Kar taneleri neden birbirlerinden farklıdır?

Suyun donarak kristal hale gelmesiyle oluşan kar, dünya üzerindeki en ilginç doğa olaylarından biridir. İlk olarak Amerikalı bilim adamı Wilson Bentley tarafından kar taneleri üzerine yapılan araştırma sonucu, kar kristallerinin mikroskop ile resimleri çekilmiştir. Bentley kar tanelerinin güzelliğinden o kadar çok etkilenmiştir ki, 50 yıl boyunca kar tanelerinin resimleri çekmeye devam etmiştir. Yapılan 50 yıllık araştırma sonucunda çekilen 6000 farklı kar kristalinin hepsinin birbirinden farklı olduğu saptanmıştır.

Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar sonucu “hala” ağırlık, boyut ve desen açısından birbirin aynı 2 tane dahi kar kristaline rastlanılmamıştır. Kış aylarında kar yağdığında gökyüzünden sayısı belirlenemeyecek kadar çok ve birbirinden farklı kar kristali oluşmaktadır.

Kar kristallerinin bu kadar kendine özgü olmasında, yere ulaşana dek oldukça farklı etkilere maruz kalmalarının etkisinin büyük olduğu düşünülmektedir. Dünyanın farklı bölgelerinde oluşan kar taneleri, oluştukları hava koşullarına göre şekillenir. Ayrıca yere ulaşıncaya kadar farklı nem, rüzgar ve sıcaklık değerlerine maruz kaldıklarından yere ulaşana dek sürekli şekilleri değişir. Yeryüzüne ulaşana dek aynı yükte oldukları için birbirini sürekli iten kar taneleri, bu sürek içerisinde de başkalaşım geçirir.

Kar tanelerinin yapısındaki farklılığın, büyük ihtimalle oluşumlarında kullanılan suyun atmosferdeki yoğunluğuna da bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle dünya üzerindeki tüm kar tanelerinin de yapısı birbirinden farklılık göstermektedir. 1985 yılından bugüne dek kar tanelerinin resmini çeken Amerikalı bilim adamı Wilson Bentley, günümüze dek boyut ve desen olarak aynı olan kar tanesi bulamamıştır. Ayrıca laboratuar ortamında kar taneleri üzerine yapılan bazı araştırmalar, su moleküllerinin insan duygularından etkilendiğini ve bu nedenle de farklı hislere göre yapılarının değiştiğini ortaya çıkartmıştır.

7 thoughts on “Kar taneleri neden birbirlerinden farklıdır?

  • 04 Ocak 2017 tarihinde, saat 02:09
    Permalink

    San’atlı bir eser san’atkârı îcab eder. Said Nur
    Maşallah

    Yanıtla
  • 04 Nisan 2016 tarihinde, saat 01:30
    Permalink

    Nedense o sebep ve etkenler tek iradeyi gösteren mesela altıgen olmayı değiştirmiyor. Mevcudattaki aynılıklar failin bir olduğunu farklılıklar ise Onun irade sahibi olduğunu gösterir yani tıpatıp aynı sebepler altında farklı sonuçlar çıkabilir, O sebepler mahkum değildir.. bazı ağaçların bir sene meyve verip şartlar aynıyken diğer sene vermemesi gibi…

    Yanıtla
  • 08 Ocak 2015 tarihinde, saat 13:44
    Permalink

    bilimsel araştırmalara saygı duyulmalı bu şekilde aşağılanmamalı…-yorumlardan kastediyorum-insanlar bir şeyler öğrenip sizin geleceğinize iyi bir etki bırakmak için ömrünü adıyorlar.işte sizin sıkıntınız bu.dini sadece teslim oluş olarak görmeniz.Aslında bilim dinin içindedir ve onu açıklar.İkisini ayırırsanız gericilik olur.Elin ecnebisi gider saç telinden kök hücre üretir onunla kalp yapar.İnsan sinir sistemiyle uyumlu protez kol ve bacaklar yaparlar.Bizimkiler görünce ”ALLAHIN VERDİĞİ AKLA BAK!”.Bir şeyleri bizim de keşfedip onların gözüne sokmamız lazım.Ama artık çok geç desem yeri…

    Yanıtla
  • 26 Eylül 2014 tarihinde, saat 15:36
    Permalink

    Allah bu dunyayi yaratirken, evrendeki herseyi insan aklina sigabilicek bir sekilde yaratmistir. Bunlari arastirmak ve ogrenmek yanlis bi davranis degildir. Varolan herseyi “Allahin hikmeti iste sorgulama” diye kestirip atarsak islamda FARZ OLAN ilime hicbir zaman ulasamayiz. Tabikide evrenin tek hakimi Allahtir ama o yarattigi sanati, insan aklina uygun bir sekilde yaratmis ve bunu bilmemizi istemistir.

    Her peygamber caginda ne onplandaysa, o iste iyidir. Hz Musa zamaninda buyuculuk onplandaydi Hz Musa tum buyuculeri asasiyla dize getirdi. Hz Muhammed zamaninda guzel konusma ve siir onplandaydi ve Hz Muhammed konusmayi iyi bilirdi. Kuranda siirsel bir dille indirilmisti. Bunun sebebi insanlarin dikkatini cekmek ve dinin yayilmasini kolaylastirmaktir. Su anki cagimiza bakarsakta bilim onplanda. Sen bilim bilmeden insanlara Allahi, dini anlatmaya calisirsan kusura bakma da kimse seni bitarafina takmaz kardesim. Ilime bukadar onem verilen bir cagda “arastirmayin iste Allahin hikmeti” diyipte varolan bu essiz sanati kestirip atmaya kalkarsan hem bu muazzam dengeye haksizlik etmis olursun, hem de kendini rezil edersin.

    Sunu unutmamak gerekir ki Allah ilim ogrenmeyi bosuna farz kilmadi. Iste bu farz; bugunlerde islam dunyasinin en ihtiyaci olan seydir.

    Yanıtla
  • 21 Kasım 2013 tarihinde, saat 10:08
    Permalink

    Bunlar hikaye yok bilim adamı bunu dedı die .Bu allahın hikmeti ve bıze bahşettiği güzelliklerden bıtanesi. yok aşağıya inerken o olmuş bu olmuş. hava aynı hava oksijen aynı oksijen . nıye aynı desende başka bir kar tanesi bulunmamış…..

    Yanıtla
  • 10 Ekim 2013 tarihinde, saat 21:12
    Permalink

    çok güzel değişik şekilleri var. ne güzel diğil mi? arkiler sakura harunoyu bilen varmı?

    Yanıtla
  • 30 Ağustos 2013 tarihinde, saat 18:48
    Permalink

    Bir kalem nasıl ustasız olsun ki şu kar tanelerinin hepsinin farklı farklı olmasını da yapan olmasın.İnançsız bilim adamları
    bunları insanların duygularına bağlamış, karların düşerken birbirlerine çarparak şekil aldığını düşünüyorlar allah allah ne tuhaf hepsi de farklı.
    La ilahe illallah muhammederrasullullah

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: