Gül tatlısı nasıl yapılır?

gülGül tatlısını severek hazırlayacağınızı umuyoruz. Bu tatlıyı bayramlarda ya da özel günlerinizde yaparsanız, çok hora geçen ve beğenilecek farklı bir tatlı hazırlamış olacaksınız. Bu tatlının hazırlanmasında katlama şekli ve hamurun içeriği farklı olduğundan, yenirken daha gevrek ve lezzetli geldiğini sizlerde fark edeceksiniz. Dilerseniz aynı hamurla şekerpare ve kalbura bastı bile hazırlarsanız çok lezzetli olacaktır. Bu tatlılarınız içinde uygun olan bir hamurdur. Hamurun içeriğinde toz şeker yoktur. Bu konuya dikkat etmelisiniz. Unuttuk diye şeker ilavesi yapmayın. Ayrıca tatlınızı şerbetledikten sonra ya da şerbetlemeden önce saklama kabının içerisine koyup derin dondurucuda rahatlıkla saklayabilirsiniz. Bu sizler için büyük kolaylık sağlayacaktır. Acil durumlar olduğunda tatlınızı kısa sürede servise hazır hale getirebilirsiniz. Şimdi gül tatlısını hep beraber hazırlamaya başlayabiliriz.

Gül tatlısı için gerekli olan malzemeler

  • 125 gram tereyağı ya da margarin ( Yarım paket )
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 fiske tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı kadar elenmiş un
  • Hamurun içine ceviz ya da fındık

Şerbet için malzemeler

  • 3,5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Gül tatlısının yapımı

Tatlının hazırlığına başlamadan önce şerbetini pişirip soğumasını sağlayın. Bunun için bir tencerenin içerisine malzemeleri koyup, ocakta kaynatın. Şerbeti kaynadıktan sonra en az 25 dakika süreyle kısık ateşte tutmalısınız. Bu şekilde koyu kıvamda bir şerbet hazırlamış olursunuz. Daha sonra şerbeti soğuması için uygun bir yere kaldırın.

Sıra yoğurma kabının içerisine oda sıcaklığına gelen tereyağını ya da margarini ve zeytinyağını ilave ederek, mikser yardımıyla iyice çırpın. Malzemelerin içerisine sütü ilave edip çırpmaya devam edin. Daha sonra irmiği, kabartma tozunu, tuzu, vanilyayı ve en son olarak unu ilave edip elinizle hamuru yoğurmaya başlayın. Unu azar azar ilave ederseniz, kulak memesi yumuşaklığına gelen hamuru daha kolay elde edersiniz. Hamurdan koparacağınız yaklaşık iki tane ceviz büyüklüğünde olan parçayı, bir poşetin arasına koyun. Böyle yaptığınızda hamurun kenarları hiç kırılmadığından, daha kolay şekil almasını sağlayabilirsiniz.

Bu hamuru yaklaşık fincan tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açın. Kalıp kullanarak ya da tabakla hamurun üzerinden yuvarlak bir şekil çıkarın. Dilerseniz kenarını bir bıçakla kesebilirsiniz. Hamurun orta tarafına hiç dokunmadan, kenar kısımlarına dört tane kesik atın. Hamurun orta kısmına ceviz ya da fındık koyun. Poşet yardımıyla hamurun önce kestiğiniz bir kenarını cevizin üzerine doğru kapatın. Yalnız koyduğunuz ceviz görünecek şekilde kapatın. Şimdi sırasıyla diğer kenarları sanki gül şeklini verir gibi birbirinin üzerine doğru kapatın. Hamurun kenarlarından hafifçe bastırın. Çünkü pişerken kabardığı zaman, hamurun şekli bozulmamalıdır. Bu sırada bir taraftan fırın tepsisini hafifçe yağlayın ya da içerisine yağlı kâğıt yerleştirin. Hazırladığınız bu hamurları tepsiye düzgün şekilde sıralayın. Bu arada fırınını 190 dereceye ayarlayıp ısınmasını sağlayın. Hamurların tamamı hazırlanınca, tepsiyi fırına gönderin. Lezzetli olan bir gül tatlısı yemek isterseniz, hamurların pişerken iyi kızarmasına dikkat edin. Fırından çıkardıktan sonra sıcak tatlının üstüne, soğuk şerbeti dökebilirsiniz. Bunu yaklaşık olarak dört beş saat kadar dinlendirip, gül tatlısını konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın