MS hastalığı kişiye göre farklı gelişir?

ms hastalığıMS hastalığı bazı hastalarda tekrarlama ve düzelme dönemleriyle birlikte seyrederken, bazı kişilerde giderek ilerleyen bir seyir göstermektedir. Herkeste yaşamı daha önceden tahmin edilemez bir hale getirir. Fakat hastalarda daha çok tekrarlayan ve düzelen türde olan MS hastalığı görülür. Bu hastalığa yakalanılması söz konusu değildir. Bunu vücut kendi geliştirmektedir. Merkezi sinir sisteminde sinirlerin etrafındaki koruyucu miyelin tabakası zarar görmekte ve hastalık ortaya çıkmaktadır. Miyelinin zarar görmesi halinde mesajlar yavaş ve çarpık bir durumda iletilmeye başlar ya da mesajlar hiç iletilemez. Bu aşamaya geldiğinde hastalığın belirtileri belirgin şekilde görülmeye başlar.

MS bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır

Bu hastalıkta bağışıklık sistemi kendisine ait olan bir dokuyu yabancı bir madde olarak algılamaktadır. Bu durum bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırması anlamına gelir. MS hastalığı sırasında bağışıklık sistemi beyinde bulunan miyelin ve omuriliğe saldırır. Vücudu bir elektrik devresi olarak düşünürseniz, beyin ve omurilik güç kaynağı olarak görev yapar. Bu organların zarar görmesi demek vücutta olan diğer organların çalışamaması ve arıza yapması anlamına gelir.

Vücudun MS hastalığını geliştirmesinde, hastanın bir suçu yoktur

Bu hastalığın gelişmesi hastanın yaşam tarzı ve davranışlarıyla bağlantılı değildir. Bunun meydana gelme sebebi tam olarak belli olmasa da, genetik faktörler ve çevresel etkilerin sonucunda meydana geldiği ileri sürülür. Fakat kalıtsal olarak insanlara geçen bir hastalık değildir. Burada sadece hastalığın gelişmesine yardımcı olan genetik özellikler bulunur. Kişinin akrabalarda MS hastalığının olması, kendisinde de olacağı anlamına gelmez. Çevresel etkenler içinde öne çıkan ekvatora uzak bir bölgede yaşıyor olmak, bu hastalığın gelişmesini hızlandırır.

MS hastaları çocuk sahibi olabilir mi?

Bu hastaların evlenerek aile kurmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır. Hastaların çocuk sahibi olmaları hakkında daha önceden doktorlar bunu tavsiye etmiyorken, günümüzde çocuk sahibi olmaları konusunda bir engelin olmadığını savunurlar. Bu durumun hastalığın seyrini engellemediği ve bebek için herhangi bir sakatlık söz konusu olmadığı düşünülür. Gebe kadınlarda hastalığın tekrarlama atakları daha az görülmektedir. Fakat kadınlarda doğumdan sonra tekrarlama riski arta göstermektedir. Hastalardaki yorgunluk şikâyeti bebekle ilgilenmeleri sırasında artış gösterir.

Stres MS hastalığını tetikler mi?

Bu rahatsızlık diğer bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi, stres söz konusu olduğunda bunun tetikleyici olduğunu düşünülür. Hastalarda oluşan travmalar bazen şok edici etkilere sebep olabilir. Bu konuda sıcaklık fazla etkili olmasa da, böyle bir durum kişinin kendisini kötü hissetmesine sebep olur.

Bir Cevap Yazın