Karidesin sağlığa faydaları nelerdir?

karidesinKarides balıklardan sonra en çok tüketilen deniz ürünlerinin içindedir. Kalori oranı oldukça düşük olan ve doymuş yağ oranı yüksek olan karidesin, kendisi küçük olmasına rağmen vücuda sağladığı faydalar kendisinden büyüktür. Bu yiyecek çok sayıda derde derman olabilir. Özellikle fazla kilolarından yakınan kişiler, bunu karidesle rahatlıkla aşabilir. İçerdikleriyle güzelliğinize güzellik katacak bir yiyecek maddesidir. Karidesin içeriğinde antioksidanlarla dolu olan bir kapalı kutu bulunmaktadır. Vücuttaki kanserli hücrelerle savaşan, cabbar bir savaşçı gibi işlev görür. Protein deposu olan, D ve B3 vitamini içeren, çinko içeriği olan karides cildin yaşlanmasını önleyen bir özelliğe sahiptir. Karidese pembe rengini veren karoten nedeniyle, bu etkiyi gösterir. Vücudun içinde yeni hücrelerin gelişmesini sağlar. Saçların sağlığı içinde karides tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Hem daha canlı saçlar, hem de tam olarak rengini yansıtabilen saçlarınız olsun. Bu olumlu etkileri saymakla bitiremez. Herkese gençliğin anahtarını sunacak olan bu besini sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Bu arada karideste olan kolesterol oranını belirtmekte yarar var. Yüksek kolesterolü olan kişilerin, karidesi daha dikkatli tüketmesini tavsiye ederiz. Çünkü kolesterol oranı yüksektir.

Karidesin faydaları nedir?

  • Pembe renkte, gri, sarımsı ve kahverengi renkleri olan karides, yıl boyu tüketilmesi gereken deniz ürünlerinden biridir. İçeriğinde bulunan omega 3 yağ asitleri yüzünden herkese çok sayıda fayda sağlar.
  • Selenyum minerali yönünden zengin olduğundan, kanser türleri gibi ciddi hastalıklara sebep olacak maddelerin etkisiz hale gelmesinde etkili olur.
  • Kalorisi düşük bir besin olmasına rağmen, protein deposu denilebilir. Karidesin bir porsiyonu içinde yaklaşık 23,7 gram protein bulunurken, içinde sadece 112 kalori bulunur. Karides hayvansal protein kaynağı şeklinde, beslenme uzmanları tarafından önerilmektedir.
  • D vitamini yönünden zengin bir besin olduğundan, kemikler ve dişlerin güçlendirilmesi için etkili olur. Vücuttaki fosfor ve kalsiyum dengesinin kurulmasına yardımcı olur.
  • Omega 3 yağ asitleri içeriğiyle, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasında ve düzenli gelişiminde etkili olur.
  • B12 içeriğinden, kan hücrelerinin gelişimini destekleyen bir etkisi bulunur.
  • Diş eti hastalıkları açısından anti enflamatuvar etkisi bulunur.

Karides pişirme önerileri

  • Karidesi hem kabuklarıyla pişirebilir, hem de kabuksuz pişirebilirsiniz. Temizlenmesi için, kullanacağınız kendine özel bir yöntemi bulunur. Temizlenme sırasında önce başı ve bacakları, ardından kuyruğundan tutularak çıkarılması gerekir.
  • Dondurulan karideslerin tamamen çözdürülmesi beklenmesin. Çünkü biraz buzlu olursa, kabuklarını daha kolay temizleyeceksiniz.
  • Karidesin bağırsaklarını çıkarmak için haşlamadan önceki halini kullanmalısınız. Üstüne sırtından hafif bir çizik atıp, bağırsaklarını dışarıya almalısınız.

Bir Cevap Yazın