Katarak nedir?

kataraktKatarak, göz bebeğinin arkasında bulunarak görmeyi sağlayan merceğin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Merceğin matlaşması sonucunda oluşan göz, sanki bir buğulu bir camın arkasından bakıyormuş gibi görmeye başlarlar. Katarak orta yaş grubu insanlarda daha çok görülür.

Fakat yeni doğan bebeklerde ve şeker hastalıklarında ayrıca göze fiziksel olarak darbe almış bir insanın da gözünde katarak oluşabilir. Kortizon katarak oluşumunda çok fazla etki eder. Uzun süreli, kortizon kullanan bir insanda da katarak görülebilir.

Katarak belirtileri ise; görmede yavaş yavaş azalma olur. Işığa hassasiyeti azalır ve çift görmeye başlarlar. Okurken sağlıklı bir şekilde göremeyecekleri için okuyamazlar, gece görüşlerinde azalma olur. Renklerde soluklaşma ve sararma olacağı gibi doktora her gittiklerinde gözlük numaralarında artış olur.

Katarak rahatsızlığı ilaçla veya gözlükle geçebilecek bir rahatsızlık değildir. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek bir ilaç ne yazık ki yoktur. İnsanlarda katarak varsa bundan kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Katarak ameliyatı mikro cerrahi gerektiren bir ameliyat olmakla birlikte, teknolojinin ve modern tıp sayesinde katarak ameliyatı olan bir insan 20 dakika içerisinde ameliyat tamamlanarak aynı gün içerisinde hastaneden taburcu olabilir. Katarak ameliyatları, iğnesiz, narkozsuz ve ağrısızdır. Sadece kişinin gözü mikrop kapmasın diye 1 gün boyunca kapatılır.

Katarak ameliyatı yapan bir doktor oldukça deneyimli olmalı ve gözün içine konulacak merceğin kaliteli olması gerekmektedir. Ameliyat esnasında göz, damla sayesinde uyuşturulur. Ve bu sayede hasta ağrı hissetmez. Ameliyat sonrasında doktorun önerdiği damlalar, göze konulmalıdır. Aksi takdirde iyileşme sağlanamayacaktır.

Bir Cevap Yazın