınız.

Bir Cevap Yazın