Hamilelik bulantılarla belli olur mu?

hamilelikte-yorgunluğun-sebebi-nedirGebelikte erken dönemde özellikle 6-12 haftaların içinde pek çok anne adayında genellikle sabahları ya da bütün gün içerisinde farklı saatler arasında hissedilen bulantılar gebelik belirtilerinin arasında yer almaktadır. Bulantıların ortaya çıkması hamileliğe adım atmış olan kadınlarda meydana gelen hormonal değişimlerin neden olduğu bir sonuçtur. Genellikle gebelik âdetin gecikmesiyle birlikte başlasa da, bazı gebe kadınlarda daha önceden mide bulantısı ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda gebelik döneminde bulantı şikâyetini yaşayan kadınlarda nadiren düşük meydana geldiği belirlenmiştir. Bu yüzden böyle bir belirtinin faydalı olduğu söylenebilir. Bulantıların meydana gelmesine neden olan etken, gebelik hormonu olan HCG ’nin kanda belli bir oranda artmasındandır. Bu hormon gebeliğin ilk üç ayından sonra düşmeye başlayacağı için, daha sonra bulantılarda azalma olur.

Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyor musunuz?

Hamilelik sürecinde gebelik hormonu olan progesteron artması kadınların kendilerini yorgun hissetmesine sebep olmaktadır. Uykuların düzenli olmasına rağmen, yeteri kadar dinlenmeye rağmen yine de kendini yorgun ve halsiz hisseden kadınların hamilelik açısından değerlendirilmesi gerekir. Zamanı geldiğinde kendilerine gebelik testi yaptırıp, bunun kesin teşhisinin konmasını sağlanmalıdır.

Hamilelik belirtileri her kadında aynı etkileri göstermez

Gebelik belirtileri her kadında farklılık gösterdiği gibi, her kadının her hamileliğinde bile farklı etkiler meydana gelir. Kadınların adet dönemlerinden evvel meydana gelen belirtiler, hamilelik döneminde etkili olan belirtilerle benzerlik göstermektedir. Bu yüzden bu belirtilerin fark edilebilmesi biraz zor olur. Ayrıca belirtilerin olması kadınlarda gebeliğin kesin tanısı için yeterli olmaz. Ancak bu belirtilerin hissedilmesi halinde, gebelik testi yaptırılmalı ve kesin tanı konmalıdır.

Hamilelik belirtilerinin arasında kas kasılmaları yer alır mı?

Gebeliğin olması için yumurta ve spermin fallop tüplerinde döllenmesinden sonra, döllenen yumurta birkaç gün içinde rahim iç duvarına tutunmaktadır. Bu durumla birlikte hamileliğin ilk belirtileri arasında olan beneklenme ve kas kasılmaları oluşmaya başlar. Yumurtanın döllenmesinin ardından 6-12 gün arasında bunlar vücudun her alanında hissedilir hale gelir. Kas kasılmaları adet zamanında oluşan kramplara benzediği için, gebelik beklentisi olmayan kadınlar tarafından adetle karıştırılabilir. Fakat bu kas kasılmalarının olması kullanılan doğum kontrol hapının değiştirilmesi, enfeksiyon oluşması ve adet düzensizliği gibi durumlar nedeniyle de oluşacağından, kadınların gebelik testi yaptırıp, hamilelik için kesin teşhis koydurması tavsiye edilmektedir.

Bir Cevap Yazın