Kafa kaşıntılarının nedeni nedir?

Birçok sağlık sorunumuz gibi kafa kaşıntısını sorununu da çok fazla önemsediğimiz söylenemez, oysa saçlı deri kaşıntısı bazı hallerde saç dökülmesi problemine kadar varacak önemli sorunlara yol açmaktadır. İlk olarak kaşıntıya neden olan etkenleri tespit edip, basit önlemler ile kalıcı bir hal almadan ve saç derisinde ciddi bir tahribata sebep olmadan, mutlaka önlem alınması gereken saç sorunları arasında bulunmaktadır.
kafa kaşıntısı
Sadece bir nedene bağlı olmayan kafa kaşıntısı için birçok sebep sıralanabilir. Bu sebepler kullanmış olduğunuz günlük şampuan ve saç kremlerinden seboreik dermatitt, egzama gibi bir takım sorunlar olabilmektedir.

Kafa derisinde hijyene yeterince özen gösterilmemesi, uygun sıklıkta saçların yıkanmaması, saçlı derinin bir şekilde kirli kalması ve kullanılan şampuan veya sabunun iyice durulanıp ciltten uzaklaştırılmaması gibi bir takım nedenler kaşıntının nedenleri arasında sayılabilir.

Saçları yıkamak için kullanılan şampuan ve bakım kremlerine karşı allerjik reaksiyonlar yine kaşıntıya yol açabilmektedir. Doğal olduğunu düşünülen bundan dolayı saç yıkamada kullanılan bazı sabunlar saçlı deride kuruluğa neden olmakta ve neticesinde kaşıntıya yol açmaktadır.

Kafa ve saçlı deride yaz mevsiminde sıcak ve nemli havalarda kaşıntı daha fazla görülebilir. Bu havalarda terleme nedeniyle nemli kalan vücut kaşınmaya karşı daha çok eğilimlidir. Nem kaşıntının oluşmasında çok önemli bir faktördür.

Sıkıntı, üzüntü, ruhsal problemler ve iş stresi gibi durumlarda da saçlı deride kaşıntı olabilmektedir. Yine kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak kafada kaşıntı meydana gelmektedir. Bundan dolayı kullanılan ilaçların saçlı deride kaşıntıya sebep olup olmadığını iyi şekilde araştırmak gerekir.

Beslenme ve gıda allerjileri de kafa kaşıntısına neden olabilmektedir. Saçlı derideki kaşıntının temel nedenleri herhangi bir deri veya deriyi etkileyen çeşitli enfeksiyon hastalıkları kızamık, kızıl, suçiçeği gibi bazı hastalıklarda görülen lezyonlarda kaşıntılara yol açmaktadır.

Bilhassa saçlı deride çeşitli etkenlere bağlı olarak meydana gelen kepek kaşıntıya sebep olabilir. Kepeklenen saçları sık sık yıkayarak bazen önlem almak mümkündür. Ayrıca kepeğin nedenini tespit edip ona göre önlem alınmalıdır. Saç dökülmesi, saçın beyazlaması, saç boyasının zamanının gelmesi yine kafada kaşıntıya neden olmaktadır.

Aşırı yağlanma da kafada kaşıntıya neden olur. Saç diplerinde iltihaba sebep olan seboreik dermatit de kaşıntının bir başka nedenidir. Saçlı deride oluşan sivilcelerde yine bazen kaşıntıya neden olmaktadır.
Saçların çok sık yıkanması cildi olumsuz etkileyip kaşıntıya neden olabilir.
Halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen psöriazis hastalığı da kaşıntıya neden olabilir. Mantar enfeksiyonları, vücudun hangi bölgesinde olursa olsun kesinlikle kaşıntıya neden olurlar. Malessezia furfur adı verilen cilt mantarı saçlı deride görülen kaşıntının en önemli nedenidir. Saçlı deride kaşıntı eğer mantara bağlı ise mutlaka doktora gidilmelidir. Mantar saçlı deride kaşıntının en önemli nedenlerinden biridir

Çıbanlar, saç diplerinde stafilokok adı verilen bakterinin neden olduğu iltihaplı noktalardır. Çıban büyüdükçe ağrılı bir şişlik oluşur ve kaşıntıya neden olur. Saçlı deride ayrıca egzama, şeker hastalığı kaşıntıya neden olmaktadır.

Pediculozis kapitis adı verilen baş biti aşırı kaşıntıya neden olur. Kaşıntı sonucu bazı sıyrıklar oluşabilir. Ve bu sıyrıklarda kabuklanma ve enfeksiyon oluşabilir.

Kullanılan bazı ilaçlarda, içerdiği etken maddenin saç diplerinde birikmesi sonucu, kafada kaşıntıya neden olabilirler. Saçlı deride kaşıntı pek çok hastalığın habercisi olabilir.Yukarda saydığım nedenler dışında birçok hastalık kafa kaşıntısı ile belirti verebilir.Bu yüzden uzun süren inatçı kafa kaşıntılarında dikkat edilmeli.

Kaşıntının geçmesi için şu hususlara dikkat edilmelidir:

1- İlk olarak saçlı derinin hijyenine dikkat edilmelidir.
2- Saçın özelliklerine göre uygun sıklıkta yıkama yapılmalıdır.
3- Saça uygun ve kaliteli şampuanlar tercih edilmelidir.
4- Saçı yıkadıktan sonra saçlı deride sabun ve şampuan kalıntılarını kalmaması için iyice durulanmalıdır.
5- Fazla sıcak ve soğuk su ile yıkama yapılmamalıdır. Fazla sıcak su saçlı deriyi kurutur ve saçı daha çok yıpratır. Soğuk suda saçın yeteri kadar temizlenmesini sağlayamaz.
6- Kullanılan sabun kaşıntıya sebep oluyorsa sabun kullanılmamalıdır.

Bir Cevap Yazın