İznik neresidir?

iznikİznik çini sanatımızın merkezi olan, açık hava müzesi haliyle her tarafı tarih kokan bir ilçedir. Tarih öncesi dönemlerde yerleşim alanı olarak kullanılmış, Selçuklular ve Osmanlılar zamanı dâhil olmak üzere tarihinde dört medeniyete başkentlik yapmış bir ilçedir. Bursa şehrimizin kuzeydoğusunda yer alan oldukça şirin bir ilçedir. Tarihinde birçok önemli olaya şahit olmuş olan İznik, dünyaya ünlü çini ve seramikleriyle adını duyurmuştur. İlçede yer alan ve aynı adlı İznik gölü doğal kıyı şeridi, ilçede turizme katkı yapan önemli bir etkendir.

Açık hava müzesi kabul edilebilecek ve tarihte burada yaşamış olan çok sayıda uygarlığın izlerini günümüze kadar getiren İznik, turizm alanında da oldukça cazip yerlere sahiptir. Hıristiyan âleminde önemli bir yere sahip olan İznik, yer olarak dinin önemli kararlarının alındığı bir bölgedir. Osmanlılarla beraber en parlak dönemini yaşayan ilçede, özellikle kültür, sanat ve ticaret sektörleri gelişmiştir. Kış dönemleri ılık, yaz dönemi ise fazla sıcak geçmeyen bir geçiş iklimine sahip olan ilçeyi yılın her döneminde gezebilirsiniz. İlçede gezilebilecek bazı önemli yerler ise,

KIRGIZLAR TÜRBESİ: Mimari yapısıyla dikkat çeken eser, Yenişehir kapısı yakınlarında bulunmaktadır. Orhan Gazinin döneminde yapıldığı düşünülen eser, yontma taşla ve tuğla kullanılarak inşa edilmiştir.

KOIMESIS KİLİSESİ: İlçede Yakup sokakta yer alan bu kilise, Bizans resim sanatını en güzel yansıtan bir eser olarak dikkat çekmektedir.

NIKAIA ANTİK KENTİ: İlk çağlardaki dönemden olan bu antik kent, zamanın dinsel ve kültürel özelliklerini yansıtmaktadır.

İZNİK KALESİ: İznik gölünün yakınında bulunan kalenin üç ana kapısı bulunmaktadır. İstanbul ve Lefke kapısında yer alan savaş tasvirlerini anlatan kabartmalar özellikle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

İZNİK GÖLÜ: Ülkemizdeki beşinci büyük göl olan İznik gölünün doğal güzellikleri insana huzur veren özelliklere sahiptir. Gölün çevresinde piknik yapılabilecek ve dinlenmenizi sağlayacak alanlar bulunmaktadır.

SANSARAK KANYONU: Kanyonun içinde yapılan yürüyüşlerde, görülecek göletlerin, şelalelerin doğal güzelliğine sizlerde hayran kalacaksınız. Kanyonda yer alan tesislerde, gezerken kendinize güzel bir balık ziyafeti çekebilir, burada yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

YEŞİL CAMİİ: Yeşil çinilerle ve tuğlayla yapılan cami, İznik ilçesinin önemli bir sembolü haline gelmiştir.

İZNİK AYASOFYA MÜZESİ: İlçe merkezindeki bu müze, Hıristiyanlıkla ilgili olan önemli kararların alınmış olduğu yedinci konsülün yapıldığı yerdir. İlk önce kilise olarak inşa edilmiş olsa da, Osmanlı dönemindeyken cami olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise eser müze olarak hizmet vermektedir.

AZİZ TYRPHONOS KİLİSESİ: İlçede Atatürk caddesinde yer alan kilise, Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Kilise geometrik mozaik parçalarıyla ve sütunlarıyla oldukça ilgi çekici bir eserdir.

SÜLEYMANPAŞA MEDRESESİ: Turistik amaçlı olarak satılan çinilerin yapılmış olduğu atölyelerin kullandığı bu tarihi yapı, ziyaret edilmesi gereken eserler arasındadır. Burası bilinen en eski Osmanlı medresesi özelliğine de sahiptir.

SARI SALTUK TÜRBESİ: Anadolu ve Rumeli’de yapılan fetihler sırasında efsaneleşmiş bir halk kahramanının türbesi olan bu tarihi yapı, görülmesi gereken tarihi eserler arasındadır.

NİLÜFER HATUN İMARETİ: Günümüzde ilçede müze olarak kullanılan bu eser, Kurtuluş savaşı sırasında çok tahrip olmuştur. Daha sonra restore edilip, yeniden hizmete açılan müzede, İznik bölgesinden çıkarılan bazı arkeolojik eserler sergilenmektedir.

HACI ÖZBEK CAMİİ: İznik’te inşa edilen ilk Osmanlı camisi olan bu eser, kare planı ve minaresiz yapısıyla oldukça dikkat çekicidir.

HACI HAMZA HAMAMI: Erkeklerin ve kadınların kullanımı için yapılan iki ayrı bölümü olan hamam, Çifte Hamam olarak ta tanınmaktadır. Erkeklerin kullanımı için ayrılan bölüm günümüzde de kullanılmaktadır. Bu eser 15. Yüzyılda inşa edilmiştir.

ÇAKIRCA HÖYÜK: İznikte bulunan en büyük höyüklerinden olan Çakırca höyük  9 metre yüksekliğe sahiptir.

Bir Cevap Yazın